Piątek, 19 kwietnia 202419/04/2024
690 680 960
690 680 960

Lubelskie Święto Chleba w Muzeum Wsi Lubelskiej. Rzemieślnicy zaprezentują to co najlepsze w pieczywie

W lubelskim skansenie, na terenie „Miasteczka Prowincjonalnego” zorganizowane zostanie tegoroczne Lubelskie Święto Chleba. Impreza ma połączyć we wspólnym świętowaniu tych, co na co dzień trudzą się aby chleb przygotować i tych, którzy pracują by na niego zarobić.

W niedziele 15 września w Muzeum Wsi Lubelskiej odbędzie się tegoroczne Lubelskie Święto Chleba. Będzie to już XXI edycja tego wydarzenia, które z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Ideą święta jest uczczenie chleba, który dosłownie i symbolicznie stanowi podstawę niezbędną do przeżycia każdego z nas. Dodatkowo pokazanie dobrego polskiego pieczywa i smakołyków cukierniczych z zakładów, które wbrew rynkowym trendom starają się zachować wierność starym dobrym technologiom i recepturom. Organizatorzy chcą również dać należny szacunek tym, którzy chleb wytwarzają i docenić tych, którzy potrafią się nim dzielić. Jednocześnie podziękować tym, którzy na co dzień wybierają zdrowe polskie pieczywo z rzemieślniczych piekarni i promować postawy racjonalnych zakupów i niemarnowania chleba.

Nie bez powodu większość stoisk i atrakcji zostanie umieszczonych na terenie „Miasteczka Prowincjonalnego”. W tych przestrzeniach, nawiązujących do tradycji, bardzo ważnej dla lubelskich rzemieślników piekarstwa, chleb, bułeczki, rogale i słynne Lubelskie Cebularze nabiorą podwójnie dobrego smaku. Tegoroczna edycja Lubelskiego Święta Chleba będzie odbywać się pod hasłem: „Wpływ dobrego jedzenia na jakość widzenia”. W trakcie trwania imprezy będzie można m.in. zbadać sobie wzrok, zasięgnąć porad wykwalifikowanych optyków na temat doboru okularów oraz wziąć udział w konsultacjach na temat, jaka żywność ma wpływ na jakość naszego wzroku. Organizatorzy tegorocznego Święta Chleba zaapelowali także do wszystkich wystawców o ograniczenie zużycia plastiku. To nie kosztuje wiele, a może pomóc nam i przyszłym pokoleniom cieszyć się czystą Matką Ziemią.

Niedzielna impreza będzie miała nieco bardziej kameralny charakter. Lubelscy piekarze organizują mniejszą imprezę z powodu recesji. Jak wyjaśniają, wielu konsumentów traci pracę i źródło dochodów, a niejeden rzemieślniczy zakład musiał ogłosić bankructwo. Święto Chleba jest bowiem spotkaniem rzemieślników piekarstwa
i cukiernictwa z Lubelszczyzny z konsumentami. Tytułowy chleb ma połączyć we wspólnym świętowaniu tych, co na co dzień trudzą się by go przygotować i tych, którzy pracują by na niego zarobić.

Lubelskie Święto Chleba w Muzeum Wsi Lubelskiej. Rzemieślnicy zaprezentują to co najlepsze w pieczywie

(fot. pixabay)

8 komentarzy

  1. „Wpływ dobrego jedzenia na jakość widzenia.” Oj… nie tylko widzenia. Zgodnie ze starym porzekadłem: „Dejcie wy nam chleba z mąki, my wam będziem puszczać bąki!” 😉

    • Dokładnie, pieczywo zakwasza żołądek i puszy. No ale jest tanie, a do tego można jeść z cebulą (przysmakiem lubeskim).

      • Turysta nie porównuj taniego marketowego chleba z domowym wypiekiem. Zupełnie inne walory smakowe i wartości odżywcze. W szczególności chleb na zakwasie z dodatkiem ziaren oraz na mące do chleba. Takich rzeczy nie kupisz w sklepie, czasem można dostać w dobrej piekarni ale wtedy jest bardzo drogi.

      • Jeszcze 2 lata PiS-owania i chleb będzie po 15zł
        Wtedy ludzie będą pytać – co się stało, co się stało.

  2. czy tio impreza biletowana

  3. Byłam w zeszłym roku !!!! Kicha totalna!!! Najwięksi producenci sprzedają „wzbogacony” chleb. Chciałam kupić prawdziwy chleb na zakwasie!!! Niestety wszystkie oferowane były z dodatkiem drożdży!!! Zmarnowałam niedzielę!!!

  4. Czy Wam ludzie coś się w życiu podoba?

Z kraju