Czwartek, 28 marca 202428/03/2024
690 680 960
690 680 960

Trwa 9. Europejski Festiwal Smaku – włoska edycja

W tym tygodniu wystartowała kolejna edycja Europejskiego Festiwalu Smaku. W tym roku zasmakujemy kuchni słonecznej Italii. Słowem kluczem jest Amore.

Mieszkańców i gości naszego miasta czekać będą liczne atrakcje, przede wszystkim kulinarne, ale nie tylko: warsztaty dla kucharzy i amatorów, koncerty, premiera pizzy po lubelsku, konkurs ,,Najlepszy Smak Lubelszczyzny”, turniej nalewek, Jarmark Inspiracji, pokaz mody włoskiej, wernisaże i wiele, wiele innych.

W 7 najlepszych restauracjach Lublina turyści będą poznawać smak 7 wieków historii miasta. Od ulubionej zupy Reja, przez polędwicę w węgrzynie Leśmiana po bułeczki z kardamonem Piłsudskiego. Projektowi towarzyszy specjalne wydanie „Przewodnika po restauracjach Lublina edycja 2017”.

Kulinarną gwiazdą Festiwalu będzie Stefan Unterkircher, szef kuchni w najlepszych restauracjach włoskich i europejskich.
Podczas wydarzenia wystąpią także największe gwiazdy włoskiej muzyki. Na Arenie Lublin podczas koncertu „Festa Italiana” pojawią się m.in.: Al Bano & Romina Power (z orkiestrą symfoniczną), Drupi, Sabrina oraz Stefano Terrazzino (jako gospodarz oraz z zespołem tanecznym).

Program Festiwalu:

6 września
12:00 – Otwarcie Jarmarku Inspiracji i Włoskiego Miasteczka Smaku.
18:00 – Edyta Szast, Zioła na warsztacie (płatne), Trybunalska Lublin City Pub.
19:00 – Laboratorium smaku. Pokaz wypieku bubelach, Restauracja Hades Szeroka.

7 września
12:00 – Jarmark Inspiracji, Deptak, Plac Łokietka, Stare Miasto, codziennie do godzin nocnych.
18:00 – Laboratorium smaku. Uliczne warsztaty wypieku cebularzy, Restauracja Hades Szeroka.
18.00 – Edyta Szast, Warsztaty Ziołowy Relaks (płatne) – Hotel Alter
19:00 – Laboratorium smaku. „Brama Krakowska o smaku Lublina”, Trybunalska Lublin City Pub.
17:00 – 22:00 – Laboratorium smaku. Browar Chmielny Dom, premiera piwa o smaku Lublina, warsztaty piwowarskie, Oto Ivo od ulicy Jezuickiej (zapisy na bezpłatne warsztaty).
18:00 – Laboratorium smaku. Uczta z czasów Unii Lubelskiej. Spotkanie z prof. Jarosławem Dumanowskim i prof. Fabio Parasecoli oraz szefami kuchni restauracji przygotowujących ucztę, Trybunalska Lublin City Pub.

8 września
10:00 – 19:00 – Jarmark Inspiracji, Stare Miasto w Lublinie, codziennie do godzin nocnych.
12:00 – 18:00 – Leica Open Day. Warsztaty fotograficzne z Leicą. Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8.
15:00 – Konkurs „Najlepszy Smak Lubelszczyzny”, Trybunalska Lublin City Pub.
16:00 – Lubelskie ze smakiem. Włoski Kodeń, „Scena Smaku”, plac Po Farze.
16:45 – Lubelskie ze smakiem. Uroczysko Zaborek oraz Mistrzostwa Polski w zjadaniu Kartaczy (Zeppelinów), „Scena Smaku”, plac Po Farze.
17.00 – Edyta Szast, Warsztaty Afrodyzjaki ziołowe w kuchni (płatne) – IBB Grand Hotel Lublinianka.
17:30 – Śniadanie po Lubelsku „Scena Smaku”, plac Po Farze.
18:00 – Laboratorium Smaku. Premiera piwa festiwalowego z Browaru Zakładowego, Pub U Fotografa.
18:50 – Ogłoszenie werdyktu „Najlepszy Smak Lubelszczyzny”, „Scena Smaku”, plac Po Farze.
19:00 – Pokaz mistrzowski, Aleksander Baron, „Scena Smaku”, plac Po Farze.
20:00 – Koncert Luigi Pagano, scena plac Po Farze.
21:00 – Pokazy multimedialne fontann – „Wydarzenia kulturalne”, Plac Litewski.
21:00 – Uczta z czasów Unii Lubelskiej (na zaproszenia), klasztor Dominikanów. Pokaz tańców renesansowych w wykonaniu zespołu Belriguardo.

9 września
10:00 – 19:00 – Jarmark Inspiracji, Stare Miasto, codziennie do godzin nocnych.
11:00 – Studio kulinarne Sokowirówka. Ferment. Warsztaty dla szefów kuchni z Aleksandrem Baronem, Trybunalska Lublin City Pub.
12:00 – 18:00 – Leica Open Day. Warsztaty fotograficzne z Leicą. Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8.
13:00 – XXVII Ogólnopolski Turniej Nalewek pamięci Piotra Bikonta, Restauracja Old Pub.
13:00 – Lubelscy kucharze dzieciom, „Scena Smaku”, plac Po Farze.
14:00 – Good Chef 2017, „Scena Smaku”, plac Po Farze.
14:45 – Lubelskie ze smakiem. Włoski Chełm, Gospoda Sto Pociech, „Scena Smaku”, plac Po Farze.
15:15 – Good Chef 2017, „Scena Smaku”, plac Po Farze.
16:00 – Gwiazdy smakują Lubelszczyznę – pokaz mody z aktorami polskiej sceny i ekranu, plac Po Farze.
16:30 – Good Chef 2017, „Scena Smaku”, plac Po Farze.
17:15 – Gwiazdy smakują Lubelszczyznę – pokaz kulinarny, „Scena Smaku”, plac Po Farze.
17:45 – Degustacja Świnki Puławskiej. „Scena Smaku”, plac Po Farze.
18:00 – Lubelskie ze smakiem. Włoski Nałęczów – Willa Filiks, „Scena Smaku”, plac Po Farze.
18.00 – Festa Italiana. Koncert główny festiwalu. Al Bano & Romina Power z orkiestrą symfoniczną, Drupi, Sabrina oraz Stefano Terrazzino (z zespołem tanecznym), Arena Lublin.
18.30 – Pokaz mistrzowski. Robert Makłowicz i kucharze restauracji Hotelu Montis w Poniatowej, „Scena Smaku”, plac Po Farze.
18:45 – Debata Dwóch Ambon: Krzyż u ewangelików i u chrześcijan wschodnich. Udział: ks. Michał Jabłoński, proboszcz parafii ewangelicko – reformowanej w Warszawie i ks. Stefan Batruch, proboszcz parafii greckokatolickiej w Lublinie. Prowadzenie: Tomasz Dostatni OP, Bazylika Dominikanów ul. Złota 9.
19:00 – Lubelskie ze Smakiem, „Puławska na talerzu – Browar Chmielny Dom, „Scena Smaku”, plac Po Farze.
19:30 – Pokaz mistrzowski. Latające talerze edycja „Lunch w Mediolanie” – Stefan Unterkircher, Italia, Grzegorz Barwiński, restauracja BelEtage IBB Grand Hotel Lublinianka, Scena Smaku”, plac Po Farze.
20:00 – Koncert: Witek Muzyk Ulicy, plac Po Farze.
21:00 – Pokazy multimedialne fontann – „Sen o mieście”, Plac Litewski.
21:00 – Kolacja z gwiazdami TV, Hotel Victoria (na zaproszenia).
21:30 – Spektakl Mateusza Nowaka „Od przodu i od tyłu”, plac Po Farze.
23:00 – Wieczór wspomnień Piotra Bikonta. Spotkanie twórców polskich nalewek, hotel Victoria.

10 września
10:00 – 19:00 – Jarmark Inspiracji, Stare Miasto, codziennie do godzin nocnych.
11.30 – Otwarcie XVI Lubelskiego Święta Miodu. Msza Św. w Archikatedrze Lubelskiej.
12:00 – 18:00 – Leica Open Day. Warsztaty fotograficzne z Leicą. Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8.
13.00 – Teatr Towarzyski, Czarci Sąd, ul. Grodzka.
14:00 – Akademia Kubusia Puchatka, plac Po Farze.
14.30 – Koncert Kazimierza Liszcza z zespołem, Mała Scena koło Trybunału Koronnego.
15:00 – Z ziemi włoskiej do Polski – Iwona Baruk, Ristorante Atrium, „Scena Smaku”, plac Po Farze.
15.00 – Koncert zespołu Kresowianki z Włodawy, Mała Scena koło Trybunału Koronnego.
15.30 – Pokaz mistrzowski Jasiek Kuroń, Kaczka w pomarańczach dla zabieganych, „Scena Smaku”, plac Po Farze.
16:00 – Lubelskie ze smakiem. Włoski Zamość, plac Po Farze.
16:30 – Stowarzyszenie Turystyka z Pasją, „Legenda stołu szwedzkiego”, plac Po Farze.
17:30 – Lubelskie ze Smakiem, „Puławska na talerzu”, Browar Chmielny Dom, „Scena Smaku”, plac Po Farze.
17.30 – Pokaz mody pszczelarskiej, Mała Scena koło Trybunału Koronnego.
18:00 – Pokaz włoskich tańców dawnych BELRIGUARDO, plac Po Farze.
18.00 – Koncert zespołu Tomasz Gąsior Band, Mała Scena koło Trybunału Koronnego.
18:30 – Lubelskie ze Smakiem, „Puławska na talerzu”, Restauracja Locomotiva, „Scena Smaku”, plac Po Farze.
19:00 – Pokaz mistrzowski. Latające talerze edycja „Lunch w Mediolanie” – „Scena Smaku”, Jean Bos, plac Po Farze.
20:00 – Koncert Thomas Grotto, plac Po Farze.
11 września,19:00 – Projekcja filmu „Błogosławiona Wina”, klasztor Dominikanów, ul. Złota 9.
22 września,18.00 – Wydarzenie specjalne. Wernisaż wystawy „Niewidzialna Madonna”. Prezentacja gotyckiej Piety z nieistniejącego kościoła w Konopnicy, Kaplica Trójcy Świętej, Muzeum Lubelskie. Zakończenie festiwalu.

2017-09-06 08:41:03
(fot. lublin112.pl)

Jeden komentarz

  1. Ciekawe kiedy KAS wjedzie…

Z kraju