Piątek, 29 marca 202429/03/2024
690 680 960
690 680 960

Lody szpinakowe i czipsy z bazylii, wszystko z ciekłym azotem. Centrum Szkoleniowo-Edukacyjne PCK już działa (zdjęcia)

Otwarte wczoraj Centrum Szkoleniowo-Edukacyjne jest pierwszym tego typu miejscem przy Polskim Czerwonym Krzyżu w Polsce. Dzieci były zachwycone przygotowanymi dla nich zajęciami.

W piątek w budynku Lubelskiego Oddziału Okręgowego PCK przy ul. Bursaki odbyło się uroczyste otwarcie Centrum Szkoleniowo-Edukacyjnego. Inicjatywa ma na celu edukację dzieci na temat promocji zdrowia i zdrowego odżywiania. Mowa jednak nie o pogadankach, które nie zawsze przynoszą skutek, lecz o przyciągających uwagę warsztatach i pokazach, w trakcie których wykorzystywany jest m.in. ciekły azot. To sprawia, że młodzi ludzie z zainteresowaniem w nich uczestniczą, a tym samym zapamiętują przekazywane im informacje.

W inauguracyjnym spotkaniu wzięli udział uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 23 im. Olimpijczyków Polskich. W trakcie pierwszego warsztatu zajmowano się alternatywnymi formami przygotowania posiłków. Uczestnicy mieli możliwość eksperymentowania i spróbowania dań wyczarowanych ciekłym azotem. Przekonali się również, że chipsy z bazylii są zdrowe i pyszne, a lody szpinakowe smaczne.

– Polski Czerwony Krzyż promuje zdrowie rozpowszechniając wiedzę na temat znaczenia zdrowia, sposobu dbania o nie i kształtowanie odpowiednich postaw. Prowadzimy programy edukacyjne i profilaktyczne dla dzieci i młodzieży, starając się od najmłodszych lat kształtować właściwe zachowania prozdrowotne. Centrum Szkoleniowo-Edukacyjne przy Lubelskim Oddziale Okręgowym PCK ma na celu stworzenie kompleksowego programu edukacji żywieniowej i ekologicznej skierowanej do dzieci we wczesnym etapie rozwoju. Jest to pierwsze takie miejsce przy Polskim Czerwonym Krzyżu w Polsce – mówi Maciej Budka, Dyrektor Lubelskiego Oddziału PCK.

Zajęcia w Centrum Szkoleniowo-Edukacyjnym kierowane są do uczniów powiatu lubelskiego i miasta Lublin uczęszczających do klas 1-3 szkół podstawowych. Mogą się oni dowiedzieć m.in. jak przygotować hamburgera aby był zdrowy, czy frytki mogą być stałym elementem naszego menu, czy lody szpinakowe mogą być smaczne, ile cukru znajduje się w kolorowych napojach, w jaki sposób ograniczyć wytwarzanie plastiku, jak też co dzieje się z produkowanymi przez nich odpadami. Projekt realizowany jest przy wsparciu Fundacji Auchan na Rzecz Młodzieży.

Lody szpinakowe i czipsy z bazylii, wszystko z ciekłym azotem. Centrum Szkoleniowo-Edukacyjne PCK już działa (zdjęcia)

Lody szpinakowe i czipsy z bazylii, wszystko z ciekłym azotem. Centrum Szkoleniowo-Edukacyjne PCK już działa (zdjęcia)

Lody szpinakowe i czipsy z bazylii, wszystko z ciekłym azotem. Centrum Szkoleniowo-Edukacyjne PCK już działa (zdjęcia)

Lody szpinakowe i czipsy z bazylii, wszystko z ciekłym azotem. Centrum Szkoleniowo-Edukacyjne PCK już działa (zdjęcia)

Lody szpinakowe i czipsy z bazylii, wszystko z ciekłym azotem. Centrum Szkoleniowo-Edukacyjne PCK już działa (zdjęcia)

Lody szpinakowe i czipsy z bazylii, wszystko z ciekłym azotem. Centrum Szkoleniowo-Edukacyjne PCK już działa (zdjęcia)

Lody szpinakowe i czipsy z bazylii, wszystko z ciekłym azotem. Centrum Szkoleniowo-Edukacyjne PCK już działa (zdjęcia)

Lody szpinakowe i czipsy z bazylii, wszystko z ciekłym azotem. Centrum Szkoleniowo-Edukacyjne PCK już działa (zdjęcia)

Lody szpinakowe i czipsy z bazylii, wszystko z ciekłym azotem. Centrum Szkoleniowo-Edukacyjne PCK już działa (zdjęcia)

(fot. PCK)

2 komentarze

  1. Czyli ogólnie mówiąc, uczyli jak z goowna zrobić miód, bo chyba nie twierdzą, że od jutra we wszystkich Żabkach, Biedronkach i Lidlach będzie można kupić ciekły azot, żeby przy jego pomocy z np. pokrzyw zrobić schaboszczaka.

    • Dobrze że tam na widowni nie było takich słuchaczy jak ty, bo wtedy byłby to daremny trud wykładowców. Ogarnij się. To jest robione w celach edukacyjnych.

Z kraju