Piątek, 26 kwietnia 202426/04/2024
690 680 960
690 680 960

Udziec jagnięcy w ziołach z hałajdą reprezentuje nasz region w ogólnopolskim konkursie kulinarnym (zdjęcia)

Danie, które przygotowały członkinie Koło Gospodyń Wiejskich „Wereszczynianki”, zwyciężyło w regionalnym etapie konkursu „Bitwa Regionów”. Finał zaplanowano na początek września w Częstochowie.

W niedzielę w Urszulinie odbyło się wręczenie nagród w regionalnej edycji konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pt. „Bitwa Regionów”. Został on zorganizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w celu promowania regionalnych potraw przygotowanych z polskich produktów. Przystąpiło do niego 39 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu całego województwa lubelskiego. Miały one za zadanie stworzyć recepturę i przepis tradycyjnej potrawy regionalnej charakterystycznej dla swojego regionu działania, jak też dołączyć do tego nagranie prezentujące wykonanie danej potrawy.

Zwycięzców poznaliśmy już w połowie lipca, teraz przyszedł czas na ich nagrodzenie. Komisja konkursowa uznała, że najciekawsze danie przygotowały członkinie Koło Gospodyń Wiejskich „Wereszczynianki”. Jest to Udziec jagnięcy w ziołach z hałajdą i karmelizowanymi owocami. Na drugim miejscu uplasowało się Koło Gospodyń Wiejskich „Tatarczanki” w Salominie za „Tradycyjną Gęś Sołtysa w otoczeniu fajerczaków salomińskich i kotletów Tatarczanek”; na trzecim miejscu podium znalazły się Panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Łopianki” w Łopienniku Górnym za danie „Sałacianka po Łopieńsku”.

– Nasza potrawa inspirowana jest kulturą i historią Wereszczyna oraz Polesia. Udziec jagnięcy jadał niegdyś Mikołaj Rej, który często gościł u księdza Jana Wereszczyńskiego. Do dania proponujemy hałajdę, czyli kaszę jęczmienną prażoną z łobodą, oraz karmelizowane owoce. Mamy tutaj gruszki, jabłka, śliwki, a także cebulę szalotkę, czosnek i pory. Do udźca zrobiłyśmy marynatę piwną z lokalnego piwa pszenicznego z dodatkiem ziół z naszych ogrodów i łąk takich jak czosnek cząber tymianek rozmaryn i szczaw. Nasza potrawa została przyrządzona z regionalnych i ekologicznych produktów – wyjaśniają członkinie Koło Gospodyń Wiejskich „Wereszczynianki”.

Inspiracją do stworzenia tej potrawy miała być postać właśnie Mikołaja Reja z Negłowic, który w XVI wieku był w Wereszczynie częstym gościem. Jak wskazują przekazy, lubił on dobrze i syto zjeść, oraz wypić piwo dobre, „jeno gorzkie, kwaśne i mętne”. Lubował się w mięsiwie i owocach, głównie śliwkach.

Finał „Bitwy Regionów”, w którym zaprezentuje się 16 zespołów KGW, zwycięzców regionalnych etapów, zaplanowano na 4 września w Częstochowie. Wydarzenie to będzie towarzyszyło Krajowej Wystawie Rolniczej oraz Dożynkom Jasnogórskim.

Udziec jagnięcy w ziołach z hałajdą reprezentuje nasz region w ogólnopolskim konkursie kulinarnym (zdjęcia)

Udziec jagnięcy w ziołach z hałajdą reprezentuje nasz region w ogólnopolskim konkursie kulinarnym (zdjęcia)

Udziec jagnięcy w ziołach z hałajdą reprezentuje nasz region w ogólnopolskim konkursie kulinarnym (zdjęcia)
(fot. LUW, KGW Wereszczynianki)

7 komentarzy

  1. Dla oka jak martwa natura na plastyce

  2. „Udziec jagnięcy w ziołach z hałajką […]” z czym? Co to jest ta hałajka?

  3. Lubelski specjał

    Sok z żuka

  4. Żadna impreza w województwie bez pisuarów by się nie odbyła. Poza lansowaniem się na zdjęciach zajmują się czymkolwiek dla społeczeństwa?

Z kraju