Czwartek, 28 marca 202428/03/2024
690 680 960
690 680 960

Beata i Bajm uświetnią tegoroczny Ogólnopolski Festiwal W Krainie Pierogów. Mamy dla Was zaproszenia

Już tylko kilka dni pozostało do jednej z największych i najbardziej popularnych imprez w powiecie lubelskim. Organizatorzy jak zawsze zadbali o wyjątkową oprawę muzyczną. Gwiazdą wieczoru będzie Beata Kozidrak.

W najbliższy weekend w Bychawie odbędą się dwa popularne wydarzenia: Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski oraz XIX Ogólnopolski Festiwal W Krainie Pierogów. Organizatorzy spodziewają się gości z całego regionu. Bogaty program zarówno w sobotę jak i w niedzielę, a także gwiazdy muzyczne sprawią, że Stadion Miejski tak jak w poprzednich latach powinien być zapełniony publicznością.

W sobotę 26 maja wydarzenie Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski rozpocznie rajd rowerowy, który wyruszy ze stadionu o godzinie 13:00. Godzinę później na scenie zaczną prezentować się lokalne zespoły: Studio tańca Promenada, zespół wokalno-instrumentalny Fantazja z Księżomierzy, Zespół Taneczny ze Szkoły Podstawowej w Woli Gałęzowskiej, Młodzieżowa Orkiestra Dęta „Henryczki”, zespół z Krzczonowa, zespół z Ukrainy, czy też zespół „Słowianki”. Na godzinę 19:30 zaplanowano koncert gwiazdy wieczoru, którą będzie zespół Universe. Później odbędzie się zabawa taneczna.

Wśród wydarzeń dodatkowych przewidziano wiele atrakcji dla dzieci i rodziców m.in. wspólne lepienie pierogów, drużynowe gry i zabawy ruchowe, konkursy z elementami wiedzy historycznej o przeszłości Bychawy. Na uczestników czekać będą atrakcyjne nagrody, upominki oraz poczęstunek.

XIX już edycja Ogólnopolskiego Festiwalu W Krainie Pierogów rozpocznie się w niedzielę 27 maja o godzinie 14:00. Najpierw na scenie zaprezentują się zespoły taneczne z BCK „Cute Crew” i „Swaggy Crew”, BCK z występami wokalnymi oraz Kręciołek i Zuzanna Złotnicka. Przed godziną 15. wystąpią zaproszeni goście oraz rozpoczną się konkursy na najlepsze pierogi Festiwalu i najładniejsze stoisko z pierogami.

O godzinie 15:00 wystąpi zespół After Party, po nim DEE FREE oraz Bychawski Klub Seniora. Na godzinę 17:00 zaplanowany jest koncert zespołu Power Play, po którym odbędzie się ogłoszenie wyników konkursów na „Najlepsze pierogi Festiwalu”, „Najładniejsze stoisko z pierogami”, „Najciekawsze stoisko Wschodnich Ziem Polski” i „Najlepszy Smak Wschodnich Ziem Polski”. Wystąpią też zespoły: Męski Zespół Wokalny z BCK, IKARUUS FEEL i BCK „BOOM WINE CREW”.

Słynne już Mistrzostwa Świata w Zjadaniu Pierogów planowane są na godzinę 19:20, po ich zakończeniu wystąpi zespół instrumentalny „Wysoki Zamek” z Filharmonii Lwowskiej. Gwiazdy festiwalu, czyli Beata i Bajm na scenie pojawią się o godzinie 21:00. Całość zakończy jubileuszowy pokaz sztucznych ogni. Jak zawsze nie zabraknie wesołego miasteczka, dmuchanych zamków i zjeżdżalni, ogródków piwnych, stoisk gastronomicznych i handlowych oraz licznych konkursów z nagrodami. Podczas imprezy, będzie też można podziwiać przelot biało-czerwonych Iskier z Dęblina, który planowany jest na godzinę 16.50.

Tak jak w ubiegłych latach, w sobotę wstęp na imprezę jest bezpłatny. Z kolei w niedzielę obowiązują bilety w cenie 10 złotych. Dzieci do lat 13 po okazaniu legitymacji w festynie mogą uczestniczyć bezpłatnie. Warto pamiętać, że na czas wydarzenia wprowadzone zostaną zmiany w organizacji ruchu. Osoby, które przyjadą samochodami, mogą je pozostawiać tylko na wyznaczonych parkingach w mieście lub na płatnym parkingu na błoniach przed stadionem. Parkowanie na drodze dojazdowej do stadionu lub w miejscu do tego nie wyznaczonym spowoduje odholowanie auta.

Dla naszych czytelników mamy 30 wejściówek na niedzielną imprezę. Aby otrzymać jedną z nich, wystarczy w komentarzu pod materiałem podać przepis na pierogi. Pomysł i kreatywność pozostawiamy Wam. Rozwiązanie naszej zabawy odbędzie się w piątek, wyniki zostaną też opublikowane w kolejnym materiale. Laureaci informację o otrzymaniu wejściówki, jak też sposób jej odbioru, otrzymają w wiadomości wysłanej mailowo.

60

(fot. lublin112)
2018-05-23 21:31:35

18 komentarzy

  1. no tak tylko pozostalo śpiewanie na wiejskich imprezach i bilet za 10 zł żenada

  2. Najlepsze pierogi to te z swierzym szpinakiem !! A oto przepis Ciasto: 500 g mąki, szczypta soli, 2-3 łyżki masła, 1 szklanka wody ciepłej Farsz: 500 g swierzego szpinaku,300 g sera twarogowego Bychawski najlepszy, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz,1 łyżka masła PYCHA polecam ?

  3. Moje ulubione to pierogi z jagodami:
    500 g mąki pszennej,1 szklanka letniej wody, 1 jajko, 60 g miękkiego masła, 400 g jagód.
    Polecam !

  4. Pierożki lubelskie- cieniutkie ciasto z mąki i wody, do farszu kasza gryczana z białym serem i wędzonym boczkiem, przyprawiamy tylko solą i pieprzem-pychota no i….. regionalne

  5. Pierogi z białą kaszą gryczaną
    Ciasto: 1kg mąki, 0.5 l ciepłej wody, 2 łyżki majonezu.
    Farsz: 1 woreczek ugotowanej białej kaszy gryczanej, 500 g pokrojonej kapusty kiszonej, 50 g drobno pokrojonych grzybów , 400 g dowolnego mięsa ugotowanego i przepuszczonego przez maszynkę, sól, pieprz do smaku.

  6. PIEROGI PO LUBELSKU … na słodko

    Składniki na ciasto:
    • 0,5 kg mąki pszennej
    • 0,5 szklanki ciepłej wody
    • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
    • Szczypta soli

    Składniki na farsz:
    • Ok. 0,5 kg sera białego (półtłustego)
    • 10dkg cukru
    • 1 żółtko
    • 1 łyżka suszonej mięty

    Wykonanie:PIEROGI PO LUBELSKU … na słodko

    Składniki na ciasto:
    • 0,5 kg mąki pszennej
    • 0,5 szklanki ciepłej wody
    • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
    • Szczypta soli

    Składniki na farsz:
    • Ok. 0,5 kg sera białego (półtłustego)
    • 10dkg cukru
    • 1 żółtko
    • 1 łyżka suszonej mięty

    Wykonanie:Aby przygotować ciasto należy połączyć mąkę
    z wodą z dodatkiem soli i oleju. Wyrobić dokładnie ciasto na pierogi, a następnie odłożyć na chwilę przykrywając lnianą ściereczką aby nie wyschło. W międzyczasie przygotować ser, który należy zmielić w maszynce do mięsa lub rozdrobnić dokładnie widelcem. Do sera dodać żółtko i cukier oraz na końcu miętę i dobrze wszystko wymieszać.
    Ciasto rozwałkować i wyciąć z niego szklanką kółka.

    Na kółka z ciasta nałożyć farsz serowy i zlepić dokładnie brzegi. Tak przygotowane pierogi wrzucić na wrzącą i lekko osoloną wodę. Kiedy pierogi zaczną wypływać na powierzchnię dogotować je przez 3 minuty, a następnie wyjąć łyżką cedzakową.

    Dodatkowe uwagi (własna modyfikacja):
    Do pierogów można dodać 1 łyżkę kaszy manny lub 1 łyżkę budyniu waniliowego – ten zabieg sprawi, że farsz na pierogi będzie pulchniejszy.
    Pierogi podajemy ze słodką, gęstą śmietanką z cukrem
    i cynamonem.
    Miętę suszoną można zastąpić miętą świeżą – w tym celu należy posiekać kilka listków mięty bardzo drobno i dodać je bezpośrednio do farszu.Pierogi można jeść na ciepło i na zimno.

Z kraju