Ostrzeżenie Głównego Inspektora Sanitarnego dotyczące mrożonej kukurydzy

Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że większość mrożonych warzyw, w tym kukurydzę słodką, należy ugotować przed spożyciem. W kilku europejskich krajach pojawiły się ogniska zatruć listeriozą.

Dotyczy to również sytuacji, gdy mrożone warzywa są dodawane do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów. Należy zawsze przygotowywać żywność zgodnie z instrukcją zawartą na etykiecie produktu.

Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnym źródłem ogniska zatruć listeriozą, które wystąpiło w pięciu europejskich krajach.

Listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą wywoływaną przez bakterię Listeria monocytogenes, która jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt.

2018-07-10 12:20:33
(fot. GIS)

2 komentarze

  1. O krucza fix.Zjadłem dwa opakowania na surowo co to będzie ? co to będzie??muszę się czegoś napić żeby ich zatopić.??

    • Sraczki dostaniesz. Ale możesz jeszcze zagryźć jakimś mrożonym mięskiem bez obróbki termicznej, przynajmniej więcej kalorii złapiesz zanim wydalisz to co nie przejdzie.

Materiały wideo

Lubelscy policjanci wzięli udział w akcji #GaszynChallenge (wideo)
Nowe iluminacje świąteczne na Rynku Wielkim w Zamościu (wideo)
99. Rocznica Bitwy pod Komarowem (wideo)
W Zamościu trwa 18 Międzynarodowy Festiwal Folklorystyczny EUROFOLK (wideo)
W Zamościu trwa XIII Zamojski Festiwal Kultury (wideo)

Co? Gdzie? Kiedy?

Ireneusz Krosny „Mowa ciała” w amfiteatrze na Poczekajce
Zaproszenie na terenowe akcje poboru krwi
Rekrutacja do drużyny futbolu australijskiego
Światowy Dzień Zwierząt – Dzień Otwarty Schroniska
Seniorze! Jak nie dać się jesiennej chandrze, nie nudzić się w domu, a przy okazji zaoszczędzić? Wszystkiego dowiesz się w Galerii Olimp!