Środa, 24 kwietnia 202424/04/2024
690 680 960
690 680 960

Skarb, sztuka konserwacji i przepis na pasztet czyli przedświąteczne informacje z Kozłówki

18 kwietnia przypada Międzynarodowy Dzień Ochrony Zabytków. Z tej okazji, już od wtorku w kozłowieckiej galerii „Z ogrodu” zostanie otwarta wystawa poświęconą „Sztuce konserwacji”.

Na 13-u planszach zaprezentowana zostanie dokumentacja pracy konserwatorskich przy różnych obiektach, eksponowanych w Muzeum. Aby znalazły się wśród innych pięknych muzealiów, musiały przejść gruntowny lifting. Jak duży? Można przekonać się, oglądając bogaty materiał ikonograficzny. W galerii znalazło się miejsce dla dwóch gablot. Pokazujemy w nich narzędzia konserwatorskie oraz okaleczone przedmioty, oczekujące na pomoc konserwatora. Wstęp do galerii „Z ogrodu” jest wolny.

Skarb w żardinierze

Niezwykłego odkrycia dokonano podczas renowacji żardiniery zakupionej do Muzeum pod koniec ubiegłego roku. Pod porcelanowymi plakietami, zdobiącymi ten mebel, zostały odnalezione dwa listy z XIX wieku. Obydwa dokumenty mają ubytki. Ktoś – być może konserwująca mebel osoba – wykorzystał stare listy jako materiał izolacyjny. Z wydobytych skrawków wiemy, że adresatem jednego z listów był tajemniczy pan Ludwik, mieszkający prawdopodobnie w Paryżu. Nieznany autor donosił mu o śmierci i uroczystościach pogrzebowych jakiejś kobiety. Czy była z nim spokrewniona? Czy to smutny finał historii miłosnej? Możemy tylko domniemywać. Oprócz listów, pod plakietami zostały odkryte fragmenty gazety szwedzkiej z roku 1939 oraz stempel sztokholmskiego antykwariatu, do którego trafiła żardiniera. Do Kozłówki zakupiono ją podczas jednej z aukcji antykwarycznych.

Pasztetowe kaczki

Zanim zasiądziecie do suto zastawionych wielkanocnych stołów, zaserwujcie coś z kozłowieckiego kredensu. To właśnie tam możemy podziwiać dwie porcelanowe kaczki. To nic innego jak oryginalne pojemniki do serwowania pasztetu. Naczynia są wykonane z dwóch części, przy czym dolna posiada kuperek, zaś górna – kaczą głowę i złożone skrzydła. Nawet pozbawione pysznej zawartości, naczynie prezentują się na stole bardzo interesująco. Nie mniej ciekawa jest historia manufaktury, w której zostały wykonane. To fabryka fajansu w Horodnicy (na terenie obecnej Ukrainy), założona przez samego księcia Józefa Czartoryskiego na początku XIX wieku.

A teraz przepis z 1886 roku na pasztet. Receptura pochodzi z książki „Praktyczny Kucharz Warszawski”

Grzybków suszonych 6, wymoczyć w mleku, ugotować i usiekać drobno. Raków 15 ugotować w solonej Wodzie z koprem, wybrać z nich mięso, usiekać i dodać do grzybków. Obrać mięso z półfuntowego ugotowanego szczupaka, usiekać zmięszać z grzybkami, rakami i tę massę przesmażyć w maśle zrumienionem z cebulą. Ugotować na twardo 10 jaj, skoro ostygną, poprzekrawać je ostrożnie na połowę, wybrać żółtka z białkami, usiekać drobno, zmięszać z poprzednio przyrządzoną massą, dodać bułkę w mleku wymoczoną i wyciśniętą, kilka łyżek śmietany, łyżkę rakowego masła, wbić 3 całe jaja, dodać soli, odrobinę pieprzu i wymięszać razem. Smarować półmisek masłem, nałożyć farszu, na to poustawiać skorupki od jaj, nałożone tym samym farszem, pokryć resztę farszu, polać masłem, posmarować jajkiem i posypać bułką. Półmisek obłożyć rantem z ciasta francuzkiego lub maślanego, posmarować jajkiem i wstawić do gorącego pieca. Wydając na stół, polać po wierzchu rakowem masłem.

Skarb, sztuka konserwacji i przepis na pasztet czyli przedświąteczne informacje z Kozłówki
Skarb, sztuka konserwacji i przepis na pasztet czyli przedświąteczne informacje z Kozłówki
Skarb, sztuka konserwacji i przepis na pasztet czyli przedświąteczne informacje z Kozłówki
Skarb, sztuka konserwacji i przepis na pasztet czyli przedświąteczne informacje z Kozłówki
Skarb, sztuka konserwacji i przepis na pasztet czyli przedświąteczne informacje z Kozłówki

2014-04-17 07:17:16
(fot. Muzeum w Kozłówce)

Komentarze wyłączone

Z kraju