Czwartek, 18 kwietnia 202418/04/2024
690 680 960
690 680 960

Na tym szlaku nie ma zabytków, są jednak regionalne przysmaki. Nie brakuje też wspaniałych kulinarnych doznań (zdjęcia)

Nasz region może poszczycić się szeregiem lokalnych przysmaków, których próżno szukać w innych częściach kraju. Można ich skosztować poruszając się po Lubelskim Szlaku Kulinarnym.

W poniedziałek w Lublinie podsumowano projekt współpracy związanej ze stworzeniem Lubelskiego Szlaku Kulinarnego „Zasmakuj w Tradycji”. Nad jego przygotowaniem od dawna pracowali przedstawiciele pięciu Lokalnych Grup Działania: Kraina wokół Lublina, Zapiecek, Krasnystaw Plus, Ziemia Biłgorajska oraz Ziemi Kraśnickiej. Ostatecznie powstał niezwykle ciekawy projekt, który miejmy nadzieję, będzie cieszył się zainteresowaniem zarówno mieszkańców naszego regionu, lecz przede wszystkim odwiedzających Lubelszczyznę turystów.

Celem utworzenia szlaku jest upowszechnianie turystyki kulinarnej, która z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Wiele osób łączy też zwiedzanie z poszukiwaniem nowych smaków jak też próbowaniem lokalnych specjałów, które są niedostępne w innych regionach kraju. Lubelszczyzna od dawna słynie z wyjątkowej kuchni. To zasługa przenikania smaków kuchni staropolskiej, ruskiej, ukraińskiej, tatarskiej i żydowskiej a także poszanowania do tradycji. Na Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się bowiem aż 250 kulinarnych perełek z naszego regionu, co daje nam I miejsce w krajowym rankingu.

Dlatego na szlaku znajdują się obiekty, w których prowadzona jest działalność związana z wytwarzaniem oraz wprowadzaniem na rynek produktów charakterystycznych dla naszego regionu. Są to miejsca, w których można znaleźć wysokiej jakości produkty lokalne oraz spróbować regionalnych przysmaków mając gwarancję, że zachowany został tradycyjny proces ich przygotowywania.

W trakcie spotkania przedstawiciele poszczególnych Lokalnych Grup Działania opowiadali o tworzeniu szlaku, przedstawiono filmy promujące szlak, natomiast właściciele poszczególnych obiektów prezentowali ich historię jak też to, z czego słyną. Nie zabrakło oczywiście degustacji smakołyków jak też dań przygotowanych przez kucharzy ze znajdujących się na szlaku restauracji.

Na Lubelskim Szlaku Kulinarnym znajduje się łącznie 31 obiektów. Najwięcej, gdyż 11, na terenie LGD Kraina wokół Lublina. LGD Zapiecek poszczycić się może 5 obiektami, Krasnystaw Plus 4, Ziemia Biłgorajska 7 a LGD Ziemi Kraśnickiej 4. Wśród nich są m.in. Restauracja Złota Rybka z Garbowa oferująca dania z ryb słodkowodnych, które od wieków stanowiły stały element tradycyjnego polskiego posiłku. Ceniono zwłaszcza karpie, których dziś województwo lubelskie jest największym hodowcą w Polsce. Stąd też niekwestionowanym przebojem lokalu jest karp w śmietanie.

Restauracja Stary Młyn w Bełżycach to tradycyjne potrawy przygotowane z lokalnych produktów. Restauracja Pauza z Radzynia Podlaskiego to również tradycyjne dania w tym cieszące się uznaniem pierogi z karpiem pochodzącym ze stawów w Siemieniu. Restauracja Manhatan z Radzynia Podlaskiego to smaczne potrawy kuchni polskiej, w której na szczególną uwagę zasługują placki ziemniaczane przygotowywane na wiele sposobów. Bistro Wrząca Woda również z Radzynia Podlaskiego to m.in. tradycyjny żurek gotowany na wywarze z wędzonki, kotlet schabowy z kością, siekany tatar wołowy, a także zupa rybna oraz zupa ziemniaczaną. Do tego kartoflanka z wędzonym karpiem, twarogiem i okrasą z pomidorów, czyli tradycyjna zupa tego ziemniaczanego regionu.

Gryzli Bar z Radzynia Podlaskiego wykorzystuje produkty z lokalnej mleczarni, pobliskiego producenta win oraz browaru, a warzywa kupowane są na sąsiadującym z lokalem bazarze. Ma to na celu minimalizowanie łańcuchów dostaw i promowanie idei niemarnowania żywności. Goście chwalą: kociołek drwala z grzybami z okolicznych lasów, wędzonki robionej na miejscu i ziemniaki podawane z grzanką z radzyńskim Bursztynem. Karczma Zbójnicka z miejscowości Jabłonna-Majątek to polska tradycyjna kuchnia i kucharze, którzy swoje kulinarne kreacje opierają na tradycyjnych, lubelskich recepturach. Młyn Bychawa słynie zaś z pierogów. Te ostatnie serwuje również bar U Saszy w Bychawie.

Restauracja Jankes w Fajsławicach bazuje oczywiście na ziołach uprawianych przez okolicznych rolników. Do tego dochodzą dania regionalne: zupa chłopska fajsławicka oraz pierogi z fasolą. Restauracja Zajazd Marta w Pułankowicach słynie zaś z tradycyjnie przyrządzanej dziczyzny i potraw regionalnych, np. ze słynnej lubelskiej gęsiny. Wiele z nich sięga tradycji myśliwskiej XIX w. czy też pokoleniowych receptur pochodzących z książek kucharskich z 1922 r. Restauracja Storczyk z Krasnegostawu to potrawy regionalne takie jak lubelski forszmak, sznycle po lubelsku czy pierogi po lubelsku. Wszystkie serwowane dania są przyrządzane ze świeżych produktów od lokalnych dostawców. Prowadzony przez kobiety BabaBar z Izbicy to z kolei wpisane na Listę Produktów Regionalnych golasy izbickie, czyli kotlety z kaszy gryczanej, ugotowanych ziemniaków, z serem i śmietaną zawinięte w młode liście chrzanu.

Zajazd Na Rozdrożu z miejscowości Sól koło Biłgoraja poleca potrawy według tradycyjnych przepisów takie jak barszcz solski przygotowywany na rosole z dodatkiem wiejskiej kiełbasy, mięs, jajek na twardo, twarogu i chrzanu, ręcznie robione pierogi lubelskie z kaszą gryczaną, szpinakiem, kapustą i grzybami, ziemniakami i twarogiem, mięsem czy sezonowymi owocami, piróg biłgorajski, pasztet drobiowy z sosem żurawinowym oraz żeberka w miodowej glazurze. Zagroda Roztocze z Obszy prowadzona jest w poszanowaniu i kultywowaniu historii. Gości też sławy kulinarne zarówno z kraju jak też z zagranicy. Kucharze szczycą się rarytasem z kaczki w sosie z wiśni i czerwonego wina podanym z pieczonym jabłkiem, ziemniakami opiekanymi i buraczkami, mieszkiem z podgrzybkami zawiniętymi z cebulką w sakiewce z polędwiczki wieprzowej, polędwiczkami z sarny w sosie borowikowym, czy też wielokrotnie nagradzanymi gołąbkami z kaszą gryczaną i grzybami w sosie grzybowym. Oczywiście nie brakuje też słynnego piroga biłgorajskiego.

Jednak Lubelski Szlak Kulinarny to nie tylko lokale gastronomiczne. Są na nim też gospodarstwa agroturystyczne: U Grażki w Nasutowie, Genowefa Baran z Kiełczewic Dolnych, Pod Lipą w Chłopkowie oraz U Bożenki w Kolonii Pasieka. Do tego dochodzą miejsca, gdzie powstają cenione produkty regionalne. Mowa tu m.in, o: Piekarni Pola w Stasinie, Gospodarstwie Ogrodniczym Szczepanówka w Kol. Świdnik Mały, Olejarni w Wohyniu, Winnicy „Winogrody” ze Stoczka, Spółdzielni Rolniczo-Handlowej Jutrzenka z Zakrzówka, zagrodzie edukacyjnej Frux Solis z Mikołajówki, Pasiece Hodowlanej Z.M. Janikowie z Żabiej Woli, gospodarstwie Jerzy Moń Sery z ziołami z miejscowości Krupe, Winnicy Lipowiec, Przedsiębiorstwie „Barć” z Biszczy, Centrum Turystyki Wiejskiej z miejscowości Gliny oraz Winnicy Gronowscy w Łukowej.

Przemierzając szlak i odwiedzając poszczególne obiekty można delektować się przysmakami Lubelszczyzny wpisanymi na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Lubelskiego, a także poznać ich właścicieli jak też lokalną kulturę. Szlak został wytyczony na terenie powiatów lubelskiego, radzyńskiego, krasnostawskiego, kraśnickiego i biłgorajskiego.

Na tym szlaku nie ma zabytków, są jednak regionalne przysmaki. Nie brakuje też wspaniałych kulinarnych doznań (zdjęcia)

Na tym szlaku nie ma zabytków, są jednak regionalne przysmaki. Nie brakuje też wspaniałych kulinarnych doznań (zdjęcia)

Na tym szlaku nie ma zabytków, są jednak regionalne przysmaki. Nie brakuje też wspaniałych kulinarnych doznań (zdjęcia)

Na tym szlaku nie ma zabytków, są jednak regionalne przysmaki. Nie brakuje też wspaniałych kulinarnych doznań (zdjęcia)

Na tym szlaku nie ma zabytków, są jednak regionalne przysmaki. Nie brakuje też wspaniałych kulinarnych doznań (zdjęcia)

Na tym szlaku nie ma zabytków, są jednak regionalne przysmaki. Nie brakuje też wspaniałych kulinarnych doznań (zdjęcia)

Na tym szlaku nie ma zabytków, są jednak regionalne przysmaki. Nie brakuje też wspaniałych kulinarnych doznań (zdjęcia)

Na tym szlaku nie ma zabytków, są jednak regionalne przysmaki. Nie brakuje też wspaniałych kulinarnych doznań (zdjęcia)

Na tym szlaku nie ma zabytków, są jednak regionalne przysmaki. Nie brakuje też wspaniałych kulinarnych doznań (zdjęcia)

(fot. lublin112)

2 komentarze

  1. … swojskie też nazwy tych lokali … manhatan , jankes

  2. Nigdy nie ufaj chudemu kucharzowi!

Z kraju