Czwartek, 25 kwietnia 202425/04/2024
690 680 960
690 680 960

Najlepszy „Karp po strażacku” tylko w Konopnicy

W gminie Konopnica odbyła się już trzecia edycja konkursu kulinarnego „Karp po strażacku”. Poziom dań zachwycił jurorów.

W sobotę w remizie Ochotniczej Straży Pożarnej w Radawczyku w gminie Konopnica odbyła się trzecia już edycja kulinarnego konkursu „Karp po strażacku”. Do oceny zgłoszono kilkanaście dań, zarówno na ciepło jak i na zimno. Warunek był jeden, we wszystkich głównym składnikiem musiała być wigilijna ryba, dokładniej karp.

Dania były oceniane zarówno za wygląd, jak i za smak, choć duży nacisk kładziono także na zgodność z tradycją. Dania oceniało jury w składzie Waldemar Sulisz. Który był przewodniczącym komisji, Magdalena Urbaś, Dyrektor Departamentu Kontroli i Audytu Wewnętrznego, reprezentująca Marszałka Krzysztofa Hetmana, Paweł Pikula Starosta Lubelski oraz Janusz Ozga szef kuchni restauracji „Valentino. Chleb i wino” Po długich degustacjach a następnie ocenach jury podsumowało punkty i ogłosiło, że najsmaczniejszym daniem w III Konkursie Kulinarnym „Karp po strażacku” w Gminie Konopnica okazał się karp przygotowany przez strażaków z OSP w Konopnicy jako danie na ciepło, oraz karp na zimno przygotowany przez OSP Motycz Leśny.

Jak wyjaśniał Janusz Ozga, – Niektóre z potraw były tak smaczne, że śmiało można je podawać w dobrych restauracjach. Jednocześnie obiecał, iż dwa z wygranych dań, trafią do karty restauracji Valentino.

(fot. lublin112)
2013-12-15 15:43:00

Komentarze wyłączone

Z kraju