690 680 960

Obieraczki kapuściane w lubelskim skansenie

Kiszona kapusta to obowiązkowy element kuchni polskiej, zwłaszcza zimą. A jak wygląda jej przygotowanie i jakie czynności były z tym związane, będzie można zobaczyć w najbliższą niedzielę w lubelskim skansenie w pobliżu zagrody z Teodorówki (sektor Roztocze).

Lublin
2022-10-09, 13:00

Zwyczaj zbiorowego kiszenia kapusty zostanie przedstawiony przez zespół obrzędowy. Gospodynie i gospodarze z Kocudzy pokażą: obieranie, siekanie kapusty za pomocą tasaka, zakwaszanie beczki żytnią mąką, sposoby układania w niej kapusty. Wszystko odbędzie się w wesołej atmosferze, z towarzyszeniem kapeli ludowej.

Tego dnia zapraszamy również na oprowadzanie kuratorskie po wystawie „Atencja/Rocznik Wsi”, które poprowadzi Monika Trypuz. Spotkanie będzie zatytułowane „Perebory dawniej i dziś w sztuce użytkowej”. Na oprowadzanie kuratorskie obowiązują limity miejsc.

Zapisy prowadzone są pod nr tel. 81 533 85 13 wewn. 36. Także w najbliższą niedzielę, o godz. 15:00 odbędzie się Msza św. w kościele z Matczyna (sektor Miasteczko).

Bilety wstępu do Muzeum: 20 zł/normalny, 10 zł/ulgowy

(fot. MWL)

Kursy walut

  • USD 4.476zł -0.17%
  • GBP 5.4484zł 0.19%
  • EUR 4.6976zł 0.02%
  • CHF 4.7496zł -0.24%

Polub nas

Materiały wideo

Lubelscy policjanci wzięli udział w akcji #GaszynChallenge (wideo)
Nowe iluminacje świąteczne na Rynku Wielkim w Zamościu (wideo)
99. Rocznica Bitwy pod Komarowem (wideo)
W Zamościu trwa 18 Międzynarodowy Festiwal Folklorystyczny EUROFOLK (wideo)
W Zamościu trwa XIII Zamojski Festiwal Kultury (wideo)