Rusza kolejna odsłona kulinarnego festiwalu w Lublinie. Tym razem kucharze skupią się na miodzie (zdjęcia)
16:34 30-10-2024 | Autor: redakcja
W najbliższą niedzielę wystartuje trzecia już edycja Festiwalu „Kuchnia Inspiracji”. Wydarzenie ma na celu promowanie tradycyjnej kuchni Lublina i Lubelszczyzny. Warto bowiem pamiętać, iż stolica naszego regionu jest miastem kulinarnych kontrastów. Są one głęboko zakorzenione w tradycji, łączą ze sobą przede wszystkim smaki kuchni staropolskiej, kresowej i żydowskiej.
Choć część restauracji oferuje dania nawiązujące do lubelskich tradycji kulinarnych a także regionalnych produktów, to jednak wciąż są one mało znane. Dlatego ideą Festiwalu jest ich promowanie. Bohaterką pierwszej edycji była cebula – na pozór zwykłe warzywo, a w rzeczy samej determinujące prawdziwe doznania smakowe. W ubiegłym roku królował znany z niezwykłych walorów smakowych burak. Pojawił się on w restauracyjnych menu pod postacią kremów, sałatek, soków oraz nie do końca kojarzących się z burakiem, przepysznych deserów.
Tym razem organizatorzy postawili na miód. Wydaje się, że trudno go powiązać z Lublinem, a jednak w wielu miejscach miasta można napotkać pasieki. Tylko w miejskiej pasiece artystycznej, jaka zlokalizowana jest na dachu Centrum Spotkania Kultur, zebrano w tym roku aż 700 kg miodu. To jednak nie wszystko. Miód nazywany jest również pysznym, złotym i naturalnym skarbem Lublina i ziemi lubelskiej, gdyż nasz region od zawsze sprzyjał pszczelarstwu, a miód już od średniowiecza był składnikiem wielu napojów i potraw. Historię tego produktu pisały też różne kultury zamieszkujące nasze tereny.
Podczas trwania Festiwalu „Kuchnia Inspiracji” w 6 lubelskich restauracjach, uhonorowanych tytułem „Miejsce Inspiracji” będzie można spróbować 17 niezwykłych dań z miodem w roli głównej. Mowa tu o: Perłowej Pijalnia Piwa, Mandragorze, Perliczce, Legendach Miasta, Ansaldo i Kulturalnej. Wiadomo już, że do ich menu trafią autorskie i tradycyjne potrawy m.in. wątróbka na miodzie, tatar wędzony sianem z miodem pitnym czy cykoria w miodzie regionalnym z grejpfrutem. Ponadto w każdy piątek listopada w lodziarni Bosko przy Krakowskim Przedmieściu odbywać się będzie premiera nieoczywistych miodowych smaków lodów.
Organizatorzy przygotowali również wydarzenia towarzyszące nawiązujące do dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. W harmonogramie znalazło się 7 różnych warsztatów zarówno o tematyce kulinarnej, jak i nawiązujących do kosmetycznych zastosowań miodu. Odbędą się również spacery z Przewodniczkami Inspiracji wiodące śladem lubelskich tradycji kulinarnych. W sobotnie przedpołudnia wiedzę na temat kuchni regionu, a także lokalnych produktów i wyrobów przekażą podczas tematycznych targów pracownicy lokalu Lubartowska 77. Na czas trwania „Kuchni Inspiracji” Gospodarstwo Ogrodnicze Szczepanówka” zaproponuje ofertę rabatową na produkty pszczele. Wydarzenie potrwa do końca listopada.
Bardzo ładna pani że zdjęcia nr. 1
Wszędzie wsadzi gębę darmozjad żeby tylko nikt jej nie zapomniał. Już człowieka na wymioty zbiera patrząc na to jak z poważnego zajęcia jakim jest wydaje się polityka urządzili sobie taniec z gwiazdami. Tfuu… Patocelebryci.
Pani prezydent od niczego. Gratuluję pracy marzeń.
Brawo . Mamy się czym pochwalić.