Czwartek, 25 kwietnia 202425/04/2024
690 680 960
690 680 960

Zdrowe gotowanie. Jakie garnki powinny znaleźć się w Twojej kuchni?

Na walory smakowe i zdrowotne przygotowywanych przez Ciebie posiłków ma wpływ wiele czynników. W tym równie garnki, których używasz. Które garnki są najzdrowsze? Oczywiście te, które podczas codziennego użytkowania nie wydzielają żadnych szkodliwych substancji i tym samym nie wpływają negatywnie na nasze zdrowie.

Na walory smakowe i zdrowotne przygotowywanych przez Ciebie posiłków ma wpływ wiele czynników. W tym równie garnki, których używasz. Które garnki są najzdrowsze? Oczywiście te, które podczas codziennego użytkowania nie wydzielają żadnych szkodliwych substancji i tym samym nie wpływają negatywnie na nasze zdrowie. Wybierając garnki do kuchni, nie kieruj się wyłącznie ich ceną oraz estetyką. W naszym artykule, który został stworzony przy współpracy ze sklepem amart.pl podpowiemy Ci, które garnki będą dobrym wyborem, jeśli chcesz mieć pewność, że nie zaszkodzą zdrowiu Twojemu i Twoich bliskich.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze zdrowych garnków?

Jeśli zależy Ci na tym, aby Twoje garnki były bezpieczne dla zdrowia, zwróć koniecznie uwagę na to, czy dany komplet ma atest PZH (Państwowego Zakładu Higieny). Zdrowe gotowanie możliwe jest wyłącznie w naczyniach, które są odporne na działanie wysokich temperatur. Zdecydowanie zachęcamy Cię do wyboru garnków z grubym dnem, które są bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne. To bardzo ważne, ponieważ w miejscu uszkodzeń może dochodzić do uwalniania się potencjalnie szkodliwych substancji.

Pamiętaj, że zdrowe garnki produkowane są z materiałów, które w żaden sposób nie szkodzą naszemu organizmowi. De facto oznacza to, że zalecane są garnki z materiałów, w których nie występują takie składniki jak: BPA kadm, ołów albo niskojakościowy teflon. To bardzo ważne, bo uszkodzenie struktury naczynia powoduje, że szkodliwe substancje przenikają najpierw do żywności, a wraz z nią do naszego organizmu. Zdrowe garnki nie powinny wchodzić w reakcje z przygotowywanymi w nich potrawami. Muszą być też odporne na działanie kwasów.

Dla bezpieczeństwa warto wybierać naczynia uznanych marek, które cieszą się uznaniem na rynku. Valdinox, Altom Design, Silesia Rybnik – to przykłady firm, które proponują swoim klientom nowoczesne naczynia z wysokiej klasy materiałów, których użytkowanie jest w zupełności bezpieczne dla naszego zdrowia.

Jakich garnków należy absolutnie unikać?

Wyjaśniliśmy już, jakie garnki umożliwiają zdrowe gotowanie. Warto jednak zaznaczyć także, jakich garnków powinno się unikać. Pamiętaj, że niektóre naczynia, nawet jeśli sprawiają na pierwszy rzut oka wrażenie solidnych, starannie wykonanych produktów, mogą być naprawdę szkodliwe dla naszego zdrowia. Przy wyborze garnków zdecydowanie powinno się unikać najtańszych modeli no name. Decydując się na naczynia od nieznanych producentów, ryzykujesz. Jest to bardzo ważne zwłaszcza w przypadku garnków z powłoką nieprzywierającą. Wybierając garnki niewiadomego pochodzenia z powłoką złej jakości, musisz liczyć się z tym, że nie będzie ona odporna na zarysowania i ścieranie. Niewskazane jest ponadto użycie garnków niestabilnych chemicznych oraz tych, które są pokryte złej jakości teflonem – taka powłoka może uwalniać substancje rakotwórcze.

Zdrowe garnki dla wymagających – kilka rekomendacji

Szukasz nowoczesnych garnków, cechujących się solidnym wykonaniem, które będą bezpieczne dla zdrowia? Bez problemu możesz znaleźć naczynia, które spełnią Twoje oczekiwania, w ofercie czołowych producentów. Podpowiemy Ci, jakie garnki i brytfanny umożliwią Ci przygotowanie pysznych i jednocześnie zdrowych potraw.

Garnki emaliowane

To bynajmniej nie przypadek, że garnki emaliowane cieszą się od lat niesłabnącą popularnością. Naczynia pokryte emalią są bardzo estetyczne, poza tym ze względu na śliską powłoką ich utrzymanie w czystości jest bardzo proste. Obecnie produkowane garnki emaliowane można myć w zmywarkach. Garnki tego rodzaju to świetny wybór dla osób, którym zależy na zdrowym gotowaniu. Emalia doskonale zabezpiecza metalowy korpus naczynia przed korozją, powłoka ta jest kwasoodporna, nie pochłania ani smaków ani zapachów. Garnki emaliowane nie wchodzą w reakcje ze składnikami pożywienia. Szczelna powłoka zapobiega nagromadzeniu się zanieczyszczeń i bakterii. De facto oznacza to, że emaliowane naczynia nadają się też dla alergików.

Zdrowe gotowanie. Jakie garnki powinny znaleźć się w Twojej kuchni?

Garnki ze stali nierdzewnej

Ze względu na swoją trwałość garnki ze stali nierdzewnej cieszą sie bardzo dużym zainteresowaniem na rynku. Zwykle produkowane są ze stali oznaczonej jako 18/10, co oznacza, że stal zawiera 18% chromu i 10% niklu. O ile garnki te są bezpieczne dla większości z nas, o tyle osoby uczulone na nikiel nie powinny używać naczyń ze stali 18/10. Na szczęście na rynku dostępne są garnki z oznaczeniem 18/0 – to naczynia wykonane ze stali, która nie zawiera niklu – jak najbardziej nadają się one także dla alergików. Warto dodać jeszcze, że stal nierdzewna cechuje się wysoką odpornością na powstawanie zarysowań. W praktyce oznacza to, że nie powstają na ściankach i dnie żłobienia, w których mogłoby dojść do namnażania się bakterii.

Zdrowe gotowanie. Jakie garnki powinny znaleźć się w Twojej kuchni?

Aby garnki były faktycznie bezpieczne, powinny zostać wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej bez przypadkowych dodatków w postaci metali ciężkich. Pamiętaj, że wysokojakościowa stal ma swoją cenę. Jeśli zależy Ci na zdrowiu Twoim i Twojej rodziny, unikaj bardzo tanich garnków nieznanych firm. Lepszym wyborem będą naczynia uznanych marek np. Valdinox albo Altom Design – to producenci, którzy od dawna cieszą się dobrą opinią na rynku. Wybierając stalowe garnki wymienionych marek, masz pewność, że stawiasz na stal najwyższej jakości.

Garnki nieprzywierające

Osoby, które preferują zdrową kuchnię z małą ilością tłuszczu bardzo chętnie wybierają nowoczesne garnki z powłoką nieprzywierającą. Czy garnki nieprzywierające są zdrowe? To zależy. Jeśli zdecydujesz się na garnek no name z cienką powłoką nieprzywierającą, musisz liczyć się z tym, że dość szybko dojdzie do zarysowań w jej strukturze. A to wiąże się z uwalnianiem szkodliwych związków. Wybierając garnki nieprzywierające, obowiązkowo postaw na produkty wysokiej klasy, które pokryte są materiałem odpornym na ścieranie i zarysowania. Przykładem mogą być naczynia Valdinox Power, wyposażono je w trójwarstwową, szwajcarską powłokę non-stick – Ilag Ultimate. Jeśli szukasz bezpiecznych dla zdrowia garnków nieprzywierających, wybierz naczynia z grubą, solidną powłoką. W tym przypadku ryzyko zarysowania lub ścierania jest bardzo ograniczone, dzięki czemu nie będą uwalniać się szkodliwe substancje.

Garnki na indukcję

Coraz więcej osób decyduje się na płytę indukcyjną w kuchni, co wiąże się z koniecznością zakupu garnków na indukcję. Czy garnki na indukcję są bezpieczne? Jeśli tylko wybierzesz naczynia z odpowiednich materiałów, nie musisz obawiać się o zdrowie Twoje i Twoich bliskich. Możesz zdecydować się na stylowe garnki emaliowane, z wysokiej jakości stali nierdzewnej, z powłoką non-stick itd. Stosuj się do standardowych kryteriów wyboru zdrowych garnków, które znajdziesz powyżej. I pamiętaj, garnki na indukcję oznaczone są symbolem zwojnicy. Na pewno uda Ci się wybrać naczynia, które umożliwią Ci komfortowe i jednocześnie zdrowe gotowanie.

Brytfanny do pieczenia

Nie tylko przy wyborze garnków, ale także i brytfann do pieczenia warto zwrócić uwagę na to, czy są one bezpieczne. Podobnie jak w przypadku garnków możesz bez zastanowienia wybierać brytfanny emaliowane, które są znakomitym wyborem również dla alergików. Jednak dobrym rozwiązaniem są także nowoczesne brytfanny z powłoką non-stick. Najczęściej mają one korpus stalowy lub aluminiowy. Markowe brytfanny pokryte są grubymi powłokami non-stick, odpornymi na powstawanie uszkodzeń mechanicznych, np. Valdinox Rock z powłoką Dyflon o efekcie kamienia. Wysokojakościowe powłoki non-stick przy właściwym użytkowaniu nie są podatne na powstawanie zarysowań, a to oznacza, że nie uwalniają one związków oddziałujących negatywnie na ludzkie zdrowie.

Zdrowe gotowanie. Jakie garnki powinny znaleźć się w Twojej kuchni?

Zestawy garnków

Jeśli jesteś na etapie kompletowania wyposażenia kuchennego, zdecydowanie zachęcamy Cię do zainwestowania w zestaw zdrowych garnków. Rozwiązaniem, które sprawdzi się w każdej kuchni są higieniczne garnki emaliowane, w których można przygotowywać posiłki również dla alergików. Preferujesz kuchnię niskokaloryczną? W takim razie możesz wybrać zestaw garnków nieprzywierających, które pozwolą Ci na ograniczenie tłuszczu w diecie. Jeśli w Twojej rodzinie nie ma alergików, a Ty szukasz naczyń cechujących się wyjątkowo solidnym wykonaniem, możesz postawić na garnki ze stali nierdzewnej.

Zdrowe gotowanie. Jakie garnki powinny znaleźć się w Twojej kuchni?

 

Producenci garnków kuchennych są świadomi tego, że coraz więcej osób szuka naczyń, których użytkowanie będzie na co dzień nie tylko komfortowe, ale także zdrowe. Stąd też w ofertach renomowanych firm możesz znaleźć garnki z różnych materiałów, które są estetyczne, łatwe do utrzymania w czystości i w dodatku umożliwiają zdrowe gotowanie. Zobacz teraz sklep z hurtowymi cenami i olbrzymią ofertą bezpiecznych garnków klikając tutaj. Wybór jest na tyle duży, że każdy może wybrać garnek lub cały zestaw naczyń o pożądanych właściwościach.

Zdrowe gotowanie. Jakie garnki powinny znaleźć się w Twojej kuchni?