Lubelskie cukiernictwo na światowym poziomie
13:03 06-02-2017
Prestiżowe mistrzostwa, które odbyły się w dniach 21-22 stycznia zgromadziły we Włoszech najlepszych, młodych cukierników z całego świata, m.in.: Japonii, Rosji, Meksyku, Francji, Singapuru i Indii.
– Jesteśmy dumni, że nasze uczennice znalazły się w gronie 10 najlepszych drużyn na świecie i mogły godnie reprezentować Polskę, a zarazem Lubelszczyznę za granicą. – mówi Tomasz Machoń, właściciel Cukierni Staropolska.
Motywem przewodnim tegorocznego konkursu była „Planeta fantazji” i do niego miały nawiązywać wszystkie prace. Zadaniem zespołów było przygotowanie dwóch ponad metrowych rzeźb z czekolady i karmelu, trzech rodzajów pralin, dwóch deserów i czterech tortów czekoladowych. Zmagania młodych cukierników oceniali legendy włoskiego cukiernictwa: Iginio Massari oraz Davide Malizia. Ostatecznie główna nagroda przypadła drużynie z Japonii.
Udział lubelskich uczennic w tak prestiżowym konkursie świadczy o tym, że branża cukiernicza w regionie lubelskim znakomicie się rozwija. Jestem przekonany, że takich sukcesów będzie coraz więcej – dodaje Tomasz Machoń.
2017-02-06 12:51:51
(fot. nadesłane)
Brawo dziewczyny:-)
Brawo dziewczyny, jesteście wielkie!!!!
Brawo dziewczyny, jesteście wielkie!!! Oby tak dalej!!
wow! super, nigdy nie straccie zapału!!