Sobota, 27 kwietnia 202427/04/2024
690 680 960
690 680 960

Kilkadziesiąt potraw i przysmaków z ryb. Wszystko na Ogólnopolskich Dożynkach Rybackich (zdjęcia)

Już po raz 18. Anna i Kazimierz Gajkowie zorganizowali Dożynki Rybackie. Jednym z celów wydarzenia jest propagowanie spożycia ryb słodkowodnych. W imprezie wzięło udział szereg gości.

W niedzielę, w Dworze Anna w Jakubowicach Konińskich odbyły się Ogólnopolskie Dożynki Rybackie. Wydarzenie zorganizowali już po raz 18. Anna i Kazimierz Gajkowie. Stanowi ono doroczne spotkanie producentów ryb słodkowodnych a także restauracji, kół gospodyń wiejskich oraz szkół gastronomicznych, które przygotowały szereg przysmaków na bazie ryb.

W Dożynkach wzięli udział m.in. parlamentarzyści, przedstawiciele lubelskich placówek dyplomatycznych, władze województwa lubelskiego, miasta Lublin i gminy Niemce i radni województwa lubelskiego i miasta Lublin. Do tego przedstawiciele: służb mundurowych, lubelskich uczelni, instytucji finansowych, lubelskich szpitali, lubelskiego i krajowego biznesu oraz lubelska palestra.

Jednym z celów dożynek jest propagowanie spożycia ryb słodkowodnych, które są bardzo smaczne i mają szereg walorów prozdrowotnych, jednak w naszym kraju są niedoceniane. Tymczasem już w czasach pradawnych ludzie zajmowali się łowiectwem, zbieractwem i właśnie rybactwem. Ryby stanowiły jedną z podstaw pożywienia. Również termin wydarzenia nie jest przypadkowy. Zbliża się bowiem Boże Narodzenie, podczas którego potrawy z karpia, stanowią podstawę świątecznego stołu. Ryba ta jednak jest niedoceniana w pozostałym okresie roku co przedstawiają liczby. 90 proc. rocznego spożycia karpia przypada na grudzień a 10 proc na pozostałe 11 miesięcy.

Podczas Ogólnopolskich Dożynek Rybackich można było skosztować kilkudziesięciu przysmaków, których głównym składnikiem była ryba. Mowa tu zarówno o tradycyjnym karpiu czy linie w śmietanie lub smażonym i wędzonym, zupy rybnej lecz także szeregu mniej znanych, lecz niezwykle smacznych potrawach. Nie zabrakło też konkursu na najsmaczniejszą potrawę, w której komisja konkursowa, pod przewodnictwem Zofii Czernickiej, miała do ocenienia 38 dań.

Jak co roku impreza miała też wymiar charytatywny. Zbierane były środki na rzecz wsparcia Stowarzyszenia Żyć z Autyzmem. Patronat honorowy nad Dożynkami objęli: minister rolnictwa i rozwoju wsi, wojewoda lubelski, marszałek województwa lubelskiego oraz prezydent Lublina.

6 komentarzy

  1. Eurookupant chce zabronić transportu żywych ryb,poza narybkiem.Ciekawe jak sobie wtedy poradzą ludzie którzy posiadają stawy komercyjne i co rusz mają pilną potrzebę uzupełniania rybostanu w akwenie?

  2. Jeśli rybackie, to chyba dorzynki.

  3. Ryby są pyszne .

  4. Palestra CIĄGLE TA SAMA, nienażarte i nie napite! Żenada!

  5. Inicjatywa bardzo fajna, szacunek dla Pań które to przygotowały. Ale na te gęby notabli i „elyt” które przyszły się nażreć na krzywy ryj, to patrzeć nie mogę.

  6. Tych gości z pensjami po kilkanaście tysięcy miesięcznie na pewno stać na karpia za 70 zł/kg.Mnie nie.I nie mogłem się tam najeść za darmo,bo nie jestem jednym z tych gości.

Dodaj komentarz

Z kraju