Niedziela, 28 kwietnia 202428/04/2024
690 680 960
690 680 960

Zatrudnia ponad tysiąc osób i jest jednym z największych producentów ciastek. Dr Gerard zapowiada dalszy rozwój

Uruchomienie nowych linii produkcyjnych zapowiedział cukierniczy potentat z naszego regionu, firma dr Gerard. To oczywiście wiąże się ze zwiększeniem zatrudnienia.

Produkty firmy dr Gerard spotkać można prawie we wszystkich sklepach. W ciągu 30 lat stworzona przez przedsiębiorcę z Wołomina marka stała się rozpoznawalna nie tylko na Lubelszczyźnie, gdzie posiada swoje zakłady produkcyjne w Radzyniu Podlaskim i Międzyrzecu Podlaskim, lecz również w całym kraju jak i za granicą.

Ta jedna z największych firm cukierniczych, nie tylko w Polsce, ale też w skali europejskiej już kilkukrotnie zmieniała właściciela. Najpierw zakupiła ją francuska Grupa Poult, później przejął ją fundusz inwestycyjny Bridgepoint. W tym roku zaś producent słodyczy trafił w ręce hiszpańskiej firmy rodzinnej Adam Foods Biscuit Group. I to właśnie z tym wiązane są duże nadzieje.

Inwestor zapowiedział dalszy rozwój i zatrudnianie nowych pracowników. Jak wyjaśnia prezes dr Gerard Jarosław Zawadzki, nowy właściciel zaplanował wprowadzenie trzech nowych linii produkcyjnych. To wiąże się oczywiście ze zwiększeniem zatrudnienia. Obecnie w firmie pracuje 1 107 osób. Wśród kolejnych etatów są zarówno pracownicy produkcji, jak też operatorzy, automatycy, mechanicy oraz osoby na stanowiska kierownicze.

– Zmiana właścicielska jest wielką szansą dla naszej firmy, ponieważ dołączamy do grupy biznesowej o silnych fundamentach i długiej tradycji w Europie, zachowując jednocześnie elastyczność, dynamikę i pasję do jakości, które charakteryzują zarówno firmę dr Gerard, jak i Adam Foods. Obecnie z naszym nowym właścicielem pracujemy nad strategią. Będziemy inwestować w produkcję, marketing i sprzedaż, by stać się branżowym graczem nr 3 w Polsce. Możliwa jest też synergia wynikająca z różnorodności portfolio ciastek, które obie firmy mają do zaoferowania – dodaje Jarosław Zawadzki, prezes firmy dr Gerard.

W chwili obecnej dr Gerard produkuje ponad 40 tysięcy ton ciastek i krakersów rocznie, które to eksportowane są do prawie 30 krajów świata. Portfolio firmy obejmuje ponad 200 pozycji w tym: wafle, herbatniki, markizy, draże i krakersy. W Polsce pod względem sprzedaży firma zajmuje drugie miejsce w kategorii krakersów i czwarte w kategorii ciastek.

Połączenie z Adam Foods ma na celu m.in. zbudowanie ogólnoeuropejskiej grupy cukierniczej z dużym potencjałem produkcyjnym i innowacyjnym. Dla dr Gerarda to z kolei dalszy rozwój międzynarodowej działalności. Chodzi zarówno o wzrost produkcji i sprzedaż na nowych rynkach. Nowy właściciel sprzedaje bowiem swoje wyroby w ponad 75 krajach.

Przedstawiciele firmy mają nadzieję, że nie natrafią na trudności w skompletowaniu dodatkowej załogi. Wskazują, iż dwa razy z rzędu, w 2022 i 2023 roku, dr Gerard zdobył tytuł Najlepszego Pracodawcy magazynu Forbes. Nawiązany został również kontakt z uczelniami lubelskimi, by prowadzić wspólnie proces kształcenia. Jednak w planach jest także rozszerzenie współpracy ze szkołami zawodowymi, dzięki czemu zakłady staną się ich zapleczem praktycznym.

14 komentarzy

  1. No dobrze, ale co z tego? Mało to spaślaków turla się już po naszym Mieście Aspiracji?

  2. Pola buraczane z okolic Lublina chyba zwiększa areał 😀

  3. Frykasów i rarytasów produkowanych przez reklamowaną firmę nie jadam, bo i tak jestem wystarczająco gruby, a po za tym emerytury nie starcza.
    Tak wiec dla mnie rozwój tej firmy to pic glanc. Może nawet nie istnieć.

  4. Najpierw zakupiła ją francuska Grupa Poult, później przejął ją fundusz inwestycyjny Bridgepoint. W tym roku zaś producent słodyczy trafił w ręce hiszpańskiej firmy rodzinnej Adam Foods Biscuit Group. I to właśnie z tym wiązane są duże nadzieje.
    Czyli jednak zagraniczna firma z polskim prezesem i fizolami.
    Czy PiS stworzył jakieś miejsca pracy w państwowych zakładach oprócz miejsc w zarządach. ?

  5. Jo kupujo tylko Dr Oetker to to Naszo Szwabsko ober firmo.

  6. Trujecie ludzi!!!

  7. A ja ich wyroby może zacznę kupować dopiero wtedy, gdy ze składu zniknie olej palmowy i syrop glukozowo-fruktozowy !!!

  8. Na jaka pensję mogą liczyć pracownicy?

  9. Zze słodyczy to tylko 0.5 L

    Proszę produkcja cukrzycy nadwagi miażdżycy zawalu wylewu nadchodzi mniam

Dodaj komentarz

Z kraju