Piątek, 17 maja 202417/05/2024
690 680 960
690 680 960

Obieraczki kapuściane w Muzeum Wsi Lubelskiej

W niedzielę 29 września o godz. 14:00 w Muzeum Wsi Lubelskiej podziwiać będzie można tradycyjny obrzęd zbiorowego kiszenia kapusty w wykonaniu zespołu obrzędowego z Kocudzy. W programie przewidziano obieranie, siekanie i kiszenie kapusty oraz poczęstunek z muzyką.

Lublin
2019-09-29, 14:00

Kapusta była obok ziemniaków jednym z głównym składników diety dawnej wsi. W naszej tradycji zachowała się spora ilość potraw wykonywanych z kapusty: kapusta z grochem, kapuśniak, pierogi z kapustą. Najpopularniejszym sposobem przechowywania kapusty było jej kiszenie w beczkach. Kiszono kapustę szatkowaną ale i w główkach. Kiszone liście wykorzystywano do zawijania „gołąbków”, popularnej potrawy wigilijnej w niektórych rejonach Lubelszczyzny.

W Muzeum Wsi Lubelskiej miejscem prezentacji obieraczek kapuścianych będzie zagroda z Teodorówki na Roztoczu. Gospodynie i gospodarze z Kocudzy pokażą: obieranie, siekanie kapusty za pomocą tasaka, zakwaszanie beczki żytnią mąką, metody układania w niej kapusty, tej w główkach i posiekanej, a wszystko podczas przedstawienia parateatralnego, w którym przewidziany jest udział publiczności.

W dniu wydarzenia w karczmie muzealnej będzie można nabyć i pokosztować kapuścianych smakołyków. W specjalnej ofercie znajdą się takie potrawy jak kapuśniak, parzybroda czy gołąbki.

Wcześniej, gdyż o godz. 11:30 do kuchni żydowskiej Moszka Klajnera w Miasteczku Prowincjonalnym odbędzie się pokaz wyrobu i pieczenia cebularzy. W prawdziwej kuchni, na prawdziwym ogniu. Z kolei w godzinach od 16:00 do 18:00, a więc po zakończeniu wydarzenia „Obieraczki kapuściane”, obok karczmy przy zagrodzie z Teodorówki zaplanowano „Zabawę u Wróbla”. Ma być skocznie, ochoczo i żwawo.

(fot. MWL)

Dodaj komentarz