Piątek, 03 maja 202403/05/2024
690 680 960
690 680 960

Obecność pałeczek Salmonella w tatarze wołowym. Ważny komunikat dla konsumentów

Państwowa Inspekcja Sanitarna stwierdziła obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Tatar wołowy, 200 g – pochodzącego z Zakładów Mięsnych w Łukowie.

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Tatar wołowy, 200 g. Spożycie żywności zanieczyszczonej Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą.

Szczegóły dotyczące produktu

Produkt – Tatar wołowy, 200 g

Numer partii: 3210312

Termin przydatności do spożycia: 03.12.2021

Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A., ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli

Producent – Zakłady Mięsne Łuków S.A., zadeklarował natychmiastowe zatrzymanie produkcji surowych wyrobów mięsnych, wykonanie dodatkowego mycia i dezynfekcji pomieszczeń produkcyjnych i maszyn, w tym dodatkowe zamgławianie środkiem dezynfekującym. Przed wznowieniem produkcji zostaną pobrane próby czystościowe. Ponadto zakład, w ramach działań własnych, dokona weryfikacji produkcji poprzez badania w kierunku Salmonella spp. 10 kolejnych partii produkcyjnych. Dodatkowo zakład poinformował wszystkich odbiorców w ramach nadzoru właścicielskiego.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Łukowie, pod którego nadzorem znajduje się producent, nakazał niezwłoczne rozpoczęcie wycofania produktu z rynku. Organy Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania.

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

Obecność pałeczek Salmonella w tatarze wołowym. Ważny komunikat dla konsumentów

(fot. PIS, pixabay.com, źródło PIS)

2 komentarze

  1. Ja do tatarka zawsze grubszy kaliber stosuje, co najmniej 70%.

  2. Pewnego razu pytam w 'popularnym’ lokalu gastronomicznym czy podają tatara a pani podniesionym głosem i ze złością odpowiedziała „no co pan! Przecież do tatara trzeba mieć świeże mięso”. Zabrzmiało to tak jakby wszystko inne było nie świeże 🙂