Niedziela, 28 kwietnia 202428/04/2024
690 680 960
690 680 960

Niezwykłe zjawisko na Roztoczu. Na drzewach można dostrzec „lodową watę” (zdjęcia)

Po mroźnych, bezśnieżnych nocach na martwych drzewach lub gnijących gałęziach pojawia się „lodowa wata”. To rzadkie i nietypowe zjawisko można spotkać na Roztoczu.

W ostatnich dniach pogoda nie zachęca do spacerów, jednak nie brakuje osób, które nie wyobrażają sobie obcowania z naturą nawet przy niekorzystnych warunkach atmosferycznych. Przemierzając lasy Roztocza, a zwłaszcza Roztoczańskiego Parku Narodowego, warto się bacznie rozglądać, gdyż oprócz różnego rodzaju zwierząt można też natknąć się na dość rzadkie i nietypowe zjawisko przyrodnicze.

Na martwych drzewach, jak też powalonych gałęziach, pojawia się właśnie „lodowa wata” nazywana też niekiedy „lodowymi włosami”. Najczęściej można ją zaobserwować po mroźnych, bezśnieżnych nocach. Zjawisko tworzy się kiedy występuje duża wilgotność oraz niewielki mróz.

Pracownicy Roztoczańskiego Parku Narodowego lodową watę dostrzegli już wiele lat temu, jednak wówczas niewiele było jeszcze wiadomo na temat procesów jej powstawania. Dopiero w 2015 roku niemieccy oraz szwajcarscy naukowcy ogłosili, że rozwikłali zagadkę.

Okazało się, że podstawową rolę ma w tym gatunek grzyba o nazwie łojówka różowata. W trakcie kiedy woda zostaje powoli wypychana z drewna hamuje on powstawanie kryształków lodu podczas przejścia wody ze stanu ciekłego w szklisty. Jest to tak zwany proces witryfikacji. Tym samym powstają lodowe włosy mające 0,01 – 0,02 mm średnicy i długość nawet do 20 cm.

Niezwykłe zjawisko na Roztoczu. Na drzewach można dostrzec „lodową watę” (zdjęcia)

Niezwykłe zjawisko na Roztoczu. Na drzewach można dostrzec „lodową watę” (zdjęcia)

Niezwykłe zjawisko na Roztoczu. Na drzewach można dostrzec „lodową watę” (zdjęcia)

Niezwykłe zjawisko na Roztoczu. Na drzewach można dostrzec „lodową watę” (zdjęcia)

Niezwykłe zjawisko na Roztoczu. Na drzewach można dostrzec „lodową watę” (zdjęcia)

(fot. Przemysław Stachyra RPN)
 

6 komentarzy

  1. Nie wiedziałam o czymś takim. Bardzo ciekawy artykuł.

  2. Zaraz kucharze będą pytać czy to jadalne i będą serwować na talerzu jako dodatek za 100 zł w restauracjach *****

  3. A to jadalne jest?

  4. Jadalne smakuje jak podpaska.

  5. Pracownicy Roztoczańskiego Parku Narodowego lodową watę dostrzegli już wiele temu,

    Dodajcie „lat ” będzie lepiej .

Z kraju