Czwartek, 09 maja 202409/05/2024
690 680 960
690 680 960

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”- wojewódzki finał konkursu

W niedzielę, 6 sierpnia, na Zamku w Janowcu odbędzie się wojewódzki Finał XXII Edycji ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Wybierany będzie najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawa regionalna i lokalna.

Janowiec
2023-08-06, 11:00

Celem konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest poznanie i udokumentowanie regionalnych produktów żywnościowych, osadzonych głęboko w lokalnej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami, według tych samych receptur, a także dań i potraw regionalnych przyrządzanych według tradycyjnych receptur, z wykorzystaniem lokalnych, tradycyjnych surowców.

Ogólnopolski Konkurs odbywa się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw. Organizatorem centralnym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie oraz Oddziały Izby. Konkurs odbywa się w dwóch kategoriach: na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepszą potrawę regionalną.

Na stoiskach prezentowane będą różnorodne produkty regionalne, wśród których znajdziemy: wędliny (m.in. „golonka pieczona z Dworu Kossaków” czy rolada wieprzowa po wiejsku w skórze), miody (np. miód gryczany czy miód spadziowy), sery dojrzewające, octy owocowe, kiszone ogórki, rozmaite soki i syropy (np. syrop z płatków dzikiej róży, syrop z kwiatu czarnego bzu, syrop z mięty, syrop z pokrzywy ), nalewki, destylaty i wina (m.in. nalewka z kawy, wino z lokalnej winnicy). Będzie można także spróbować piwa kraftowego pochodzącego z lokalnego browaru, a dla łasuchów – słodycze: np. piernik podlaski dojrzewający, słynne całuski pszczelowolskie, szczodraki, czy tradycyjna chałka z rodzynkami. Ciekawostką zapewne będą serowe kluseczki podwędzane, konfitura z owoców kaliny, lędźwian z Zabłocia i Bałabuchy siemierskie.

Organizatorzy zapraszają także do degustacji kulinarnych i zakupu produktów tradycyjnych. Pobyt będą umilały występy zespołów ludowych na żywo, dla najmłodszych przewidziano w programie ciekawe konkursy.

Program wydarzenia:
11.00 Rozpoczęcie konkursu
11.15 Rozpoczęcie prac komisji
11.30 Konkursy dla dzieci
12.30 – 16.00 Występ zespołów ludowych
17.00 Rozstrzygnięcie konkursu

Dodaj komentarz