Czwartek, 25 kwietnia 202425/04/2024
690 680 960
690 680 960

Lubelskie cukiernictwo na światowym poziomie

Agata Wolfram i Renata Buczek, 18-letnie uczennice Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie reprezentowały Polskę w Pucharze Świata Młodych Cukierników organizowanym 21-22 stycznia w Rimini we Włoszech. Lubelska drużyna znalazł się w 10 najlepszych na świecie.

Prestiżowe mistrzostwa, które odbyły się w dniach 21-22 stycznia zgromadziły we Włoszech najlepszych, młodych cukierników z całego świata, m.in.: Japonii, Rosji, Meksyku, Francji, Singapuru i Indii.

– Jesteśmy dumni, że nasze uczennice znalazły się w gronie 10 najlepszych drużyn na świecie i mogły godnie reprezentować Polskę, a zarazem Lubelszczyznę za granicą. – mówi Tomasz Machoń, właściciel Cukierni Staropolska.

Motywem przewodnim tegorocznego konkursu była „Planeta fantazji” i do niego miały nawiązywać wszystkie prace. Zadaniem zespołów było przygotowanie dwóch ponad metrowych rzeźb z czekolady i karmelu, trzech rodzajów pralin, dwóch deserów i czterech tortów czekoladowych. Zmagania młodych cukierników oceniali legendy włoskiego cukiernictwa: Iginio Massari oraz Davide Malizia. Ostatecznie główna nagroda przypadła drużynie z Japonii.

Udział lubelskich uczennic w tak prestiżowym konkursie świadczy o tym, że branża cukiernicza w regionie lubelskim znakomicie się rozwija. Jestem przekonany, że takich sukcesów będzie coraz więcej – dodaje Tomasz Machoń.

cuk2

2017-02-06 12:51:51
(fot. nadesłane)

 

4 komentarze

  1. Brawo dziewczyny:-)

  2. Brawo dziewczyny, jesteście wielkie!!!!

  3. Brawo dziewczyny, jesteście wielkie!!! Oby tak dalej!!

  4. wow! super, nigdy nie straccie zapału!!

Z kraju