Spróbuj węgierskiego placka, przyjdź na langosy! (zdjęcia)
07:30 16-02-2023
Langosz, czyli po węgiersku langos, to placek z ciasta drożdżowego, który smażony jest na głębokim tłuszczu i podawany z różnego rodzaju dodatkami. Tradycyjnie serwowany jest ze śmietaną, czosnkiem i żółtym serem. Danie rodem z Węgier, kochane na Słowacji, Węgrzech i nie tylko ma też wielbicieli w Polsce. Langosze serwowane są już w Lublinie, przy Dworcu PKS.
Jak nam wyjaśniała Katarzyna Bogusławska przygodę z kuchnią rozpoczynała w punkcie z kebabami, zaś Krzysztof Mazur zaczynał w pizzerii otworzonej w Łęcznej. Następnie przyszedł czas na wspólne stworzenie swojego punktu gastronomicznego na mapie Lublina. Miał być kebab, ale zdecydowali się na danie kuchni węgierskiej i tak w Lublinie pojawił się foodtrucka z langoszami.
Węgierski przysmak smakuje jak połączenie pizzy z pączkiem. Zaraz po usmażeniu na gorący placek układa się dodatki, następnie pod wpływem temperatury rozpuszczają się. W punkcie przy Dworcu PKS znajdziemy przysmaki na słodko, jak i słono.
– Mamy zaszczyt poinformować i jednocześnie zaprosić Państwa do nowo otwartego punktu, który mieści się przy Dworcu PKS w Lublinie – pomiędzy hala Nowa a Dworcem PKS ul. Tysiąclecia 6 w Lublinie. Dowozimy langosze także do domu, pracy, biura – na terenie Lublina i Świdnika – numer telefonu 730-530-073. Pragnę jednocześnie dodać, że wszystkie produkty, które dodajemy do langoszy są zawsze świeże. Serdecznie zapraszamy – zachęca Pani Katarzyna.
Poniżej zdjęcia proponowanych dań oraz samego foodtrucka.