Niedziela, 28 kwietnia 202428/04/2024
690 680 960
690 680 960

Udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany urzekł jurorów. Drużyna sprzed Olszyny na podium Bitwy Regionów (zdjęcia)

Regionalne danie wykonane przez mieszkańców niewielkiej miejscowości w powiecie parczewskim okazało się jednym z najlepszych w Polsce. Koło Gospodyń Wiejskich stanęło na podium Bitwy Regionów.

W Arenie Lodowej w Tomaszowie Mazowieckim odbył się wielki finał konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”. Ma on na celu promowanie regionalnych potraw, a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Do tego dochodzi promowanie i wspieranie działalności Kół Gospodyń Wiejskich, a co za tym idzie aktywizowanie lokalnych społeczności wiejskich. Tym razem rywalizowali zwycięzcy z poszczególnych województw.

Nasz region reprezentowało KGW „Drużyna sprzed Olszyny” z miejscowości Kudry w powiecie parczewskim. Zaprezentowało swój sztandarowy „udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany, pieczony pod pierzynką z masła, podany z gamzą ziemniaczaną pod skwarkami i ogórkiem kiszonym”. Danie to urzekło jurorów regionalnego półfinału 8. edycji wydarzenia, jaki odbył się we wrześniu w Okszowie.

Tym razem przyrządzona przez mieszkańców z Kudr potrawa również zyskała ogromne uznanie komisji konkursowej. Drużyna sprzed Olszyny zajęła bowiem drugie miejsce otrzymując nagrodę z rąk ministra rolnictwa i rozwoju wsi Roberta Telusa. Wyżej oceniono jedynie „ślebodną jorkę z saflarzańskiej dziedziny piecono na zawaterniku” przygotowaną przez KGW Szaflary z województwa małopolskiego.

– Koła Gospodyń Wiejskich pełnią bardzo ważną rolę w promowaniu polskich tradycji oraz wartości wśród społeczeństwa. Jesteście liderkami i liderami społeczności lokalnej. To organizacja, współpraca oraz kultywowanie tradycji regionalnej leżą u podstaw waszej działalności. Robicie to świetnie i za to chcę wam dziś serdecznie podziękować – mówił Robert Telus.

Potrawy były oceniane przez Karola Okrasę a także sekretarza stanu MRiRW Annę Gembicką, prezesa KRUS Aleksandrę Hadzik, zastępcę prezesa ARiMR Jerzego Radonia oraz zastępcę dyrektora generalnego KOWR Marka Chibowskiego.

Udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany urzekł jurorów. Drużyna sprzed Olszyny na podium Bitwy Regionów (zdjęcia)

fot. KGW Kudry

Udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany urzekł jurorów. Drużyna sprzed Olszyny na podium Bitwy Regionów (zdjęcia)

fot. KGW Kudry

Udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany urzekł jurorów. Drużyna sprzed Olszyny na podium Bitwy Regionów (zdjęcia)

fot. KGW Kudry

Udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany urzekł jurorów. Drużyna sprzed Olszyny na podium Bitwy Regionów (zdjęcia)

fot. KGW Kudry

Udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany urzekł jurorów. Drużyna sprzed Olszyny na podium Bitwy Regionów (zdjęcia)

fot. KGW Kudry

5 komentarzy

  1. A te wronie uszy to duże? 😛

  2. Czyli tak po polsku to co to za danie? Może jakieś konkrety? Podstawowe składniki? Przepis ogólny jakiś?

  3. Lejkowiec dęty, zwany wronimi uszami lub kominkami właśnie to grzyb niezwykle delikatny, o wspaniałej strukturze. Pyszny!

Dodaj komentarz

Z kraju