Prowadził nielegalną produkcję alkoholu. Do mieszkania weszli policjanci
10:29 18-11-2020 | Autor: redakcja
Opolscy policjanci mieli podejrzenia, że 29-latek może zajmować się nielegalną produkcją alkoholu. We wtorek mundurowi udali się do miejsca zamieszkania mężczyzny. W trakcie przeszukania natrafili w piwnicy domu i jednym z pokojów aparaturę do wytwarzania alkoholu etylowego domowym sposobem, 10 litrów tak zwanego zacieru oraz 7 litrów gotowego już alkoholu.
Wkrótce 29-latek odpowie za nielegalne wytwarzanie wyrobów alkoholowych. Mężczyźnie grozi wysoka grzywna oraz kara pozbawienia wolności do roku. „Producent” będzie musiał również pożegnać się z zabezpieczonym sprzętem, zacierem i wyprodukowanym alkoholem, który ulegnie przepadkowi.
Nielegalny alkohol powoduje straty nie tylko u legalnych producentów i w budżecie państwa, ale przede wszystkim jego konsumpcja stanowi zagrożenie życia i zdrowia spożywających go osób. Alkohole z nieznanego źródła mogą zawierać silnie trujący metanol oraz glikol, a także skażalniki i związki powstałe w wyniku ich wytrącania.
(fot. Policja Opole Lubelskie)
Nie mają co robić tylko szukać bimbrowni
E tam . Jakiś zazdrośnik zakapował
ale 10 litrów zacieru to jakaś płotka albo sobie na święta robi
A to go jeszcze i za gwałt posadźcie, bo tyż aparaturę ma!
Zły przykład, bo posiadanie niektórych przedmiotów/substancji jest zabronione (np. narkotyków, materiałów wybuchowych, broni palnej). Natomiast posiadanie narządów, części ciała zabronione nie jest.
Aczkolwiek posiadanie aparatury do destylacji nie jest zabronione ??
Przy produkcji alkoholu domowym sposobem nie może powstać metanol, ani glikol.
Chłopak produkował bimber bardziej raczej na własny użytek, niż na skale przemysłową, a artykuł jakby nielegalną rozlewnię alkoholu przemycanego cysternami rozpracowano.
Dla kogoś, kto sam produkuje alkohol, alkohol ten nie jest alkoholem z nieznanego źródła.
Dawno nie przejeżdżałem pod zamkiem. Dresiarze z siatkami nadal stoją?
Nie ma nic lepszego niż własny wyrób. Zdrowe, nie wywołuje kaca, same plusy.
Każdy, a tym bardziej nieoczyszczony alkohol wywołuje kaca. Chałupniczymi sposobami nie da się wytworzyć czystego alkoholu. Od wytwarzania czystego alkoholu są przemysłowi producenci wódki.
Rzekomy brak kaca po bimbrze to tylko pretekst powtarzany przez kogoś kogo nie stać/lub mu szkoda kasy na dobry alkohol.
Czyli: ludzie piją bimber nie dlatego, że jest lepszy, lecz dlatego, bo jest tańszy. A jest tańszy, bo nie zawiera podatku akcyzowego.
Bzdura, w domowych warunkach można otrzymać alkohol znacznie lepszej jakości niż ten w większości wódek sklepowych. Bardziej oczyszczony powoduje oczywiście słabszego kaca.
Chcesz powiedzieć, że chłop bez żadnej szkoły, w śmierdzącej, zasranej stodole, brudnymi łapami, z nigdy nie mytym sprzęcie pozyskanym na śmietniku, potrafi lepiej oczyścić alkohol niż specjalistyczny nowoczesny zakład, laboratorium oraz kontrolą jakości itp?
Powiedzial ze jestes leszcz i ci placa 0.50 za odpowiedz na twoje wypociny losiu
drogi franiu lepiej dla ciebie byłoby gdybyś nic nie mówił (pisał) wtedy ktoś tylko mógłby pomyśleć żeś jest IDIOTĄ. Pisząc natomiast i wypowiadając się rozwiewasz wszelkie wątpliwości, tak, JESTEŚ IDIOTĄ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Czytam te twoje wypociny prawie pod każdym artykułem, piszesz i piszesz, często takie bzdety że szkoda gadać, sam sobie odpowiadasz, dobrze ci radzę szukaj pomocy, może jeszcze nie jest za późno…….
To co ci się wydaje a jak jest w rzeczywistości, to dwie różne rzeczy.
Nawet nie masz pojęcia ile się w tej materii zmieniło. Nie mówię o przytoczonym przez ciebie chłopie, tylko o normalnym procesie na kolumnie rektyfikacyjnej, gdzie przy odrobinie wiedzy (ogólnodostępnej w sieci) uzyskasz czysciutmi spiryt
Błądzisz franiu i nie masz jak widzę zielonego pojęcia o bimbrze a swoją wiedzę czerpiesz z przekazów medialnych.
Akapit z ostrzeżeniami jest całkiem bez sensu. Skąd skazalniki w bimbrze ? Skąd tam metanol i glikol ?
A ile on tego bimbru wyprodukował? 7litrow ? Toz to ewsidentnie na własny użytek. Przemysłowa ilość to pewnie od 100litrow wzwyż . A wino swojskie?jak zrobię sobie gąsiorek 50litrow to też ilości przemysłowe?
winka możesz sobie na legalu zrobić 50 l. sprawdź pisz, wyszedłes na dyletanta
Bzdura. Sam jesteś łazikiem. Wino się zawsze doprawia procentem. Widać że nigdy nie robiłes dobrego wina.
dyletanciku z ustawy wynika jasno, 50 l nastawu na własne potrzeby, I nie piszemy o sposobie wytwarznia a dm3.
Toż to samo zdrowie i Uroda nie to co sama chemia ze sklepu
Piję bimber już od wielu lat a wzrok mam lepszy niż sokół
Po litrze na łeb.
A sprzęt zakupiony z giełdy.