Pomysł na śniadanie dla niejadka – placki w kształcie misiów
19:00 23-08-2022

Placki inne niż zawsze
Dzieci przepadają za plackami, podobnie jak rodzice, którzy lubią je przyrządzać. Wynika to z faktu, że danie jest szybkie i uniwersalne, możliwe do przyrządzenia na słono i na słodko. Ponadto jeden bazowy przepis można modyfikować na wiele sposobów, dodając własne składniki i dodatki, aby urozmaicić danie i zwiększyć jego wartość energetyczną czy smakową.
A co powiesz na placki w kształcie misiów? Czy taki posiłek nie byłby dla dziecka bardziej fascynujący? Czy nie sięgnęłoby po niego jeszcze chętniej? Do przyrządzenia takiego dania potrzebujesz tylko dobrej patelni z wgłębieniami. Przepis nie wymaga modyfikacji – po prostu porcje ciasta umieszczasz w dołkach i wypiekasz na złoto. Gotowe!
Wybierz dobrą patelnię
Dołkownice to zyskujący na uznaniu rodzaj patelni z dołkami. Tzw. patelnie dzielone znajdziesz w dobrze zaopatrzonych sklepach z wyposażeniem kuchennym. Do wyboru masz kilka wersji produktów – musisz zastanowić się nad rodzajem materiału i wykończenia, a także wielkością naczynia. Czy ma służyć do przyrządzania tylko jednej porcji, czy dawać możliwość smażenia jednocześnie nawet 7 placków o takich samych kształtach i średnicach? Bez względu na to, co postanowisz, na pewno znajdziesz idealną patelnię.
Na pewno najlepsze okażą się modele wykończone nieprzywierającymi powłokami – granitowymi, ceramicznymi lub teflonowymi. W dodatku będziesz mógł zdecydować o jej średnicy, ilości zagłębień i wreszcie rodzaju rączki. Drewniana, silikonowa, a może z tworzywa sztucznego? To ważny element naczynia, zapewniający pewne i mocne trzymanie nawet wypełnionej plackami, rozgrzanej patelni.
Rodzaje patelni dzielonych
Patelnie dzielone występują w wielu rozmiarach do wyboru – od kompaktowych o średnicy 11,5-13 cm (na jedną porcję), przez średnie, aż po duże 27-centymetrowe. Oczywiście z wielkością patelni wiąże się także jej waga i trwałość. Oto najważniejsze cechy, jakich należy szukać w patelniach dzielonych:
- powłoka – koniecznie nieprzywierająca, aby nie psuć estetyki serwowanych dań, tylko zachować wyżłobiony kształt. Dobrym pomysłem jest ponadczasowy teflon lub solidny granit o nieco chropowatej powierzchni, zapewniający wysoką odporność na ścieranie, a przy tym możliwość smażenia z minimalnym dodatkiem tłuszczu,
- wyprofilowana rączka z nienagrzewającego się materiału, antypoślizgowa, wykonana z materiału Soft-Touch,
- rodzaj kuchenek, na których można ich użytkować – elektryczne, indukcyjne, gazowe.
Patelnia typu dołkownica, szczególnie ta z wytłoczeniami w kształcie buziek to potrzebne wyposażenie w każdej kuchni rodzinnej.