Wtorek, 23 kwietnia 202423/04/2024
690 680 960
690 680 960

Na Mazurach zorganizowano Mistrzostwa w Gotowaniu Grochówki. Zwyciężyła ekipa z Lubartowa (zdjęcia)

Przedstawiciele naszego regionu zwyciężyli w Otwartych Mistrzostwach w Gotowaniu Grochówki w Kuchniach Polowych, jakie zostały rozegrane w Giżycku. Otrzymali Złotą Chochlę.

W miniony weekend w w murach Twierdzy w Giżycku odbyło się wielkie święto historyczne „Operacja Boyen”. Oprócz m.in. defilady historycznej ulicami miasta czy też największej inscenizacji historycznej z okresu Wielkiej Wojny na Mazurach, zorganizowano również II Otwarte Mistrzostwa w Gotowaniu Grochówki w Kuchniach Polowych.

Do rywalizacji przystąpili także przedstawiciele naszego regionu. Ich kulinarne zdolności oceniali: Ola Juszkiewicz – Zwyciężczyni 9 edycji MasterChef, Magdalena Siedlecka – Uczestniczka programu Bake Off – Ale Ciacho TVP, Dariusz Baryga Kucharz – Szef kuchni, zawodowy kucharz oraz Jacek Żydok – Uczestnik 9 edycji MasterChef.

Jak się okazało, najbardziej smakowała grochówka stworzona przez członków Stowarzyszenia „Sąsiedzi” z Lubartowa: Sławomira Dudziaka, Jacka Bednarskiego oraz Dariusza Górnego. Wyjazd na konkurs do Giżycka był ich prywatną inicjatywą. W nagrodę otrzymali z rąk zastępcy Burmistrza Giżycka Złotą Chochlę.

(fot. Twierdza Boyen Giżycko, GCK Giżycko)

4 komentarze

  1. prestiż zawodów jedzenia bigosu na czas

  2. W kościele jak jedzą ”ciało chrystusa” tzn mam rozumieć że im odbiło ? Albo ksiądz który spożywa alkohol w miejscu publicznym, i do tego sam pije ? To jest dopiero w mojej prywatnej ocenie psychiatryk.

  3. Gratulacje, choć to nie od dziś wiadomo że najlepszą pierdziochę gotuje się na Lubelszczyźnie 🙂

  4. gratulacje !!!

Z kraju