Lubelskie smaki zagościły w sejmie
20:40 28-03-2013
Na zorganizowanym we wtorek w parlamencie wielkanocnym śniadaniu, posłowie delektowali się potrawami z których słynie Lubelszczyzna.
Poczęstunek został zorganizowany pod hasłem „Tradycyjne polskie śniadanie Wielkanocne” a swoje popisowe dania prezentowało 6 największych festiwali smaku z całego kraju. Nasz region reprezentował Europejski Festiwal Smaku, a jego uczestnicy zaserwowali to z czego słynie Lubelszczyzna m.in. dziczyznę przygotowaną przez gospodynie z Kodnia i z Pułankowic, wędzone ryby rodem z Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Pustelnia , sery ze Spółdzielni Mleczarskiej z Radzynia Podlaskiego oraz wielkanocne wypieki z Gminy Konopnica.
W śniadaniu wzięło udział prawie 200 osób, posłów, senatorów, zaproszonych gości oraz dziennikarzy na co dzień pracujących w sejmie. Dodatkową atmosferę przy posiłku zapewniła Młodzieżowa Orkiestra Dęta z Motycza w gminie Konopnica. Młodzi ludzie mieli zagrać tylko 2 utwory, lecz ich muzyka tak się spodobała parlamentarzystom że odegrali cały koncert.
Oprócz lubelskiego Europejskiego Festiwalu Smaku swoje potrawy przygotowały festiwale: Europa na Widelcu z Wrocławia, Good Food Fest z Warszawy, Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku z Poznania, Festiwal Smaku z Gruczna oraz Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi z Ostrzeszowa. Lecz z informacji które nam przekazano wynika, że to potrawy rodem z naszego regionu najbardziej smakowały, co dało się zauważyć gdyż w ekspresowym tempie znikały ze stołów.
Wielkanocne spotkanie zostało zorganizowane przez Polską Akademię Smaku oraz Klub Parlamentarny PSL.
Komentarze wyłączone