Czwartek, 25 kwietnia 202425/04/2024
690 680 960
690 680 960

Pszczoły tematem przewodnim tegorocznego Jarmarku Jagiellońskiego. Ruszyły zapisy na warsztaty

Tajników związanych z pszczelarstwem, jak też ochroną tych niezwykle pożytecznych owadów, będzie można się dowiedzieć w trakcie Letniej Szkoły Rzemiosła Tradycyjnego podczas Jarmarku Jagiellońskiego w Lublinie. Zapisy właśnie ruszyły.

Tegoroczny Jarmark Jagielloński w Lublinie, czyli trzydniowe święto tradycji i kultury ludowej, odbędzie się w dniach 16-18 sierpnia. Tematem przewodnim festiwalu ma być pszczelarstwo i właśnie tej dziedzinie będą poświęcone festiwalowe wydarzenia. Podobnie będzie z Letnią Szkołą Rzemiosła Tradycyjnego, której organizatorzy przygotowali szereg ciekawych warsztatów. W trakcie warsztatów „Pasieka” każdy uczestnik Letniej Szkoły Pszczelarstwa dowie się jak wyglądają zasady i specyfika prowadzenia pasieki miejskiej. Poznać będzie można podstawowe zagadnienia związane z hodowlą pszczół, różne rodzaje uli od form tradycyjnych po współczesne rozwiązania, odwiedzić zaplecze techniczne miejskiej pasieki oraz spróbować miejskiego miodu. Przedstawiony zostanie także temat symbolicznego znaczenia pszczoły w dziejach człowieka.

Uczestnicy mogą wybrać jeden z tematów związanych zarówno z różnego rodzaju ulami jak też z przetwarzaniem produktów pszczelich. Pierwszy z nich dotyczy budowy kłód bartnych a więc bartnictwa, które jest pierwotną formą pszczelarstwa polegającą na przygotowywaniu w terenie leśnym specjalnych „dziupli” dla pszczół. Przedstawione zostanie zarówno rzemiosło bartnicze, jak i historie oraz tradycje związaną z tą dziedziną. Co ważne, uczestnicy pod nadzorem doświadczonych bartników, przy użyciu piły motorowej i tradycyjnych narzędzi, wykonają w pniu sosnowym kłodę bartną.

Kolejny temat dotyczy uli słomianych. Kószki to rodzaj ula, zazwyczaj w kształcie dzwonu, wykonany z plecionej słomy i ustawiany na odrębnym podłożu, które równocześnie stanowi zamknięcie dna. Będzie też temat uli TBH, gdzie uczestnicy warsztatów poznają biologię rodziny pszczelej oraz naturalne, nieinwazyjne sposoby gospodarowania pszczołami. Każdy uczestnik samodzielnie zmontuje drewniany ul bezramkowy z przygotowanych wcześniej prefabrykatów. Z kolei na warsztatach z przetwarzania produktów pszczelich wykorzystane zostaną dwa produkty pszczele: miód i propolis. Będzie można poznać zastosowanie miodu w bardziej i mniej tradycyjnych przepisach na ciastka, napoje bezalkoholowe, nalewki i inne przysmaki. Z propolisu natomiast przygotowany będzie ekstrakt etanolowy i nalewka oraz maść. Takie preparaty znajdują zastosowanie w apiterapii.

Letnia Szkoła ma na celu przybliżyć uczestnikom świat pszczół, zapoznać z różnymi sposobami prowadzenia pasieki, z tradycjami, jakie są z tym związane, a także nowymi możliwościami i rozwiązaniami w hodowli i ochronie pszczół. Zapisy do Letniej Szkoły Rzemiosła Tradycyjnego podczas Jarmarku Jagiellońskiego już się rozpoczęły i potrwają do 22 lipca. By wziąć udział w warsztatach, należy przesłać zgłoszenie przez formularz on-line. Uczestnicy będą wybierani na podstawie odpowiedzi przesłanych w ankiecie. Warsztaty przeznaczone są dla osób pełnoletnich. Udział jest bezpłatny.

Komentarze wyłączone

Z kraju