Poniedziałek, 29 kwietnia 202429/04/2024
690 680 960
690 680 960

Jadalny czy trujący? Wystawy grzybów mają pomóc mieszkańcom w rozpoznaniu gatunków (zdjęcia)

W ostatnich dniach na terenie województwa lubelskiego nastąpił wysyp grzybów. Do lasów ruszyli zarówno miłośnicy grzybobrania, jak też wiele osób, które w ten sposób postanowiło spędzić czas wolny. Niestety część z nich nie zna nawet podstawowych gatunków, co może doprowadzić do tragicznych w skutkach zdarzeń.

Trwa właśnie sezon grzybowy, do lasów udaje się wiele osób, z czego część ma bardzo ograniczoną wiedzę na temat gatunków jadalnych i trujących. Doskonale można się o tym przekonać przeglądając internetowe fora czy też grupy dla grzybiarzy. Nie brakuje tam osób prezentujących zdjęcie popularnego maślaka, podgrzybka, nie mówiąc już o kominkach czy opieńkach, prosząc o ich identyfikację. Jednak z rozpoznaniem niektórych gatunków grzybów mają problem nawet doświadczeni grzybiarze.

Aby nie dochodziło do sytuacji, że dla niektórych grzyby będą jadalne tylko raz, Sanepid stara się edukować mieszkańców w tym zakresie. Tak jak co roku organizowane są wystawy grzybów jadalnych, niejadalnych i trujących. Co ważne, używane do tego celu są prawdziwe grzyby zebrane w lesie, dzięki czemu można dokładnie zapoznać się z ich szczegółami.

Pracownicy Sanepidu w ten sposób chcą wpłynąć na świadomość osób zbierających grzyby, aby uchronić ich przed groźnymi dla zdrowia, a nawet życia zatruciami. W trakcie wystawy obecni są także klasyfikatorzy grzybów, którzy udzielają odpowiedzi na wszelkie pytania grzybiarzy.

W środę wystawa zorganizowana zostanie w Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Opolu Lubelskim. Rozpocznie się ona o godzinie 9:00 i potrwa do 14:00. Natomiast w czwartek wydarzenie odbędzie się przed budynkiem Szpitala Powiatowego w Łęcznej. W tym przypadku wystawę odwiedzać można w godz. 10:00 – 14:00.

Jadalny czy trujący? Wystawy grzybów mają pomóc mieszkańcom w rozpoznaniu gatunków (zdjęcia)

Jadalny czy trujący? Wystawy grzybów mają pomóc mieszkańcom w rozpoznaniu gatunków (zdjęcia)

Jadalny czy trujący? Wystawy grzybów mają pomóc mieszkańcom w rozpoznaniu gatunków (zdjęcia)

Jadalny czy trujący? Wystawy grzybów mają pomóc mieszkańcom w rozpoznaniu gatunków (zdjęcia)

Jadalny czy trujący? Wystawy grzybów mają pomóc mieszkańcom w rozpoznaniu gatunków (zdjęcia)

(fot. PSSE Janów Lubelski)

5 komentarzy

  1. Ja znam dwa rodzaje grzybów jadalne i tylko raz jadalne

  2. Ja bez problemu rozpoznaję grzyby po etykiecie na opakowaniu w sklepie.

  3. Każdy po wysuszeniu ma wartość opałową.

  4. Sos z maślaków i kozaków poezja smaku podgrzybki i kurki mile widziane też.

  5. Mój Boże, jakiego kalekiego społeczeństwa dożył człowiek w wieku 40 lat. Z dziadkiem chodziłem na grzyby i nauczyłem się po pierwszym grzybobraniu co jest jadalne ile razy trzeba gotować itd. a tak na marginesie to muchomor sromotnikowy też jest jadalny po siedmiokrotnym gotowaniu we wrzątku. Jeżeli nadejdzie czas wojny i głodu to 80% społeczeństwa niestety zdechnie. Ludziska poczytajcie jakąś książkę survivalu a nie bierzcie na serio ten artykuł. Bez obrazy szanowna Redakcjo.3

Z kraju