Udziec jagnięcy w ziołach z hałajdą reprezentuje nasz region w ogólnopolskim konkursie kulinarnym (zdjęcia)
18:56 09-08-2021
W niedzielę w Urszulinie odbyło się wręczenie nagród w regionalnej edycji konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pt. „Bitwa Regionów”. Został on zorganizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w celu promowania regionalnych potraw przygotowanych z polskich produktów. Przystąpiło do niego 39 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu całego województwa lubelskiego. Miały one za zadanie stworzyć recepturę i przepis tradycyjnej potrawy regionalnej charakterystycznej dla swojego regionu działania, jak też dołączyć do tego nagranie prezentujące wykonanie danej potrawy.
Zwycięzców poznaliśmy już w połowie lipca, teraz przyszedł czas na ich nagrodzenie. Komisja konkursowa uznała, że najciekawsze danie przygotowały członkinie Koło Gospodyń Wiejskich „Wereszczynianki”. Jest to Udziec jagnięcy w ziołach z hałajdą i karmelizowanymi owocami. Na drugim miejscu uplasowało się Koło Gospodyń Wiejskich „Tatarczanki” w Salominie za „Tradycyjną Gęś Sołtysa w otoczeniu fajerczaków salomińskich i kotletów Tatarczanek”; na trzecim miejscu podium znalazły się Panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Łopianki” w Łopienniku Górnym za danie „Sałacianka po Łopieńsku”.
– Nasza potrawa inspirowana jest kulturą i historią Wereszczyna oraz Polesia. Udziec jagnięcy jadał niegdyś Mikołaj Rej, który często gościł u księdza Jana Wereszczyńskiego. Do dania proponujemy hałajdę, czyli kaszę jęczmienną prażoną z łobodą, oraz karmelizowane owoce. Mamy tutaj gruszki, jabłka, śliwki, a także cebulę szalotkę, czosnek i pory. Do udźca zrobiłyśmy marynatę piwną z lokalnego piwa pszenicznego z dodatkiem ziół z naszych ogrodów i łąk takich jak czosnek cząber tymianek rozmaryn i szczaw. Nasza potrawa została przyrządzona z regionalnych i ekologicznych produktów – wyjaśniają członkinie Koło Gospodyń Wiejskich „Wereszczynianki”.
Inspiracją do stworzenia tej potrawy miała być postać właśnie Mikołaja Reja z Negłowic, który w XVI wieku był w Wereszczynie częstym gościem. Jak wskazują przekazy, lubił on dobrze i syto zjeść, oraz wypić piwo dobre, „jeno gorzkie, kwaśne i mętne”. Lubował się w mięsiwie i owocach, głównie śliwkach.
Finał „Bitwy Regionów”, w którym zaprezentuje się 16 zespołów KGW, zwycięzców regionalnych etapów, zaplanowano na 4 września w Częstochowie. Wydarzenie to będzie towarzyszyło Krajowej Wystawie Rolniczej oraz Dożynkom Jasnogórskim.
(fot. LUW, KGW Wereszczynianki)
Dla oka jak martwa natura na plastyce
„Udziec jagnięcy w ziołach z hałajką […]” z czym? Co to jest ta hałajka?
Coś jak bałałajka,ale do jedzenia(ponoć).
Mi to na talerzu bardziej wygląda na hałajdę. Hałajki jeszcze nigdy nie jadłem, jakaś zagraniczna potrawa chyba.
Dokładnie to hałajda, wystąpił błąd.
Sok z żuka
Żadna impreza w województwie bez pisuarów by się nie odbyła. Poza lansowaniem się na zdjęciach zajmują się czymkolwiek dla społeczeństwa?