Obieraczki kapuściane w Muzeum Wsi Lubelskiej
20:44 27-09-2019
Kapusta była obok ziemniaków jednym z głównym składników diety dawnej wsi. W naszej tradycji zachowała się spora ilość potraw wykonywanych z kapusty: kapusta z grochem, kapuśniak, pierogi z kapustą. Najpopularniejszym sposobem przechowywania kapusty było jej kiszenie w beczkach. Kiszono kapustę szatkowaną ale i w główkach. Kiszone liście wykorzystywano do zawijania „gołąbków”, popularnej potrawy wigilijnej w niektórych rejonach Lubelszczyzny.
W Muzeum Wsi Lubelskiej miejscem prezentacji obieraczek kapuścianych będzie zagroda z Teodorówki na Roztoczu. Gospodynie i gospodarze z Kocudzy pokażą: obieranie, siekanie kapusty za pomocą tasaka, zakwaszanie beczki żytnią mąką, metody układania w niej kapusty, tej w główkach i posiekanej, a wszystko podczas przedstawienia parateatralnego, w którym przewidziany jest udział publiczności.
W dniu wydarzenia w karczmie muzealnej będzie można nabyć i pokosztować kapuścianych smakołyków. W specjalnej ofercie znajdą się takie potrawy jak kapuśniak, parzybroda czy gołąbki.
Wcześniej, gdyż o godz. 11:30 do kuchni żydowskiej Moszka Klajnera w Miasteczku Prowincjonalnym odbędzie się pokaz wyrobu i pieczenia cebularzy. W prawdziwej kuchni, na prawdziwym ogniu. Z kolei w godzinach od 16:00 do 18:00, a więc po zakończeniu wydarzenia „Obieraczki kapuściane”, obok karczmy przy zagrodzie z Teodorówki zaplanowano „Zabawę u Wróbla”. Ma być skocznie, ochoczo i żwawo.
(fot. MWL)