Środa, 06 listopada 202406/11/2024
690 680 960
690 680 960

Dania kuchni gruzińskiej cieszą się sporą popularnością. W Lublinie powstała kolejna tego typu restauracja (zdjęcia)

Pochodzący z Gruzji bracia Kikodze znani są już mieszkańcom Lublina za sprawą gruzińskiej piekarni. Teraz postanowili pójść krok dalej i otworzyli restaurację serwującą dania Kaukazu. Z wypieku pieczywa nie zrezygnowali.

Kuchnia gruzińska charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów. Potrawy opierają się głównie na naturalnych produktach, znajduje się w nich duża ilość warzyw i owoców, jednak nie brakuje też mięsa i serów. Dania przepełnione są również szeroką gamą przypraw. Smaki te zyskały uznanie wśród Polaków, dlatego też od kilku lat otwierane są kolejne gruzińskie restauracje i piekarnie.

Również w Lublinie nie brakuje obiektów serwujących gruzińskie dania. Dużą popularnością cieszy się Chisza, jednak uznanie wśród mieszkańców mają także lokale: Armenia, Jazzve, Megobari Tbilisi czy też restauracja o nazwie po prostu Kuchnia Gruzińska.

W tym miesiącu do tego grona dołączył lokal Kikodze Twins. Zlokalizowany jest on w strefie gastronomicznej galerii Vivo. Nowo otwarta restauracja gruzińska to marka założona przez pochodzących z Gruzji szefów kuchni, braci Kikodze. Działająca od 2019 roku firma znana jest już mieszkańcom Lublina m.in. z piekarni pod tą nazwą. Teraz oferuje swoim gościom również tradycyjne dania kuchni gruzińskiej, zachęcając do odkrywania smaków tego znanego ze swojej sztuki kulinarnej kraju.

Bracia Kikodze ożywiają i odnawiają stare gruzińskie receptury, które od wieków nie straciły na aktualności. W menu Restauracji znajdziemy między innymi czachochbili, czyli danie z filetów drobiowych, duszonych w sosie pomidorowym z przyprawami i czosnkiem, kiełbaski kupati z mielonej wieprzowiny oraz czaszuszuli – pikantny gulasz wołowy. Na uwagę zasługuje szeroki wybór gruzińskiego pieczywa z jego kultowymi wypiekami takimi jak chaczapuri, kubdari, penovani i wiele innych, serwowanych oczywiście na gorąco. Wśród potraw nie mogło zabraknąć również tradycyjnych gruzińskich pierożków chinkali.

Dania kuchni gruzińskiej cieszą się sporą popularnością. W Lublinie powstała kolejna tego typu restauracja (zdjęcia)

Dania kuchni gruzińskiej cieszą się sporą popularnością. W Lublinie powstała kolejna tego typu restauracja (zdjęcia)

Dania kuchni gruzińskiej cieszą się sporą popularnością. W Lublinie powstała kolejna tego typu restauracja (zdjęcia)

Dania kuchni gruzińskiej cieszą się sporą popularnością. W Lublinie powstała kolejna tego typu restauracja (zdjęcia)

(fot. nadesłane)

11 komentarzy

  1. Taka ciekawostka, w galeriach nie ma żadnej polskiej kuchni (polskiej firmy) wszystko zagraniczne, oni wiedzą że grosz do grosza… a my chcemy całymi garściami brać, tak jak nas okrada nas rząd. Myślę tu o ludziach pracujących uczciwie jest nas 16mln, opłacamy emerytów, bezrobotnych, lekarzy, nauczycieli, wojsko, policję, straż, urzędasów i wielu wielu innych.

    • a kto idzie jesc do galeri? moze to nie w naszym stylu z siatami to mozna aby takie smieciowe jedzenie przekasic

    • Chyba nie zwróciłeś uwagi na fakt, że mimo tego że właściciele są Gruzinami firmę mają zarejestrowaną w Polsce, a podatki płacą też w Polsce.

      • śmieci? Czy można tak mówić o jedzeniu, które jest tradycją tego kraju? Gruzińskie jedzenie to jedna z przydatnych i naturalnych potraw zmieszanych z przyprawami! Mogę Was ugościć za darmo i pokazać, jakie serce mają Gruzini i jaką gościnność znamy!

  2. Dlaczego nazwy dan sa pisane wielka litera? Czy w jezyku polskim piszemy. Kotlet Schabowy, Kapusniak, Pierogi Ruskie? Autor podjadl za darmo, dostal jeszcze w sloiku na wynos i chce w ten sposob okazac „szacunek”?

  3. Byłam w sobotę w tarasach, wzięłam od nich kilka wypieków do domu i wszystkie były mega smaczne.

  4. .. Armenia ? .. Jazzve? .. kuchnia gruzińska? .. aha, dziękuję za wyjaśnienie. Może jednak warto tam sią udać i zerknąć w kartę dań, porozmawiać z właścicielem, a w drodze „Do” zerknąć na mapę?

    • Nie kuchnia, a dania. To wielka różnica. Bo kuchnia jest kaukaska, a dania w menu lokale mają również gruzińskie…

  5. Prawdziwy Kebab tylko z Prawdziwego Polaka! Z podwójną cebulą i pikantnym jadem nienawiści!

  6. Ale wolę z czosnkiem. Tak.

Biznes i handel

Polityka i społeczeństwo

Zdrowie i styl życia