W skansenie odbędzie się Lubelskie Święto Chleba. Zaprezentowane zostanie zdrowe polskie pieczywo z rzemieślniczych piekarni
23:09 10-09-2024 | Autor: redakcja
Ideą tego wydarzenia jest uczczenie chleba, który dosłownie i symbolicznie stanowi podstawę niezbędną do przeżycia każdego z nas. Zaprezentowane zostanie dobre polskie pieczywo i smakołyki cukiernicze z zakładów, które wbrew rynkowym trendom starają się zachować wierność starym, dobrym technologiom i recepturom.
Organizatorzy oddadzą należny szacunek tym, którzy chleb wytwarzają i docenią tych, którzy potrafią się nim dzielić. Podczas spotkania, gdzie spotkają się rzemieślnicy i konsumenci – organizatorzy i uczestnicy podziękują tym, którzy na co dzień wybierają zdrowe polskie pieczywo z rzemieślniczych piekarni i będą promować postawy racjonalnych zakupów i niemarnowania chleba.
Tegoroczna edycja Lubelskiego Święta Chleba również będzie odbywać się pod hasłem: „Wpływ Dobrego Jedzenia na Jakość Widzenia”. W związku z tym w trakcie trwania imprezy będzie można przesiewowo zbadać sobie wzrok, zasięgnąć porad wykwalifikowanych optyków na temat doboru okularów oraz wziąć udział w konsultacjach na temat – jaka żywność ma wpływ na jakość naszego wzroku.
Organizatorzy szykują wiele atrakcji dla odwiedzających. Oprócz wspomnianych wyżej przesiewowych badań wzroku, odbędą się warsztaty dla dzieci podczas których będą mogły między innymi wypiec podpłomyki i inne wyroby piekarniczo – cukiernicze, zabawy na świeżym powietrzu z wykwalifikowanym animatorem oraz jarmark produktów tradycyjnych z terenów naszego województwa lubelskiego i nie tylko.
Odwiedzający będą mogli zobaczyć piękne tradycyjne chleby zdobne oraz spróbować naturalnych ciast, wyrobów cukierniczych oraz smakowitych wędlin i serów. Partnerami wydarzenia są: Województwo Lubelskie „Lubelskie. Smakuj życie”, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolniczego oraz Lubelski Rynek Hurtowy. Portal lublin112.pl jest patronem medialnym wydarzenia.
Zatem o 10:00 zaczyna się zwiedzanie dla zwiedzionych, a o 11:00 zwiedzanie dla niezwiedzionych.
To miło, że organizatorzy pomyśleli o wszystkich i nie zmuszają sporej części zwiedzających do robienia sobie godzinnego „okienka” 🙂
zdrowe pieczywo,taka sama ściema dla naiwnych jak eko ważywa,bez nawozu i oprysku,to tylko badyle urośnie,ale psychika człowieka jak zapłacę więcej to będe jadł eko ważywo,śmieszne to jest ale taka prawda smutna
Sama prawda,tym bardziej że już nie ma starych odmian roślin,mniej plennych,ale zdecydowanie odporniejszych na grzyby i szkodniki.
Czy to znaczy ,że w zwykłych sklepach sprzedają niezdrowe pieczywo?
Woda z odry, zboże z ukr, sól drogowa, taka to mieszanka zdrowa. Przepis na eko chlebuś
tym razem wejście wolne dla wszystkich ? tak jak dla wyznawców pis ? czy może jednak spotkanie zamknięte , tylko z legitymacją partyjną ?