Czwartek, 25 kwietnia 202425/04/2024
690 680 960
690 680 960

Regionalne przysmaki, pokazy gotowania, degustacje produktów regionalnych oraz kiermasz

W sobotę 3 sierpnia przed pałacem Zamoyskich przy ul. Akademickiej w Zamościu odbędzie się finał wojewódzkiego etapu konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Konkurs dla wytwórców zostanie przeprowadzony w dwóch kategoriach: najlepszy lokalny i tradycyjny produkt żywnościowy pochodzenia zwierzęcego; roślinnego; napoje regionalne; inne produkty regionalne oraz najlepsza regionalna i tradycyjna potrawa, przy czym jest to kategoria dla placówek gastronomicznych.

Zamość
2019-08-03, 11:00

Głównym celem wydarzenia jest zgromadzenie wiedzy o oryginalnych, regionalnych specjałach, które są wytwarzane przez lokalne firmy gastronomiczne, restauracje, koła gospodyń wiejskich czy też gospodarstwa agroturystyczne. Tego typu produkty, które powstają z wykorzystaniem tradycyjnych technologii, w oparciu o miejscowe zasoby surowców, stanowią dziedzictwo kulinarne regionu. Wśród zgłoszonych frykasów znalazły się m.in.: osławione już pierogi perkowickie, frykas kodeński czyli pasztet wątróbkowy i tartun z soczewicą prosto z Południowego Podlasia. Będą też takie osobliwości, jak babeczki z czerstwego chleba, dżem lubkowy ze starej odmiany śliwy lubaszki, szczodraki czy wegetariański cymes na ostro – specjał z marchewki wywodzący się z kuchni żydowskiej.

W programie zaplanowano m.in. kiermasz wysokiej jakości produktów regionalnych wytwarzanych zgodnie z tradycyjną recepturą. Wystawcy zaprezentują m.in.: pieczywo, wędliny, sery, ciasta, pierogi. Będą również pokazy gotowania i degustacje m.in.: mięsa świń ras wpisanych na LPT serwowane z miodami tradycyjnymi, smaczne fantazje z wykorzystaniem chełmskiego makaronu jajecznego, specjały z Bronic – kiełbasa i schab wędzony, chleb wiejski z otrębami i pieróg gryczany. Będzie tu można również zasmakować w kakorach i golasach z kaszy gryczanej z serem z Łobaczewa Małego, napić się oranżady z Kąkolewnicy lub – dla odmiany – syropu malinowego z Mikołajówki, a na deser delektować szarlotką razową z Lublina. Nie zabraknie ryb słodkowodnych, z hodowli których słynie Lubelskie.

Pod egidą projektu „Pan Karp” odbędą się tu degustacje rybnych rarytasów. Przygotują je i będą serwować państwo Kuśmierczakowie z Gospodarstwa Rybackiego „Bełżec” w powiecie tomaszowskim, które zdobyło zaszczytny tytuł Mistrza Krajowego konkursu AgroLiga 2018. Organizatorem centralnym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, organizatorem regionalnym- Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, partnerem wydarzenia jest Miasto Zamość.

Regionalne przysmaki, pokazy gotowania, degustacje produktów regionalnych oraz kiermasz

Regionalne przysmaki, pokazy gotowania, degustacje produktów regionalnych oraz kiermasz

(fot. materiały organizatora)

Jeden komentarz

  1. Robin(nie hoody)

    Podejrzewam, że powinno być dziedzictwo, a nie dziewictwo. Taka drobna różnica. Pozdrawiam Serwis i Czytelników

Dodaj komentarz

Z kraju