Rozpoczęła się policyjna akcja „Bezpieczny Weekend – Boże Narodzenie”

W trosce o bezpieczeństwo podróżujących w dniach 24 – 29 grudnia 2019 roku policjanci ruchu drogowego będą prowadzili działania pod nazwą „Bezpieczny Weekend – Boże Narodzenie”. Codziennie na drogach w kraju podczas akcji działania będzie prowadzić ponad 5 tys. policjantów.

Policjanci w cały kraju rozpoczęli działania pn. „Bezpieczny Weekend – Boże Narodzenie”. Na drogach w okresie świątecznym pojawi się więcej niż zwykle pojazdów i pieszych, a także więcej policyjnych patroli. Podczas działań policjanci będą wspierać podróżnych w bezpiecznym dotarciu do celu.

Mundurowi będą zwracać uwagę na przestrzeganie przez kierujących przepisów ruchu drogowego, w tym poruszanie się z dozwoloną prędkością, korzystanie z pasów bezpieczeństwa oraz przewożenie dzieci w fotelikach bezpieczeństwa lub innych urządzeniach podtrzymujących.

Funkcjonariusze będą również sprawdzać stan trzeźwości kierujących pojazdami oraz reagować na każde zachowanie niezgodne z prawem. Pamiętajmy też, że obecna pora roku nie sprzyja pieszym. Policjanci apelują do kierujących, aby obserwując drogę wzięli pod uwagę, że poruszają się po niej niechronieni uczestnicy ruchu, którzy ze względu na wcześnie zapadający zmrok i warunki pogodowe mogą być słabo widoczni.

Codziennie na drogach w kraju służbę będzie pełnić ponad 5 tys. policjantów. Pierwszego i ostatniego dnia świąt liczba funkcjonariuszy obecnych na drogach przekroczy 6 tysięcy.

(fot. Policja)

Zobacz również

9 komentarzy

  1. Tak tak tak co roku ma być więcej patroli kontroli ale przemierzając w święta ok 500 km rzadko spotykam jeden patrol policji.

  2. Całej redakcji Lublin112 jak i czytelnikom życzę wesołych i bezpiecznych Świąt Bożego Narodzenia.

  3. Wesołych świąt dla wszystkich :))

  4. Niech kontrolują pieszych i rowerzystów po za terenem zabudowanym bo jest masakra. Cześć po zmroku ubrani na czarno niewidoczni snują się po drodze

  5. Przed Świętami to niech i saneczkarzy kontrolują!! I łyżwiarzy! I narciarzy!!!
    Spokojnych Świąt

  6. Wesołych Świąt 😁

  7. Pieszy święta krowa za to włazenie mandaty !!!

  8. „To za bezpieczny weekend Władziu” 😀

Pracapraca.lublin112.pl

    Kursy walut

    • USD 3.8053zł 0.22%
    • GBP 4.9682zł 0.24%
    • EUR 4.2344zł -0.01%
    • CHF 3.941zł -0.03%

    Polub nas

    Darmowe ogłoszenia lokalne

      Materiały wideo

      Nowe iluminacje świąteczne na Rynku Wielkim w Zamościu (wideo)
      99. Rocznica Bitwy pod Komarowem (wideo)
      W Zamościu trwa 18 Międzynarodowy Festiwal Folklorystyczny EUROFOLK (wideo)
      W Zamościu trwa XIII Zamojski Festiwal Kultury (wideo)
      Szturm Twierdzy Zamość 2019

      Co? Gdzie? Kiedy?

      Lublin na weekend 17-19 stycznia
      Magiczna Latarnia – startują zapisy dla klubu filmowego dla dzieci
      Masz pomysł na biznes? Przyjdź na spotkanie
      RCKiK Lublin – zaproszenie do udziału w terenowych akcjach poboru krwi
      Chełmskie Podziemia Kredowe – bezpłatne zwiedzanie unikalnej w skali Europy atrakcji turystycznej!
      x

      Szanowny Czytelniku!

      Pragniemy Cię poinformować, że nasza strona może dostosowywać treści do Twoich potrzeb. Aby to robić, potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie danych w celach personalizacji treści marketingowych, dzięki czemu otrzymujesz:

      Lepszą jakość strony. Możemy dostosowywać treści pasujące do poszczególnych grup odbiorców.

      Reklam jest mniej i są bardziej dopasowane do Twoich potrzeb. Dzięki reklamom finansujemy nasz rozwój, dzięki czemu nasz serwis nie wymaga opłat

      Twoje dane są u nas bezpieczne.Zgodę na przetwarzanie danych możesz wycofać w każdej chwili na stronie Polityka Prywatności.

      Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" lub zamykając to okno za pomocą przycisku "x" wyrażasz zgodę na przetwarzanie, w tym profilowanie* przez ITLU sp z o.o. oraz naszych Partnerów, Twoich danych danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach stosowanych w Serwisach przez ITLU sp. z o.o. i Partnerów w celu marketingowym, obejmującym analitykę w celach marketingowych oraz wyświetlanie spersonalizowanych ofert, reklam i innych usług.

      Pamiętaj, możesz w każdej chwili nie wyrazić zgody lub cofnąć zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych.

      Informujemy także, że poprzez korzystanie z tego Serwisu bez zmiany ustawień Twojego oprogramowania/przeglądarki wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych w celach dopasowania treści i reklam. Więcej przeczytasz w naszej Polityce Prywatności.

      Kto jest administratorem danych osobowych?

      Administratorem Twoich danych osobowych będziemy my, tj. spółka ITLU Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie oraz nasi Partnerzy (reklamodawcy).

      Szczegółowe informacje na temat celów przetwarzania

      Twoje dane uzyskane w naszych Serwisach za pomocą plików cookies i im podobnych technologii będziemy przetwarzać, w tym profilować:

      • w naszych celach marketingowych polegających na dopasowaniu treści i reklam w naszych Serwisach i Internecie, w celach badań analitycznych w celach marketingowych, w celach dokonywania analiz i badania ruchu na stronach, w celu zapewnienia bezpieczeństwa naszych usług, w celu dochodzenia praw i roszczeń (podstawa: nasz prawnie uzasadniony interes),
      • w celach marketingowych naszych partnerów-reklamodawców, polegających na dopasowaniu treści i reklam w naszych Serwisach i Internecie, w celach badań analitycznych w celach marketingowych (podstawa: Twoja zgoda).

      Jeśli wyrazisz na to zgodę nasi Partnerzy będą przetwarzali, w tym też profilowali Twoje dane osobowe uzyskane w naszych Serwisach za pomocą plików cookies i im podobnych technologii w celach marketingowych polegających na dopasowaniu treści i reklam w naszych Serwisach i Internecie a także badań analitycznych w tych celach.

      Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.

      Twoje prawa

      Jeśli wyraziłeś zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych możesz ją zawsze cofnąć.

      Przysługuje Ci też prawo dostępu do Twoich danych, prawo do ich sprostowania, usuwania, prawo do przenoszenia danych, wyrażenia sprzeciwu, prawo do ograniczenia przetwarzania. Przysługuje Ci także prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym będzie Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Więcej na temat Twoich uprawnień przeczytasz tutaj.

      * Do przetwarzania wykorzystywane będą następujące dane: Twój adres IP, adres URL żądania, nazwa domeny, identyfikator urządzenia, typ przeglądarki, język przeglądarki, liczba kliknięć, ilość czasu spędzonego na poszczególnych stronach, data i godzina korzystania z Serwisu, typ i wersja systemu operacyjnego, rozdzielczość ekranu, dane zbierane w dziennikach serwera a także inne podobne informacje.