Dobre polskie pieczywo i smakołyki cukiernicze. Lubelskie Święto Chleba już w ten weekend
00:31 08-09-2018
Tegoroczna, jubileuszowa XX edycja Lubelskiego Święta Chleba odbędzie się w gościnnych plenerach skansenu Muzeum Wsi Lubelskiej. Większość stoisk i atrakcji zostanie umieszczonych na terenie ekspozycji pt. „Miasteczko Prowincjonalne”. W tych przestrzeniach, nawiązujących do tradycji, bardzo ważnej dla lubelskich rzemieślników piekarstwa, chleb, bułeczki, rogale i słynne Lubelskie Cebularze nabiorą podwójnie dobrego smaku.
To wyjątkowe wydarzenie będzie doskonałą okazją do spotkania się rzemieślników piekarstwa i cukiernictwa z Lubelszczyzny z konsumentami. Tak oto chleb połączy we wspólnym świętowaniu tych, co na co dzień trudzą się by chleb przygotować i tych, którzy pracują by na chleb zarobić.
Ideą tego święta – uczcić chleb, który dosłownie i symbolicznie stanowi podstawę niezbędna do przeżycia każdego z nas. Pokazać dobre polskie pieczywo i smakołyki cukiernicze z zakładów, które wbrew rynkowym trendom starają się zachować wierność starym dobrym technologiom i recepturom. Oddać należny szacunek tym, którzy chleb wytwarzają i docenić tych, którzy potrafią się nim dzielić. Podziękować tym, którzy na co dzień wybierają zdrowe polskie pieczywo z rzemieślniczych piekarni i promować postawy racjonalnych zakupów i niemarnowania chleba.
(fot. lublin112, nadesłane)
2018-09-08 00:20:31
Szacunku do chleba należy nauczyć przede wszystkim niegospodarnych rodziców. Dziecko, które widzi chleb i żywność w koszu na śmieci to jest przekonane, że nieudolność w gospodarstwie domowym jest naturalna i ono gdy dorośnie to też będzie żywiło rozmnażające się szczury w śmietnikach.
Nie zawsze jest tak jak piszesz, kilka razy udało mi się kupić chleb, który w dniu kupna był fajny miękki i niby świeży a na drugi dzień go pleśń zaatakowała.