Salmonella w kiełbasie z zakładu produkcyjnego w regionie. Jest ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego (zdjęcia)
07:56 14-03-2023
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek produktu Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g, Łuków
Numer partii: 05 9
Termin przydatności do spożycia: 14.03.2023
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A, ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent, niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu. Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.
Objawy salmonellozy zwykle pojawiają się między 12 a 72 godzinami po ekspozycji na bakterie Salmonella. Objawy te mogą obejmować: Biegunkę, ból brzucha, gorączkę, wymioty, mdłości, uczucie ogólnego złego samopoczucia, bóle głowy.
W większości przypadków objawy są łagodne i ustępują samoistnie w ciągu kilku dni. U niektórych osób, szczególnie u osób starszych, małych dzieci i osób z osłabionym układem odpornościowym, salmonelloza może prowadzić do ciężkiego odwodnienia, infekcji krwi lub innych powikłań, które mogą wymagać leczenia medycznego. W przypadku wystąpienia objawów salmonellozy zaleca się skonsultowanie się z lekarzem.
(fot. źródło GIS)
A jaki głupek żre surowe mięcho.
Ja lubię takie metki, tatar carpaccio czy ceviche.
to szlacheckie danie , więc nie zrozumiesz:D:D a to coś w worku to nic nie ma wspólnego z daniem o nazwie „tatar”
Bardzo lubię taką metkę na surowo. Jeszcze lepiej smakuje przysmażona z jajkami na patelni.
kto je surowe mieso to siewedziepiecze 😀
Trza zrobić miejsce na „zagraniczne”mięso zza wschodu poza tym 14ty dzisiaj więc jutro i tak po problemie
Pierwszy raz w życiu kupiłem tydzień temu metkę z Łukowa, a teraz wydają komunikat o salmonelli… Czemu nie mam takiego szczęścia w lotto.
gra w której się losuje niby przypadkiem kulki to ściema;) ale życzę powodzenia:D
Dzień dobry kuriii!!!
Dobrze wiedzieć, ludzie przestaną to kupować, to i będą promki i przecenki, nakupi się za pół ceny, narobi kotlecików, kiełbaski… Najlepsza jest metka cebulowa, ale nie znam nikogo, kto by to jadł na surowo, bez przesady…