Piątek, 26 kwietnia 202426/04/2024
690 680 960
690 680 960

W weekend w Bychawie będą królowały pierogi. MAMY DLA WAS ZAPROSZENIA

Tradycyjne już Mistrzostwa Świata w Zjadaniu Pierogów, liczne pokazy, warsztaty i konkursy, tysiące pierogów na licznych stoiskach a także występy zarówno lokalnych zespołów jak też znanych gwiazd muzyki. Wszystko już w najbliższy weekend podczas XVII Ogólnopolskiego Festynu „W krainie pierogów”.

W sobotę w Bychawie rozpoczyna się tradycyjne już święto „W Krainie Pierogów”. To ponadregionalne wydarzenie realizowane jest pod hasłem „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”.

Na miejskim stadionie w Bychawie wyrośnie miasteczko produktów tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych, charakterystycznych dla Polski Wschodniej. W inicjatywie bowiem uczestniczą województwa podlaskie, lubelskie i podkarpackie, które postanowiły połączyć w bieżącym roku siły przy promocji swoich potraw regionalnych.

Jak co roku wystawcy przygotują dziesiątki tysięcy pierogów, zarówno we wszystkim znanych nadzieniem, jednak nie zabraknie również tych o unikalnych smakach. Na licznych stoiskach regionalni twórcy i artyści ludowi zaprezentują swoje rękodzieło. Wyjątkowe wyroby, gdyż wytworzone przez osoby, których pasją jest kultywowanie tradycji i podtrzymywanie zwyczajów regionalnych, będzie można również zakupić. Swoją ofertę przedstawią także pszczelarze i bartnicy oraz lokalni producenci artykułów spożywczych.

Do tego trzeba doliczyć producentów artykułów spożywczych o zasięgu ponadregionalnym i restauratorów. Z kolei samorządy, organizacje rządowe i pozarządowe, organizacje turystyczne oraz sponsorzy przygotują swoje stoiska informacyjne. Odbędą się też liczne pokazy kulinarne, konkursy zarówno dla wystawców jak też dla publiczności m. in. na najciekawsze stoisko, na najsmaczniejszy i najoryginalniejszy produkt oraz na najlepszy smak Wschodnich Ziem Polski.

Podczas festiwalu „W krainie pierogów” nie zabraknie występów zespołów muzycznych. W sobotę na głównej scenie będą prezentowały się zespoły ludowe, tradycyjne, chóry oraz goście z Ukrainy i Białorusi. W niedzielę wystąpią lokalne zespoły amatorskie oraz gwiazdy. O godzinie 15 zaplanowano koncert zespołu Akcent, o godzinie 18 wystąpi Long & Junior a o 21 Strachy na Lachy.

W sobotę wstęp na imprezę będzie bezpłatny w niedzielę za bilet zapłacimy 10 złotych. Specjalnie dla naszych czytelników mamy pulę podwójnych zaproszeń na niedzielne wydarzenie. Wystarczy w komentarzu podać swój przepis na… pierogi. By nie było to zbyt proste, oceniane będą: pomysł, kreatywność i humor. Zaproszeń jest sporo także każdy ma szansę.

Wyniki konkursu w czwartek wieczorem!

W weekend w Bychawie będą królowały pierogi. MAMY DLA WAS ZAPROSZENIA

2016-05-25 12:20:11
(fot. pixabay.com, mat. org.)

31 komentarzy

  1. Najlepsze pierożki to tunnigowane „ruskie”

    na ciasto:
    1 kg mąki
    sól
    woda dobrze ciepła
    1 żółtko

    na farsz:
    30 dag twarogu lub koziego sera
    puree z 6 ziemniaków
    gałązki świeżej mięty
    pęczek szczypiorku

    Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą tak aby powstała górka 😉 dodajemy odrobinę wrzątku i wyrabiamy ciasto. Do letniego ciasta dodajemy żółtko i wyrabiamy dalej aż powstanie elastyczna masa, odstawiamy na kwadrans. Następnie pora na farsz: ser rozgniatamy widelcem dodajemy ziemniaki, posiekane miętę i szczypiorek, sól i pieprz- wyrabiamy aby zrobiła się jednorodna masa. Z wcześniej przygotowanego ciasta robimy szklanką kółka i nakładamy farsz, zawijamy i hop do wody 🙂 podajemy z masełkiem 🙂 PYCHA !

  2. Ja zawsze robię tak
    Ciasto :
    500 g mąki
    250 ml gorącej wody
    1/2 łyżeczki soli
    2 żółtka
    1 1/2 łyżki stopionego masła
    Farsz
    650 g ziemniaków
    250 g twarogu półtłustego
    1 łyżka masła
    1 duża cebula
    sól
    pieprz czarny
    1 łyżka oleju
    2 łyżki masła
    szczypta cukru

  3. A moje pierogi będą nieco inne niż te tutaj przedstawione… 😉 na słodko… ale z bonusem!

    A więc będą to pierogi czekoladowe z białą czekoladą, malinami i świeżą miętą.

    Do sedna. Najpierw trzeba zrobić ciasto, na które składniki są następujące:

    2 szkl mąki pszennej
    2 płaskie łyżki kakao
    2 łyżki oleju
    1 jajko
    1 żółtko
    (białko zostawiamy aby posmarować brzegi ciasta przed sklejeniem)
    szczypta soli
    1 szkl. wody

    Następnie musimy zabrać się za słodki farsz 🙂
    50g białej czekolady (lub jak ktoś chce bardziej na słodko to więcej 😉
    1 szklanka malin (świeże lub mrożone)
    garść świeżych listków mięty
    lody waniliowe

    No to bierzemy się za wykonanie 😀
    Mąkę mieszamy z kakao i solą, następnie dodajemy jedno całe jajko, 1 żółtko oraz olej i stopniowo dolewając wodę zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto wałkujemy jak najcieniej i wycinamy w nim krążki. Czekoladę i listki mięty drobno siekamy. Oczywiście czekoladę można również zetrzeć na tartce ;). Na gotowe krążki ciasta nakładamy porcje czekolady, mięty i maliny. Brzeg ciasta smarujemy białkiem jaja i zlepiamy pierogi. W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli, a gdy woda zacznie wrzeć trzeba wrzucamy do niej pierożki. Gotujemy około 5 minut, następnie odcedzamy. Na sam koniec układamy na talerz, na środek kładziemy bonus jakim jest gałka lodów waniliowych i przyozdabiamy listkami mięty. Gotowe 🙂

    Życzę smacznego 🙂 Mam nadzieję, że mimo, iż nie są to tradycyjne pierogi na słono to posmakują one każdemu 🙂

  4. Wolny weekend mamy, więc do Bychawy wyruszamy
    Mamy ze sobą dużo kasy, by móc próbować te frykasy
    Do domu zabierzemy trochę, by babciom sprawić radochę
    Od tego momentu mestorka rodu rzecze:
    „Precz z własną robotą, te pierogi są najlepsze na świecie!”

  5. Pierożki mozarella i suszone pomidorki

    Ciasto:
    100 g mąki pszennej
    60 g gorącej wody
    10 g masła
    szczypta soli
    Farsz:
    1 mozzarella
    1/2 opakowania serka mascarpone
    4 pomidory suszone z zalewy
    Sos pomidorowy:
    1 puszka pomidorów
    1 mała cebula
    1 łyżeczka cukru
    olej rzepakowy
    sól

    Ciasto: przesiać mąkę, dodać soli. W gorącej wodzie rozpuścić masło i powoli dolewać do mąki, mieszając. Połączyć składniki i wyłożyć je na stolnicę posypaną mąką. zagniatać około 6-7 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Odłożyć ciasto pod wilgotną ściereczką na około 15 minut. w między czasie, zrobić farsz z startej na dużych oczkach mozzarelli, serka mascarpone i suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę. Sos pomidorowy zrobić z cebuli podsmażonej na oliwie z oliwek i pomidorów z puszki. Sos doprawiać solą i cukrem, dusić około 15 minut, aż zgęstnieje. Ciasto na pierogi wyjąć z miski, zagnieść około 2 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość około 3 mm. Ciasto pokroić na kwadraty o boku 5-6 cm. Na środek każdego kwadratu nałożyć po łyżce farszu i zwinąć pierogi łącząc wszystkie boki na środku. Tak przygotowane pierogi wrzucać na wrzącą wodę z solą i gotować 2,5 minuty od wypłynięcia. Pierogi podawać z sosem pomidorowym.
    Smacznego!

  6. Były wyniki?

  7. czy to prawda ze w sobote nie bedzie mozna kupic pierogów, tylko bedzie to mozliwe w niedziele, jak wstep jest płatny? Podobno rok temu tak było

Z kraju