Niedziela, 14 kwietnia 202414/04/2024
690 680 960
690 680 960

Osiem restauracji i lokali gastronomicznych z tytułem „Miejsce Inspiracji”

Osiem restauracji i lokali gastronomicznych zostało laureatami VII edycji Programu „Miejsce Inspiracji”. Będą nosiły ten zaszczytny tytuł w latach 2023-2025. W tym roku po raz pierwszy dwa lokale otrzymały na stałe to specjalne wyróżnienie.

– Dziękuję wszystkim lokalom, które zdecydowały się wziąć udział w konkursie i gratuluję laureatom Programu. Tegoroczny wybór „Miejsc Inspiracji” był niezwykle trudny z uwagi na wyrównany i wysoki poziom zaprezentowany przez kandydatów. Jestem przekonana, że grono zwycięzców tegorocznej edycji, pomoże utrwalić pozytywny wizerunek Lublina, jako atrakcyjnego kierunku turystyki kulinarnej, ale także zachęcić mieszkańców i mieszkanki naszego miasta do odkrywania lokalnych smaków – mówi Beata Stepaniuk-Kuśmierzak, Zastępczyni Prezydenta Miasta Lublin ds. Kultury, Sportu i Partycypacji.

Laureaci  VII edycji Programu „Miejsce Inspiracji”

VII edycja miejskiego Programu potrwa od 1 lipca br. do 31 grudnia 2025 r. W tegorocznym naborze komisja składająca się z ekspertów w dziedzinie gastronomii, aranżacji wnętrz i dziedzictwa kulturowego Lublina postanowiła przyznać tytuły laureatów Programu „Miejsce Inspiracji” na lata 2023-2025 ośmiu lokalom: 2 PiEr, Ansaldo, Legendy Miasta, Niepospolita, Ostro, Perliczka, Wytrawny i Za Kulisami. Dodatkowo w obecnej edycji Programu wybrano dwie restauracje, które otrzymały specjalny, bezterminowy tytuł. Od tego roku Restauracja Żydowska Mandragora oraz Perłowa Pijalnia Piwa na stałe pozostaną Miejscami Inspiracji na kulinarnej mapie Lublina.

– To wieloletni laureaci miejskiego Programu, wyróżniani tytułem „Miejsce Inspiracji” w kolejnych jego edycjach. Charakteryzuje je niezmienna od lat wysoka jakość zarówno serwowanych dań, jak i obsługi. To miejsca znane i cenione przez mieszkańców i turystów, aktywnie zaangażowane w życie miasta, kultywujące jego dziedzictwo kulinarne, ale także włączające się w inicjatywy promujące jego tradycję i kulturę. Dlatego doceniając utrzymujący się wysoki poziom tych lokali oraz wieloletni wysiłek wkładany w starania o tytuł „Miejsce Inspiracji” zdecydowaliśmy się uhonorować je nim na stałe – mówi Marcin Kęćko, Dyrektor Biura Rozwoju Turystyki Urzędu Miasta Lublin.

Program „Miejsca Inspiracji”

Powstał w 2009 r. i ma na celu wsparcie lubelskich restauratorów czerpiących z tradycji kulinarnych miasta i regionu oraz zachęcenie mieszkańców i turystów do odkrywania lokalnej kuchni. Jest skierowany do przedsiębiorców prowadzących działalność gastronomiczną w sektorze HoReCa na terenie Lublina, tj. restaurację, restaurację hotelową, kawiarnię, pub, bar czy enotekę. W tegorocznym naborze kwalifikacja przebiegała w czterech etapach. W pierwszym lokale zgłaszały swoje kandydatury, które w kolejnym etapie zostały ocenione pod względem formalnym i merytorycznym przez Komisję Programową. Następnie Komisja wybrała spośród przesłanych zgłoszeń 15 najlepszych podmiotów. W czwartym, ostatnim etapie zostali wskazywani laureaci Programu.

Lokale gastronomiczne, które zakwalifikowały się do Programu, otrzymają ze strony Miasta Lublin wsparcie promocyjne i szkoleniowe. 

(fot. źródło UM Lublin)

10 komentarzy

  1. Lepszy tytuł „Miejsce Inspiracji”, niż pewna blondella ze swoimi kuchennymi rewolucjami.
    Czyli mniejsze zło.

  2. kronikidewelorozwoju

    Karczmarze to drudzy po dewelo-buraczkach pupile Inspiratora. Może w przyszłym roku dyplom otrzyma ta K0ntenerownia nad Zalewem Z. zainspirowana klimatem zgody na dewastacje przesterzni publicznych.

  3. Az strach pomyslec ,na czym moga polegac te kuchenne inspiracje.

  4. … pierwszym i najważniejszym kryterium powinno być legalność zatrudnienia , nie na czarno pod stołem , co łaska od szefa albo spier…..

  5. Przyznanie nagród nie było przypadkowe. Utwierdziło mnie w przekonaniu, po przeczytaniu informacji, że jednym ze szczę
    śliwców został lokal” 2Pier”, mieszkam blisko wstyd kogoś zaprosić tam. Brudne stoliki i siedzenia, jedzenie wątpliwej jakości, zarówno na dole jak i na piętrze. Zapomniałabym mogą się poszczycić ceną z górnej półki.

  6. Do Amigo- Mandragory, nie można porównywać z asortymentem do 2Pier. Chociaż żydowską, ale jedzenie ma dobre. 2Pier, jedzenie paskudne,z sieciówki, obrzydzenie brudu. otoczenia.

  7. Co za obrzydliwy, antysemicki komentarz.

  8. Śmiech ogarnia jak i czym zainspirować można się smakiem w mordowni Ostro? Albo jakie tradycje kulinarne można odkryć w hotelu na końcu miasta???
    Masakra

Dodaj komentarz

Z kraju