Na Mazurach zorganizowano Mistrzostwa w Gotowaniu Grochówki. Zwyciężyła ekipa z Lubartowa (zdjęcia)
19:32 04-08-2021
W miniony weekend w w murach Twierdzy w Giżycku odbyło się wielkie święto historyczne „Operacja Boyen”. Oprócz m.in. defilady historycznej ulicami miasta czy też największej inscenizacji historycznej z okresu Wielkiej Wojny na Mazurach, zorganizowano również II Otwarte Mistrzostwa w Gotowaniu Grochówki w Kuchniach Polowych.
Do rywalizacji przystąpili także przedstawiciele naszego regionu. Ich kulinarne zdolności oceniali: Ola Juszkiewicz – Zwyciężczyni 9 edycji MasterChef, Magdalena Siedlecka – Uczestniczka programu Bake Off – Ale Ciacho TVP, Dariusz Baryga Kucharz – Szef kuchni, zawodowy kucharz oraz Jacek Żydok – Uczestnik 9 edycji MasterChef.
Jak się okazało, najbardziej smakowała grochówka stworzona przez członków Stowarzyszenia „Sąsiedzi” z Lubartowa: Sławomira Dudziaka, Jacka Bednarskiego oraz Dariusza Górnego. Wyjazd na konkurs do Giżycka był ich prywatną inicjatywą. W nagrodę otrzymali z rąk zastępcy Burmistrza Giżycka Złotą Chochlę.
Galeria zdjęć
(fot. Twierdza Boyen Giżycko, GCK Giżycko)
prestiż zawodów jedzenia bigosu na czas
W kościele jak jedzą ”ciało chrystusa” tzn mam rozumieć że im odbiło ? Albo ksiądz który spożywa alkohol w miejscu publicznym, i do tego sam pije ? To jest dopiero w mojej prywatnej ocenie psychiatryk.
Gratulacje, choć to nie od dziś wiadomo że najlepszą pierdziochę gotuje się na Lubelszczyźnie 🙂
gratulacje !!!