690 680 960

Beata i Bajm uświetnią tegoroczny Ogólnopolski Festiwal W Krainie Pierogów. Mamy dla Was zaproszenia

Już tylko kilka dni pozostało do jednej z największych i najbardziej popularnych imprez w powiecie lubelskim. Organizatorzy jak zawsze zadbali o wyjątkową oprawę muzyczną. Gwiazdą wieczoru będzie Beata Kozidrak.

18 komentarzy

  1. no tak tylko pozostalo śpiewanie na wiejskich imprezach i bilet za 10 zł żenada

  2. Najlepsze pierogi to te z swierzym szpinakiem !! A oto przepis Ciasto: 500 g mąki, szczypta soli, 2-3 łyżki masła, 1 szklanka wody ciepłej Farsz: 500 g swierzego szpinaku,300 g sera twarogowego Bychawski najlepszy, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz,1 łyżka masła PYCHA polecam ?

  3. Moje ulubione to pierogi z jagodami:
    500 g mąki pszennej,1 szklanka letniej wody, 1 jajko, 60 g miękkiego masła, 400 g jagód.
    Polecam !

  4. Pierożki lubelskie- cieniutkie ciasto z mąki i wody, do farszu kasza gryczana z białym serem i wędzonym boczkiem, przyprawiamy tylko solą i pieprzem-pychota no i….. regionalne

  5. Pierogi z białą kaszą gryczaną
    Ciasto: 1kg mąki, 0.5 l ciepłej wody, 2 łyżki majonezu.
    Farsz: 1 woreczek ugotowanej białej kaszy gryczanej, 500 g pokrojonej kapusty kiszonej, 50 g drobno pokrojonych grzybów , 400 g dowolnego mięsa ugotowanego i przepuszczonego przez maszynkę, sól, pieprz do smaku.

  6. PIEROGI PO LUBELSKU … na słodko

    Składniki na ciasto:
    • 0,5 kg mąki pszennej
    • 0,5 szklanki ciepłej wody
    • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
    • Szczypta soli

    Składniki na farsz:
    • Ok. 0,5 kg sera białego (półtłustego)
    • 10dkg cukru
    • 1 żółtko
    • 1 łyżka suszonej mięty

    Wykonanie:PIEROGI PO LUBELSKU … na słodko

    Składniki na ciasto:
    • 0,5 kg mąki pszennej
    • 0,5 szklanki ciepłej wody
    • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
    • Szczypta soli

    Składniki na farsz:
    • Ok. 0,5 kg sera białego (półtłustego)
    • 10dkg cukru
    • 1 żółtko
    • 1 łyżka suszonej mięty

    Wykonanie:Aby przygotować ciasto należy połączyć mąkę
    z wodą z dodatkiem soli i oleju. Wyrobić dokładnie ciasto na pierogi, a następnie odłożyć na chwilę przykrywając lnianą ściereczką aby nie wyschło. W międzyczasie przygotować ser, który należy zmielić w maszynce do mięsa lub rozdrobnić dokładnie widelcem. Do sera dodać żółtko i cukier oraz na końcu miętę i dobrze wszystko wymieszać.
    Ciasto rozwałkować i wyciąć z niego szklanką kółka.

    Na kółka z ciasta nałożyć farsz serowy i zlepić dokładnie brzegi. Tak przygotowane pierogi wrzucić na wrzącą i lekko osoloną wodę. Kiedy pierogi zaczną wypływać na powierzchnię dogotować je przez 3 minuty, a następnie wyjąć łyżką cedzakową.

    Dodatkowe uwagi (własna modyfikacja):
    Do pierogów można dodać 1 łyżkę kaszy manny lub 1 łyżkę budyniu waniliowego – ten zabieg sprawi, że farsz na pierogi będzie pulchniejszy.
    Pierogi podajemy ze słodką, gęstą śmietanką z cukrem
    i cynamonem.
    Miętę suszoną można zastąpić miętą świeżą – w tym celu należy posiekać kilka listków mięty bardzo drobno i dodać je bezpośrednio do farszu.Pierogi można jeść na ciepło i na zimno.

Materiały wideo

Lubelscy policjanci wzięli udział w akcji #GaszynChallenge (wideo)
Nowe iluminacje świąteczne na Rynku Wielkim w Zamościu (wideo)
99. Rocznica Bitwy pod Komarowem (wideo)
W Zamościu trwa 18 Międzynarodowy Festiwal Folklorystyczny EUROFOLK (wideo)
W Zamościu trwa XIII Zamojski Festiwal Kultury (wideo)

Co? Gdzie? Kiedy?

Festyn Rodzinny na Rynku w Modliborzycach
Koncert: Śpiewajmy Piosenki Żołnierskie
Zlot motocyklowy w Szczebrzeszynie
Obchody Święta Wojska Polskiego w Garnizonie Lublin
Piknik Rodzinny w Konopnicy