Czwartek, 25 kwietnia 202425/04/2024
690 680 960
690 680 960

Ważne ostrzeżenie! Bakterie Salmonella Enteritidis w dwóch partiach mięsa drobiowego

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ważne ostrzeżenie dotyczące żywności. Dotyczy ono wycofania dwóch partii mięsa drobiowego ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella Enteritidis.

W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto bakterie Salmonella Enteritidis w 1 z 5 próbek wycinków skórek szyi kurcząt oraz w 1 z 5 próbek ud z kurcząt należących do partii numer 232/2/222/20.

Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkty:

Cała partia mięsa drobiowego oznaczona numerem 232/2/222/20 obejmująca różne elementy drobiowe: ćwiartkę tylną z kurcząt, filety z piersi kurcząt, filety z piersi kurcząt z obojczykiem, kurczaka bez podrobów, łapy z kurcząt, mięso drobne z kurcząt, nogi z kurcząt, piersi z kurcząt, podudzia z kurcząt, porcje kulinarne kuprowe, porcje kulinarne z kurcząt, serca z kurcząt, skórki z kurcząt, skrzydła z kurcząt, uda z kurcząt, wątroby z kurcząt.

Termin przydatności do spożycia: 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 sierpnia 2020 r.

Dodatkowo Powiatowy Lekarz Weterynarii w Ciechanowie polecił producentowi podjęcie działań w odniesieniu do partii mięsa pozyskanej po partii, w której w badaniach urzędowych stwierdzono obecność Salmonella Enteritidis oznaczonej numerem 232/2/309/20.

W związku z tym wycofaniu podlega także: partia mięsa drobiowego oznaczona numerem 232/2/309/20 obejmująca różne elementy drobiowe: ćwiartkę tylną z kurcząt, filety z piersi kurcząt, filety z piersi kurcząt z obojczykiem, kurczaka bez podrobów, łapy z kurcząt, mięso drobne z kurcząt, piersi z kurcząt, porcje kulinarne z kurcząt, serca z kurcząt, skórki z kurcząt, skrzydła z kurcząt, wątroby z kurcząt, żołądki z kurcząt.

Termin przydatności do spożycia: 24, 25, 26, 27, 28, 29 sierpnia 2020 r.

Producent: CEDROB S.A., Ujazdówek 2A, 06-400 Ciechanów, Ubojnia Drobiu Ujazdówek, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14023901

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

CEDROB S.A. przedstawił dowody przekazania informacji o towarze niezgodnym pracownikom działu handlowego, odpowiedzialnym za poinformowanie odbiorców zakwestionowanego asortymentu. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktów z partii objętych komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

(fot. pixabay.com)

19 komentarzy

  1. QVO VADIS POLONIA???

    Kurczak za 9,99…
    CO TO JEST???
    KTO TO DOPUSZCZA DO SPRZEDAŻY???
    SANEPID BIERZE W ŁAPĘ???
    Bo na Jaczewskiego na ginekologii jak sanepid wpada to wszyscy maski zakładają..
    ale nie budowlańcy, którzy tu dzielnie fedrują i szpachlują.. Kobiety z otwartymi ranami leżą na korytarzu i też tego SANEPID nie widzi..
    Za to psheczyney na suficie i liście kapusty w lodówce tak!!!

Z kraju