Z czym można jeść rabarbar? Pomysły
14:16 06-06-2023

Dlaczego warto jeść rabarbar?
Rabarbar wydaje się tylko przyjemnym dodatkiem do potraw, ale mało kto wie, że zawiera też wiele cennych składników odżywczych takich jak np. witamina C, B1, B2, B6, K, E oraz A. Oprócz tego zasobny jest w potas, żelazo czy niewielką ilość cynku. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jakie właściwości tego warzywa decydują o tym, że warto jeść je częściej niż tylko kilka razy do roku, zajrzyj na rabarbar – właściwości (kompendium wiedzy na stronie Akademii Smaku).
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Trzeba przyznać, że ciasto z rabarbarem i kruszonką to częsty deser serwowany podczas wiosennych i letnich przyjęć ogrodowych. Idealnie komponuje się z lemoniadą, czy takim klasykiem jak kompot z rabarbaru. Jest łatwe do wykonania, a w wersji dla leniwych zabiera mniej niż pół godziny czasu. Jeśli chcesz zapoznać się z przepisem na niezawodne ciasto z rabarbarem i kruszonką, zajrzyj na stronę Akademii Smaku.
Tarta z rabarbarem i bezą
Równie łatwym do wykonania ciastem z rabarbarem jest tarta. Kruche ciasto, które stanowi jej spód można wykonać nawet dzień wcześniej i schować do lodówki (owinięte w folię). A upiec można tuż przed samym przyjściem gości, dzięki czemu będzie kruche i pysznie maślane.
Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła ekstra (minimum 82 % tłuszczu)
- 100 g cukru pudru
- Szczypta soli
- 1 żółtko
Składniki na nadzienie:
- 500 g rabarbaru
- 50 g cukru
- 4 łyżki dżemu truskawkowego
Składniki na bezę:
- 3 białka
- Pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Na początku zabieramy się za rabarbar. Myjemy go, obieramy i kroimy na kosteczkę. Wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i dusimy do miękkości (5-7 minut), na koniec dodajemy dżem i zestawiamy z ognia.
Składniki na kruche ciasto albo wrzucamy do malaksera, który sam nam zagniecie wszystko na gładką masę albo siekamy je nożem na stolnicy, a potem zagniatamy w gładką kulę. Ciasto chowamy do lodówki na minimum pół godziny.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy je na szerokość blachy (musi być okrągła, najlepiej aby była to typowa blacha do tarty), a potem wylepiamy nią spód i tworzymy brzeżki. Podpiekamy spód w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy je około 15 minut. 5 minut przed końcem pieczenia, robimy bezę.
Miksujemy więc w garnku białka z cukrem, aż do uzyskania gęstej piany. Następnie dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i miksujemy pianę dosłownie chwilkę. Później wyjmujemy ciasto z piekarnika, posypujemy na wierzchu bułką tartą, wykładamy rabarbar, a na niego bezę. Pieczemy jeszcze około 25 minut.
Muffiny z rabarbarem
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 170 g cukru
- 1 skórka otarta z cytryny
- 2 jajka
- 100 g rozpuszczonego masła
- 125 ml mleka roślinnego np. migdałowego
- 250 g rabarbaru
Wykonanie:
Myjemy rabarbar, obieramy i kroimy na kawałeczki. Pozostałe składniki miksujemy w garnku. Wlewamy ciasto do papilotek, układamy na wierzchu rabarbar. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 25 minut.
Rabarbar – przepisy na słono
Kto nie próbował rabarbaru w wersji na słono – niech żałuje. Jego kwaśny smak doskonale komponuje się z sałatką z serem z halloumi, jak również z cebulą czy przegrzebkami.
Sałatka z rabarbarem i serem halloumi
Do wykonania tej sałatki potrzebujemy składników takich jak:
2 łodygi rabarbaru upieczonego wcześniej w piekarniku lub podduszonego w rondelku z masłem i łyżeczką cukru (dusimy około 5 minut)
Składniki:
- 50 sera halloumi
- 150 g truskawek
- 150 g sałaty (dowolnej lub miksu sałat)
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka cytryny
- 1 łyżka oliwy
Wykonanie:
Podpiekamy lub dusimy rabarbar w rondelku. Następnie myjemy sałatę i drzemy ją na kawałki. Myjemy truskawki i dzielimy je na cząstki, układamy na sałacie. Wykładamy też upieczony rabarbar. Ser halloumi kroimy na plastry i dusimy na patelni z podgrzaną oliwą około 1 minuty z każdej strony. Wykładamy na sałatę. W osobnej miseczce mieszamy ze sobą ocet balsamiczny, sok z cytryny, oliwę, miód, cynamon. Polewamy tym sałatkę.
Cebula nadziewana rabarbarem
Zapieczona i nadziewana rabarbarem cebula może zaskoczyć twoich domowników lub gości, lecz będzie to miłe zaskoczenie. Jest ona przyjemnie słodka, aromatyczna i stanowi świetny dodatek do różnego rodzaju mięs.
Składniki:
- 4 cebule
- 2 łodygi rabarbaru
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka masła
Konfitura z cebuli:
- 3 czerwone cebule
- 4 łyżeczki cukru
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy tam pokrojony na kawałki rabarbar oraz cukier. Dusimy do miękkości. Następnie bierzemy się za wykonanie konfitury z cebuli: kroimy czerwoną cebulę w piórka, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, szklimy, a następnie dosypujemy cukru i dolewamy octu winnego. Chwilę dusimy. Łączymy razem z rabarbarem. Jasną cebulę obieramy z łusek, wydrążamy jej środek przy pomocy łyżki, nadziewamy konfiturą z cebuli i rabarbaru, pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.