Niedziela, 19 maja 202419/05/2024
690 680 960
690 680 960

Salmonella w kiełbasie z zakładu produkcyjnego w regionie. Jest ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego (zdjęcia)

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Chodzi o wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii produktu „Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g” pochodzącego z zakładu w Łukowie.

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek produktu Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa produktu: Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g, Łuków
Numer partii: 05 9
Termin przydatności do spożycia: 14.03.2023
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A, ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Producent, niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu. Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

Objawy salmonellozy zwykle pojawiają się między 12 a 72 godzinami po ekspozycji na bakterie Salmonella. Objawy te mogą obejmować: Biegunkę, ból brzucha, gorączkę, wymioty, mdłości, uczucie ogólnego złego samopoczucia, bóle głowy.

W większości przypadków objawy są łagodne i ustępują samoistnie w ciągu kilku dni. U niektórych osób, szczególnie u osób starszych, małych dzieci i osób z osłabionym układem odpornościowym, salmonelloza może prowadzić do ciężkiego odwodnienia, infekcji krwi lub innych powikłań, które mogą wymagać leczenia medycznego. W przypadku wystąpienia objawów salmonellozy zaleca się skonsultowanie się z lekarzem.

Salmonella w kiełbasie z zakładu produkcyjnego w regionie. Jest ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego (zdjęcia) Salmonella w kiełbasie z zakładu produkcyjnego w regionie. Jest ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego (zdjęcia) Salmonella w kiełbasie z zakładu produkcyjnego w regionie. Jest ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego (zdjęcia) Salmonella w kiełbasie z zakładu produkcyjnego w regionie. Jest ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego (zdjęcia)

(fot. źródło GIS)

10 komentarzy

  1. A jaki głupek żre surowe mięcho.

    • Ja lubię takie metki, tatar carpaccio czy ceviche.

    • Cham bity deską;)

      to szlacheckie danie , więc nie zrozumiesz:D:D a to coś w worku to nic nie ma wspólnego z daniem o nazwie „tatar”

  2. Bardzo lubię taką metkę na surowo. Jeszcze lepiej smakuje przysmażona z jajkami na patelni.

  3. kto je surowe mieso to siewedziepiecze 😀

  4. Trza zrobić miejsce na „zagraniczne”mięso zza wschodu poza tym 14ty dzisiaj więc jutro i tak po problemie

  5. Pierwszy raz w życiu kupiłem tydzień temu metkę z Łukowa, a teraz wydają komunikat o salmonelli… Czemu nie mam takiego szczęścia w lotto.

    • Cham bity deską;)

      gra w której się losuje niby przypadkiem kulki to ściema;) ale życzę powodzenia:D

  6. Dzień dobry kuriii!!!

  7. Oszczędzam ci klikania

    Dobrze wiedzieć, ludzie przestaną to kupować, to i będą promki i przecenki, nakupi się za pół ceny, narobi kotlecików, kiełbaski… Najlepsza jest metka cebulowa, ale nie znam nikogo, kto by to jadł na surowo, bez przesady…