Piątek, 03 maja 202403/05/2024
690 680 960
690 680 960

Obieraczki kapuściane w lubelskim skansenie

Kiszona kapusta to obowiązkowy element kuchni polskiej, zwłaszcza zimą. A jak wygląda jej przygotowanie i jakie czynności były z tym związane, będzie można zobaczyć w najbliższą niedzielę w lubelskim skansenie w pobliżu zagrody z Teodorówki (sektor Roztocze).

Lublin
2022-10-09, 13:00

Zwyczaj zbiorowego kiszenia kapusty zostanie przedstawiony przez zespół obrzędowy. Gospodynie i gospodarze z Kocudzy pokażą: obieranie, siekanie kapusty za pomocą tasaka, zakwaszanie beczki żytnią mąką, sposoby układania w niej kapusty. Wszystko odbędzie się w wesołej atmosferze, z towarzyszeniem kapeli ludowej.

Tego dnia zapraszamy również na oprowadzanie kuratorskie po wystawie „Atencja/Rocznik Wsi”, które poprowadzi Monika Trypuz. Spotkanie będzie zatytułowane „Perebory dawniej i dziś w sztuce użytkowej”. Na oprowadzanie kuratorskie obowiązują limity miejsc.

Zapisy prowadzone są pod nr tel. 81 533 85 13 wewn. 36. Także w najbliższą niedzielę, o godz. 15:00 odbędzie się Msza św. w kościele z Matczyna (sektor Miasteczko).

Bilety wstępu do Muzeum: 20 zł/normalny, 10 zł/ulgowy

(fot. MWL)

Dodaj komentarz