Środa, 24 kwietnia 202424/04/2024
690 680 960
690 680 960

Ważne ostrzeżenie dla konsumentów. Chodzi o pastylki do ssania

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Chodzi o produkt firmy z Kraśnika, w którym stwierdzono obecność wysokiego poziomu alkaloidów pirolizydynowych.

W badaniach Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w suplemencie diety pn. HERBS, Tymianek i Podbiał, suplement diety.

Na prośbę GIS została przygotowana ocena ryzyka przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, zgodnie z którą spożycie produktu o podanym numerze partii może stanowić ryzyko dla zdrowia konsumentów.

Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – HERBS, Tymianek i Podbiał, masa netto: 30g (12 pastylek)
Numer partii: 31722
Data minimalnej trwałości: 09/2024
Producent: Stella Nutrion Sp. z o.o., ul. Kolejowa 10a, 23-200 Kraśnik

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Producent poinformował swoich odbiorców o konieczności wycofania produktu o wskazanym powyżej numerze partii oraz rozpoczął jego wycofywanie z rynku. Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

Ważne ostrzeżenie dla konsumentów. Chodzi o pastylki do ssania

Ważne ostrzeżenie dla konsumentów. Chodzi o pastylki do ssania

Alkaloidy pirolizydynowe to związki, występujące naturalnie w wielu gatunkach roślin wykazujące hepatotoksyczność, genotoksyczność i rakotwórczość. Substancje roślinne stosowane do wytwarzania produktów leczniczych roślinnych mogą zostać zanieczyszczone roślinami zawierającymi alkaloidy pirolizydynowe.

Oznaczanie zanieczyszczeń alkaloidami pirolizydynowymi może być wykonywane na poziomie substancji roślinnej, substancji czynnej (przetworu roślinnego) lub w produkcie leczniczym. Niezależnie od sposobu postępowania, w specyfikacji produktu leczniczego powinna być ustalona wartość graniczna w odniesieniu do maksymalnej dziennej dawki produktu leczniczego.

(fot. GiS)

2 komentarze

  1. Pisane na kolanie

    Tak się zaczyna podtruwanie społeczeństwa. W ostatnich 10-ciu latach wzrosła liczba ludzi chorujących na nowotwory przewodu pokarmowego poprzez stosowanie środków chemicznych w przemyśle spożywczym. Większa część tych że środków jest nieprzysfajalna przez ludzki organizm niemetabolizowana i niewydalana co powoduje zaleganie w przewodzie pokarmowym i wywoływanie nowotworów. Najbardziej niezdrowe produkty to żywność o długim terminie ważności szczególnie sprzedawana w hiper supermarketach. W każdym sklepie leżą na półkach gotowe kanapki bułki pakowane które są gotowe do podgrzania. Najbardziej chemicznym produktem wykorzystywanym w kuchni to wszelkiego rodzaju kostki rosołowe odświeżane mrożone pieczywo niby z piekarni stacjonujących w niektórych sklepach oraz wszystkie fast foody które stosują ponad 80% chemii spożywczej. Wyroby mięsne które są wzbogacane chemicznymi przetrwalnikami w celu zachowania świeżości smaku i wyglądu. W dzisiejszych czasach w szczególności dla młodych ludzi mimo deklaracji o zdrowym żywieniu nie ma sie nijak do efektów jakie spotyka się w oddziałach szpitalnych. Z powodu raka jelita grubego umierają już 30-to 40-to latkowie. Instytucje odpowiedzialne za zdrowa żywność nie spełniają swojej roli ponieważ nie będą walczyć z gigantami producentów żywności to jak podobna sytuacja do koncernów farmaceutycznych. Liczy się zysk nieważne jakim kosztem.

  2. To ciekawe pierwsze wypuszcza się na rynek a później badania,zabijacie ludzi!

Z kraju