Udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany urzekł jurorów. Drużyna sprzed Olszyny na podium Bitwy Regionów (zdjęcia)
17:39 09-10-2023
W Arenie Lodowej w Tomaszowie Mazowieckim odbył się wielki finał konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”. Ma on na celu promowanie regionalnych potraw, a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Do tego dochodzi promowanie i wspieranie działalności Kół Gospodyń Wiejskich, a co za tym idzie aktywizowanie lokalnych społeczności wiejskich. Tym razem rywalizowali zwycięzcy z poszczególnych województw.
Nasz region reprezentowało KGW „Drużyna sprzed Olszyny” z miejscowości Kudry w powiecie parczewskim. Zaprezentowało swój sztandarowy „udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany, pieczony pod pierzynką z masła, podany z gamzą ziemniaczaną pod skwarkami i ogórkiem kiszonym”. Danie to urzekło jurorów regionalnego półfinału 8. edycji wydarzenia, jaki odbył się we wrześniu w Okszowie.
Tym razem przyrządzona przez mieszkańców z Kudr potrawa również zyskała ogromne uznanie komisji konkursowej. Drużyna sprzed Olszyny zajęła bowiem drugie miejsce otrzymując nagrodę z rąk ministra rolnictwa i rozwoju wsi Roberta Telusa. Wyżej oceniono jedynie „ślebodną jorkę z saflarzańskiej dziedziny piecono na zawaterniku” przygotowaną przez KGW Szaflary z województwa małopolskiego.
– Koła Gospodyń Wiejskich pełnią bardzo ważną rolę w promowaniu polskich tradycji oraz wartości wśród społeczeństwa. Jesteście liderkami i liderami społeczności lokalnej. To organizacja, współpraca oraz kultywowanie tradycji regionalnej leżą u podstaw waszej działalności. Robicie to świetnie i za to chcę wam dziś serdecznie podziękować – mówił Robert Telus.
Potrawy były oceniane przez Karola Okrasę a także sekretarza stanu MRiRW Annę Gembicką, prezesa KRUS Aleksandrę Hadzik, zastępcę prezesa ARiMR Jerzego Radonia oraz zastępcę dyrektora generalnego KOWR Marka Chibowskiego.
A te wronie uszy to duże? 😛
Czyżby chodziło o tzw. kominki ?
Czyli tak po polsku to co to za danie? Może jakieś konkrety? Podstawowe składniki? Przepis ogólny jakiś?
Szklanka z wódką.
Lejkowiec dęty, zwany wronimi uszami lub kominkami właśnie to grzyb niezwykle delikatny, o wspaniałej strukturze. Pyszny!