Zaprezentują kulinarne bogactwa Lubelszczyzny, Podkarpacia i Podlasia
00:53 02-09-2021
Festiwal „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski” ma na celu prezentację kulinarnego bogactwa, kultury stołu, a także rękodzieła i innych form tradycyjnej aktywności kulturalnej regionów z województw lubelskiego, podkarpackiego oraz podlaskiego. Wydarzenie ma charakter festynu plenerowego, w czasie którego twórcy i producenci prezentują, poddają degustacji, a także sprzedają swoje wyroby.
– Wydarzenie będzie dobrą okazją do poznania smaków Lubelszczyzny, do wspólnego biesiadowania i poznawania naszej wyjątkowej kuchni – przekonuje Marszałek Województwa Lubelskiego Jarosław Stawiarski.
Podczas festiwalu zostaną zorganizowane dwa konkursy: na najciekawsze stoisko wschodnich ziem Polski oraz na najlepszy smak wschodnich ziem Polski. Ich celem jest popularyzowanie produktów i potraw pochodzących z województw lubelskiego, podkarpackiego oraz podlaskiego, identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o regionalnych potrawach i produktach stanowiących dziedzictwo kulinarne trzech kuchni, jak też zapoznanie szerszego grona odbiorców z produktami i potrawami charakterystycznymi dla lubelskiej, podlaskiej i podkarpackiej kuchni regionalnej.
Pierwsza odsłona Festiwalu „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski” miała miejsce 1 sierpnia w Baszni w województwie podkarpackim. W Lublinie wydarzenie będzie można odwiedzać w sobotę i niedzielę w godzinach od 10.00 do 18.00.
(fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne)