Czwartek, 05 grudnia 202405/12/2024
690 680 960
690 680 960

To będzie wyjątkowe wydarzenie. Zbliża się Święto Lubelskiego Serowarstwa i Mleczarstwa

Już po raz czwarty Fundacja Regionalia Lubelszczyzny we współpracy z Lubartowską 77 organizuje Święto Lubelskiego Serowarstwa i Mleczarstwa. Tym razem majowa edycja odbędzie się pod hasłem „Na początku był Twaróg”.

Święto Lubelskiego Serowarstwa i Mleczarstwa to okazja dla mieszkańców Lubelszczyzny do zapoznania się z wyrobami mlecznymi oraz serami
warzonymi przez serowarów indywidualnych i oferowanymi przez lubelskie mleczarnie. W rozmowach z producentami będzie można uzyskać informacje, jakie procesy zachodzą w mleku, że z białego płynu powstają tak różnorodne gatunki serów, w tym właśnie twaróg.

W czasie imprezy organizatorzy skupią się na lubelskim twarogu, produkcie naturalnym, o wielu właściwościach prozdrowotnych i wielu możliwościach kulinarnego wykorzystania. Twarogi należą do produktów żywnościowych wytwarzanych od pokoleń. Ich charakterystyczny smak towarzyszy konsumentom nierzadko od najmłodszych lat pozostając niezbędnym i niezastąpionym przez całe życie. Polski twaróg ma niepowtarzalny smak. nigdzie na świecie nie spotkamy twarogu o takim smaku i aromacie.

Lubelszczyzna to region szczególnie ściśle związany z tym produktem, bogaty w mleczarnie i wytwórców twarogu. Od lat oferujemy najlepsze sery i twarogi od znanych na całą Polskę lubelskich mleczarni jak i od małych, lokalnych producentów. Różnorodność serów z naszego regionu sprawia, że mogą być składnikiem tradycyjnych potraw przygotowywanych w domu lub serwowanych w najlepszych lubelskich restauracjach jak i samodzielnym daniem. Smak lubelskiego twarogu to w wielu przypadkach smak dzieciństwa, smak babcinego twarogu wyrabianego i spożywanego codziennie w czasie wakacji spędzanych na wsi. Wspaniale smakował z miodem z pasieki dziadka, z ogórkiem zerwanym prosto z grządki.

Uczestnicy imprezy wezmą udział w degustacji prezentowanych produktów mleczarskich oraz będą mieli możliwość ich zakupu. W czasie 4. edycji będzie możliwość spotkania się także z producentami dodatków do serów: pieczywa, miodów oraz przetworów z owoców i warzyw. W czasie wydarzenia organizatorzy będą promowali patriotyzm gospodarczy oraz zachęcali do zakupów u lokalnych producentów.

Impreza będzie zawierała bogaty pakiet edukacyjny. Przewidziane są atrakcje dla dzieci, które będą mogły wziąć udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez uczniów lubelskiej szkoły gastronomicznej pod hasłem „Młodzież Lubelszczyzny dzieciom Lubelszczyzny – międzypokoleniowe przekazywanie tradycji kulinarnej”. Seniorzy wysłuchają prelekcji na temat prozdrowotnych właściwości twarogów oraz wszyscy odkryją nowatorskie kulinarne połączenia twarogu z dodatkami. Przedstawione będzie zagadnienie produktów mlecznych na Liście Produktów Tradycyjnych Województwa Lubelskiego. Dzieci poznają też zagadnienie patriotyzmu gospodarczego.

Każdy uczestnik będzie witany chlebem z lubelskiej piekarni z pastą twarogową. Najmłodsi miłośnicy mleczarstwa otrzymają balony w kształcie krowy, co jest już tradycją imprezy i sprawia obdarowanym bardzo wiele radości. Wstęp na imprezę jest bezpłatny. Wydarzenie jest imprezą rodzinną, skierowaną do wszystkich mieszkańców Lublina i Lubelszczyzny, imprezą ogólnodostępną promującą tematykę produktów mlecznych. Całość odbędzie się w niedzielę 12 maja w godzinach od 11:00 do 15:00 na Lubartowskiej 77 w Lublinie. Portal lublin112.pl jest patronem medialnym wydarzenia.

To będzie wyjątkowe wydarzenie. Zbliża się Święto Lubelskiego Serowarstwa i Mleczarstwa

2 komentarze

  1. To są bardzo fajne wydarzenia, na których można znaleźć wiele dobrych produktów. Wiele razy widziałem w Lublinie na starym mieście, deptaku i w galeriach stragany z różnymi wyrobami. Wędliny, słodycze sery itp. kuszą na tych straganach ale nie jestem pewien czy są przechowywane w odpowiednich warunkach. Leżą tam często bez osłony a obok nich przechodzą tłumy kaszlących ludzi, Faktycznie, kiedyś się tym nie przejmowano, wyroby tradycyjne, wiejskie oraz miejsca ich produkcji nigdy nie należały do szczególnie higienicznych. No nie wiem, mam wątpliwości.

    • witold janusz
      Ocena: 0

      Możesz nie oddychać w czasie jedzenia i będzie bezpiecznie.Albo jeść przez maseczkę.

Dodaj komentarz

Z kraju

Polityka i społeczeństwo

Nauka i technologia