Tran w kapsułkach – dlaczego warto go stosować?
21:20 28-02-2022
Czym jest tran?
Właściwy dla organizmu tran o najbogatszym składzie to naturalna substancja występująca w wątrobie dorsza i innych ryb dorszowatych. Pozyskiwany ze świeżych ryb stanowi bogate źródło drogocennych substancji, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, a wśród nich EPA i DHA. To również niezbędne dla organizmu witaminy A i D3.
Na rynku dostępnych jest wiele preparatów zawierających tran. Ważne jest, aby wybierać te, które zawierają jego dostateczną ilość i są najwyższej jakości. Jednym z tak skomponowanych produktów jest tran w kapsułkach, cieszący się uznaniem wśród dorosłych i osób starszych. Taka forma nie pozostawia też nieprzyjemnych wrażeń smakowych.
Tran w kapsułkach i kwasy omega-3
Kwasy omega-3, a wśród nich DHA i EPA, wspomagają obniżanie poziom trójglicerydów we krwi i pośrednio przyczyniają się do obniżenia poziomu cukru, normalizacji ciśnienia tętniczego, hamowania rozwoju choroby wieńcowej i niedokrwiennej serca. Ich odpowiedni poziom w organizmie wspomaga działanie układu odpornościowego, dlatego tak istotne jest jego dostarczanie zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym i w stanach obniżonej odporności. Tran z dorsza wspomaga również procesy trawienne i sprawne działanie układu nerwowego.
Aby zapewnić właściwy poziom kwasów omega-3, Instytut Żywności i Żywienia podaje, że należałoby spożywać dwie porcje ryb dziennie. W dzisiejszych czasach i pędzie życia bardzo ciężko byłoby to zrealizować. Dlatego z pomocą przychodzi starannie pozyskany tran zamknięty w wygodnej do połknięcia kapsułce.
Witaminy A i D3 zawarte w tranie
Tran stanowi naturalne źródło witaminy A i D3 , znajdujące się w odpowiednio wysokich dla ludzkiego organizmu stężeniach. Niedobory tych związków wpływają negatywnie na organizm. To między innymi dzięki witaminie A jesteśmy w stanie utrzymać prawidłową kondycję włosów, skóry i paznokci oraz poprawić koloryt skóry i rozjaśnić przebarwienia. Jest to również istotna substancja wspomagająca prawidłowe widzenie.
Witamina D3 , występująca w tranie jest z kolei najlepiej przyswajalną spośród całej grupy D. To składnik niezwykle ważny w prawidłowej budowie i funkcjonowaniu kości. Dlatego tak często podkreśla się jej właściwości w kontekście niemowląt i dzieci.