Piątek, 21 czerwca 202421/06/2024
690 680 960
690 680 960

Festiwal Mikołaja Reja

W piątek, 24 maja, w Siennicy Różanej rozpocznie się wyjątkowe wydarzenie. Mowa o Festiwalu Mikołaja Reja, który potrwa aż trzy dni. W tym czasie na wszystkich przybyłych czekać będzie szereg atrakcji.

Siennica Różana
2024-05-24, 10:00

Interdyscyplinarny festiwal dobrego smaku w Siennicy Różanej powstał z inspiracji filozofią i twórczością Mikołaja Reja, poety propagującego kult swojskości i miłości do ziemi, który żył, gospodarzył i tworzył w Siennicy Różanej w myśl zasady, że należy umieć „na luteńce pograć„, znać „poczciwe zabawki” i pamiętać, że „biesiada poczciwa nie wadzi„. Poety, który z miłosnym uniesieniem potrafił opowiadać o pogodzie domu i prostych sprawach.

Wydarzenie składa się z części „duchowej” i „brzuchowej”. Warto na trzy dni przyjechać do Siennicy Różanej, by zatrzymać się w biegu, odciąć się od mediów społecznościowych, zrobić sobie cyfrowy detoks, otworzyć serce na piękny język poety i posłuchać jego rad na czele ze słynnym „Używaj miła duszo, bo masz wszystkiego dobrego dosyć„.

– Naszym zamiarem jest stworzyć ogólnopolskie wydarzenie po uszy zanurzone w lokalnej tożsamości, które ma na celu smakowanie życia w rytmie slow. Festiwal Mikołaja Reja to szkoła uważności, która chce pozwolić uczestnikom docenić siłę ducha, muzyki i smaku, podążać za rejowymi drogowskazami na ścieżce życia – wyjaśniają organizatorzy.

Cytaty inspiracji
„Używaj miła duszo, bo masz wszystkiego dobrego dosyć”.

O stole spotkań
Siadamy do stołu, żeby się nasycić. Żeby nabrać siły, ale także umocnić relacje, nakarmić swoje poczucie bliskości, przynależności, bezpieczeństwa. Przy stole przekazujemy tradycje, dzielimy się chlebem i miłością. Bez stołu nie ma więzi. Przy wspólnym stole mniej rzeczy boli. Amerykańska organizacja Free City namawia do organizowania spotkań w ramach Peace Table – Stołu Pokoju, który gromadzi ludzi z różnych środowisk, często o przeciwstawnych światopoglądach. Zasadą jest „łamanie się chlebem” z innymi osobami, zbliżanie ich ku sobie, jednoczenie. Alex Atala, najsłynniejszy obecnie szef kuchni, powiedział: „Facebook nie jest najpotężniejszym medium społecznościowym, jest nim kuchnia, jedzenie” (Monika Kucia w Coaching Extra)

PROGRAM
Piątek, 24 maja
10.00 Dwór Sztuki: Uroczysta Sesja Rady Gminy Siennica Różana
10.30 Dwór Sztuki: Wręczenie odznaczeń z okazji jubileuszu XX – lecia działalności Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Siennickiej
11.30 Dwór Sztuki: Wykład Waldemara Sulisza o Mikołaju Reju inaugurujący Festiwal.
18.00 Stół spotkań: Otwarcie Festiwalu Mikołaja Reja. Goście specjalni: Nicolas Rey, Łukasz Modelski i Waldemar Sulisz.
– rozmowa o dziedzictwie kulinarnym Mikołaja Reja,
– komentowana degustacja potraw z receptur M. Reja, przygotowanych z użyciem produktów lokalnych,
– rozstrzygnięcie Konkursu nalewek gospodarskich.
19.30 Mecz poetycki na fraszki. Prowadzenie: Artur Bratek

Sobota, 25 maja
16.00 Stół spotkań: Pokaz gotowania potraw wołoskiej kuchni w wykonaniu Miry Horal z zespołu Ładne kwiatki, połączona z opowieścią o historii serowarstwa w Siennicy Różanej. Koncert zespołu Ładne kwiatki.
17.30 Stół spotkań: Wielkie gotowanie rejowej polewki piwnej z twarogiem pod kierunkiem prof. Jarosława Dumanowskiego, połączona z rozmową o produkcie lokalnym pod hasłem Kupuj lokalnie. Degustacja dla wszystkich uczestników.
18.50 Scena dobrego smaku: Koncert Orkiestry Dętej OSP Nadarzyn pod dyrekcją Mirosława Chilmanowicza.
19.30 Oficjalne powitanie. Wręczenie nagród.
20.00 Scena dobrego smaku: Konkurs toastów na cześć Mikołaja Reja. Prowadzenie Łukasz Modelski.
20.30 Scena dobrego smaku: Koncert zespołu Bum Bum Orkestar

Niedziela, 26 maja
15.00 „W gościnnych progach u Mikołaja Reja”. Piknik rodzinny w parku podworskim.
– stoiska edukacyjne przygotowane przez partnerów
17.00 Stół spotkań: Spotkanie z dr Jackiem Szklarkiem, szefem Slow Food Polska i prezentacja najsłynniejszych serów świata. Podsumowanie Festiwalu.
19.00 Dwór Sztuki: Wieczór wspomnień o Franciszku Piątkowskim, czytanie fragmentów tekstów, prezentacja Utworów zebranych.

*Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmiany programu na lepsze.

Wydarzenia towarzyszące:
– Konkursy kulinarne o laur Mikołaja Reja:
– Konkurs na najlepszą ćwikłę
– Konkurs na ser zagrodowy
– Konkurs nalewek gospodarskich
– Konkurs plastyczny „Mikołaj Rej w Siennicy Różanej”
– Wystawa IOSIS malarstwo Krzysztofa Gliszczyńskiego
– Stoisko z serami zagrodowymi.
– Pokaz filmu z serii „Historia kuchni polskiej”

Patronat Honorowy nad festiwalem sprawuje Bożena Żelazowska, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego Generalny Konserwator Zabytków. Patronat Slow Food Polska Partnerem festiwalu jest Województwo Lubelskie „Lubelskie. Smakuj życie!”

Dodaj komentarz