To będzie wyjątkowe wydarzenie. Zbliża się Święto Lubelskiego Serowarstwa i Mleczarstwa
21:26 06-05-2024 | Autor: redakcja
Święto Lubelskiego Serowarstwa i Mleczarstwa to okazja dla mieszkańców Lubelszczyzny do zapoznania się z wyrobami mlecznymi oraz serami
warzonymi przez serowarów indywidualnych i oferowanymi przez lubelskie mleczarnie. W rozmowach z producentami będzie można uzyskać informacje, jakie procesy zachodzą w mleku, że z białego płynu powstają tak różnorodne gatunki serów, w tym właśnie twaróg.
W czasie imprezy organizatorzy skupią się na lubelskim twarogu, produkcie naturalnym, o wielu właściwościach prozdrowotnych i wielu możliwościach kulinarnego wykorzystania. Twarogi należą do produktów żywnościowych wytwarzanych od pokoleń. Ich charakterystyczny smak towarzyszy konsumentom nierzadko od najmłodszych lat pozostając niezbędnym i niezastąpionym przez całe życie. Polski twaróg ma niepowtarzalny smak. nigdzie na świecie nie spotkamy twarogu o takim smaku i aromacie.
Lubelszczyzna to region szczególnie ściśle związany z tym produktem, bogaty w mleczarnie i wytwórców twarogu. Od lat oferujemy najlepsze sery i twarogi od znanych na całą Polskę lubelskich mleczarni jak i od małych, lokalnych producentów. Różnorodność serów z naszego regionu sprawia, że mogą być składnikiem tradycyjnych potraw przygotowywanych w domu lub serwowanych w najlepszych lubelskich restauracjach jak i samodzielnym daniem. Smak lubelskiego twarogu to w wielu przypadkach smak dzieciństwa, smak babcinego twarogu wyrabianego i spożywanego codziennie w czasie wakacji spędzanych na wsi. Wspaniale smakował z miodem z pasieki dziadka, z ogórkiem zerwanym prosto z grządki.
Uczestnicy imprezy wezmą udział w degustacji prezentowanych produktów mleczarskich oraz będą mieli możliwość ich zakupu. W czasie 4. edycji będzie możliwość spotkania się także z producentami dodatków do serów: pieczywa, miodów oraz przetworów z owoców i warzyw. W czasie wydarzenia organizatorzy będą promowali patriotyzm gospodarczy oraz zachęcali do zakupów u lokalnych producentów.
Impreza będzie zawierała bogaty pakiet edukacyjny. Przewidziane są atrakcje dla dzieci, które będą mogły wziąć udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez uczniów lubelskiej szkoły gastronomicznej pod hasłem „Młodzież Lubelszczyzny dzieciom Lubelszczyzny – międzypokoleniowe przekazywanie tradycji kulinarnej”. Seniorzy wysłuchają prelekcji na temat prozdrowotnych właściwości twarogów oraz wszyscy odkryją nowatorskie kulinarne połączenia twarogu z dodatkami. Przedstawione będzie zagadnienie produktów mlecznych na Liście Produktów Tradycyjnych Województwa Lubelskiego. Dzieci poznają też zagadnienie patriotyzmu gospodarczego.
Każdy uczestnik będzie witany chlebem z lubelskiej piekarni z pastą twarogową. Najmłodsi miłośnicy mleczarstwa otrzymają balony w kształcie krowy, co jest już tradycją imprezy i sprawia obdarowanym bardzo wiele radości. Wstęp na imprezę jest bezpłatny. Wydarzenie jest imprezą rodzinną, skierowaną do wszystkich mieszkańców Lublina i Lubelszczyzny, imprezą ogólnodostępną promującą tematykę produktów mlecznych. Całość odbędzie się w niedzielę 12 maja w godzinach od 11:00 do 15:00 na Lubartowskiej 77 w Lublinie. Portal lublin112.pl jest patronem medialnym wydarzenia.
To są bardzo fajne wydarzenia, na których można znaleźć wiele dobrych produktów. Wiele razy widziałem w Lublinie na starym mieście, deptaku i w galeriach stragany z różnymi wyrobami. Wędliny, słodycze sery itp. kuszą na tych straganach ale nie jestem pewien czy są przechowywane w odpowiednich warunkach. Leżą tam często bez osłony a obok nich przechodzą tłumy kaszlących ludzi, Faktycznie, kiedyś się tym nie przejmowano, wyroby tradycyjne, wiejskie oraz miejsca ich produkcji nigdy nie należały do szczególnie higienicznych. No nie wiem, mam wątpliwości.
Możesz nie oddychać w czasie jedzenia i będzie bezpiecznie.Albo jeść przez maseczkę.