Poniedziałek, 29 kwietnia 202429/04/2024
690 680 960
690 680 960

Zaprezentują kulinarne bogactwa Lubelszczyzny, Podkarpacia i Podlasia

W najbliższy weekend, na Placu Teatralnym przed Centrum Spotkania Kultur w Lublinie, odbędzie się V edycja festiwalu „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”. Jest to wspólne wydarzenie trzech województw: lubelskiego, podkarpackiego i podlaskiego.

Lublin
2021-09-04, 10:00

Festiwal „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski” ma na celu prezentację kulinarnego bogactwa, kultury stołu, a także rękodzieła i innych form tradycyjnej aktywności kulturalnej regionów z województw lubelskiego, podkarpackiego oraz podlaskiego. Wydarzenie ma charakter festynu plenerowego, w czasie którego twórcy i producenci prezentują, poddają degustacji, a także sprzedają swoje wyroby.

– Wydarzenie będzie dobrą okazją do poznania smaków Lubelszczyzny, do wspólnego biesiadowania i poznawania naszej wyjątkowej kuchni – przekonuje Marszałek Województwa Lubelskiego Jarosław Stawiarski.

Podczas festiwalu zostaną zorganizowane dwa konkursy: na najciekawsze stoisko wschodnich ziem Polski oraz na najlepszy smak wschodnich ziem Polski. Ich celem jest popularyzowanie produktów i potraw pochodzących z województw lubelskiego, podkarpackiego oraz podlaskiego, identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o regionalnych potrawach i produktach stanowiących dziedzictwo kulinarne trzech kuchni, jak też zapoznanie szerszego grona odbiorców z produktami i potrawami charakterystycznymi dla lubelskiej, podlaskiej i podkarpackiej kuchni regionalnej.

Pierwsza odsłona Festiwalu „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski” miała miejsce 1 sierpnia w Baszni w województwie podkarpackim. W Lublinie wydarzenie będzie można odwiedzać w sobotę i niedzielę w godzinach od 10.00 do 18.00.

(fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne)

Dodaj komentarz

Z kraju