Już tylko kilka dni pozostało do jednej z największych i najbardziej popularnych imprez w powiecie lubelskim. Organizatorzy jak zawsze zadbali o wyjątkową oprawę muzyczną. Gwiazdą wieczoru będzie Beata Kozidrak.
no tak tylko pozostalo śpiewanie na wiejskich imprezach i bilet za 10 zł żenada
Magda
Najlepsze pierogi to te z swierzym szpinakiem !! A oto przepis Ciasto: 500 g mąki, szczypta soli, 2-3 łyżki masła, 1 szklanka wody ciepłej Farsz: 500 g swierzego szpinaku,300 g sera twarogowego Bychawski najlepszy, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz,1 łyżka masła PYCHA polecam ?
Dany
Moje ulubione to pierogi z jagodami:
500 g mąki pszennej,1 szklanka letniej wody, 1 jajko, 60 g miękkiego masła, 400 g jagód.
Polecam !
MIKE
Pierożki lubelskie- cieniutkie ciasto z mąki i wody, do farszu kasza gryczana z białym serem i wędzonym boczkiem, przyprawiamy tylko solą i pieprzem-pychota no i….. regionalne
Emilia
Pierogi z białą kaszą gryczaną
Ciasto: 1kg mąki, 0.5 l ciepłej wody, 2 łyżki majonezu.
Farsz: 1 woreczek ugotowanej białej kaszy gryczanej, 500 g pokrojonej kapusty kiszonej, 50 g drobno pokrojonych grzybów , 400 g dowolnego mięsa ugotowanego i przepuszczonego przez maszynkę, sól, pieprz do smaku.
Dorota
PIEROGI PO LUBELSKU … na słodko
Składniki na ciasto:
• 0,5 kg mąki pszennej
• 0,5 szklanki ciepłej wody
• 1 łyżeczka oleju rzepakowego
• Szczypta soli
Składniki na farsz:
• Ok. 0,5 kg sera białego (półtłustego)
• 10dkg cukru
• 1 żółtko
• 1 łyżka suszonej mięty
Wykonanie:PIEROGI PO LUBELSKU … na słodko
Składniki na ciasto:
• 0,5 kg mąki pszennej
• 0,5 szklanki ciepłej wody
• 1 łyżeczka oleju rzepakowego
• Szczypta soli
Składniki na farsz:
• Ok. 0,5 kg sera białego (półtłustego)
• 10dkg cukru
• 1 żółtko
• 1 łyżka suszonej mięty
Wykonanie:Aby przygotować ciasto należy połączyć mąkę
z wodą z dodatkiem soli i oleju. Wyrobić dokładnie ciasto na pierogi, a następnie odłożyć na chwilę przykrywając lnianą ściereczką aby nie wyschło. W międzyczasie przygotować ser, który należy zmielić w maszynce do mięsa lub rozdrobnić dokładnie widelcem. Do sera dodać żółtko i cukier oraz na końcu miętę i dobrze wszystko wymieszać.
Ciasto rozwałkować i wyciąć z niego szklanką kółka.
Na kółka z ciasta nałożyć farsz serowy i zlepić dokładnie brzegi. Tak przygotowane pierogi wrzucić na wrzącą i lekko osoloną wodę. Kiedy pierogi zaczną wypływać na powierzchnię dogotować je przez 3 minuty, a następnie wyjąć łyżką cedzakową.
Dodatkowe uwagi (własna modyfikacja):
Do pierogów można dodać 1 łyżkę kaszy manny lub 1 łyżkę budyniu waniliowego – ten zabieg sprawi, że farsz na pierogi będzie pulchniejszy.
Pierogi podajemy ze słodką, gęstą śmietanką z cukrem
i cynamonem.
Miętę suszoną można zastąpić miętą świeżą – w tym celu należy posiekać kilka listków mięty bardzo drobno i dodać je bezpośrednio do farszu.Pierogi można jeść na ciepło i na zimno.
no tak tylko pozostalo śpiewanie na wiejskich imprezach i bilet za 10 zł żenada
Najlepsze pierogi to te z swierzym szpinakiem !! A oto przepis Ciasto: 500 g mąki, szczypta soli, 2-3 łyżki masła, 1 szklanka wody ciepłej Farsz: 500 g swierzego szpinaku,300 g sera twarogowego Bychawski najlepszy, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz,1 łyżka masła PYCHA polecam ?
Moje ulubione to pierogi z jagodami:
500 g mąki pszennej,1 szklanka letniej wody, 1 jajko, 60 g miękkiego masła, 400 g jagód.
Polecam !
Pierożki lubelskie- cieniutkie ciasto z mąki i wody, do farszu kasza gryczana z białym serem i wędzonym boczkiem, przyprawiamy tylko solą i pieprzem-pychota no i….. regionalne
Pierogi z białą kaszą gryczaną
Ciasto: 1kg mąki, 0.5 l ciepłej wody, 2 łyżki majonezu.
Farsz: 1 woreczek ugotowanej białej kaszy gryczanej, 500 g pokrojonej kapusty kiszonej, 50 g drobno pokrojonych grzybów , 400 g dowolnego mięsa ugotowanego i przepuszczonego przez maszynkę, sól, pieprz do smaku.
PIEROGI PO LUBELSKU … na słodko
Składniki na ciasto:
• 0,5 kg mąki pszennej
• 0,5 szklanki ciepłej wody
• 1 łyżeczka oleju rzepakowego
• Szczypta soli
Składniki na farsz:
• Ok. 0,5 kg sera białego (półtłustego)
• 10dkg cukru
• 1 żółtko
• 1 łyżka suszonej mięty
Wykonanie:PIEROGI PO LUBELSKU … na słodko
Składniki na ciasto:
• 0,5 kg mąki pszennej
• 0,5 szklanki ciepłej wody
• 1 łyżeczka oleju rzepakowego
• Szczypta soli
Składniki na farsz:
• Ok. 0,5 kg sera białego (półtłustego)
• 10dkg cukru
• 1 żółtko
• 1 łyżka suszonej mięty
Wykonanie:Aby przygotować ciasto należy połączyć mąkę
z wodą z dodatkiem soli i oleju. Wyrobić dokładnie ciasto na pierogi, a następnie odłożyć na chwilę przykrywając lnianą ściereczką aby nie wyschło. W międzyczasie przygotować ser, który należy zmielić w maszynce do mięsa lub rozdrobnić dokładnie widelcem. Do sera dodać żółtko i cukier oraz na końcu miętę i dobrze wszystko wymieszać.
Ciasto rozwałkować i wyciąć z niego szklanką kółka.
Na kółka z ciasta nałożyć farsz serowy i zlepić dokładnie brzegi. Tak przygotowane pierogi wrzucić na wrzącą i lekko osoloną wodę. Kiedy pierogi zaczną wypływać na powierzchnię dogotować je przez 3 minuty, a następnie wyjąć łyżką cedzakową.
Dodatkowe uwagi (własna modyfikacja):
Do pierogów można dodać 1 łyżkę kaszy manny lub 1 łyżkę budyniu waniliowego – ten zabieg sprawi, że farsz na pierogi będzie pulchniejszy.
Pierogi podajemy ze słodką, gęstą śmietanką z cukrem
i cynamonem.
Miętę suszoną można zastąpić miętą świeżą – w tym celu należy posiekać kilka listków mięty bardzo drobno i dodać je bezpośrednio do farszu.Pierogi można jeść na ciepło i na zimno.