Piątek, 13 grudnia 202413/12/2024
690 680 960
690 680 960

Rusza kolejna odsłona kulinarnego festiwalu w Lublinie. Tym razem kucharze skupią się na miodzie (zdjęcia)

Do końca listopada potrwa trzecia już odsłona Festiwalu „Kuchnia Inspiracji”. Tym razem motywem przewodnim oraz głównym składnikiem dań będzie miód. W programie zaplanowano też kilka wydarzeń towarzyszących.

W najbliższą niedzielę wystartuje trzecia już edycja Festiwalu „Kuchnia Inspiracji”. Wydarzenie ma na celu promowanie tradycyjnej kuchni Lublina i Lubelszczyzny. Warto bowiem pamiętać, iż stolica naszego regionu jest miastem kulinarnych kontrastów. Są one głęboko zakorzenione w tradycji, łączą ze sobą przede wszystkim smaki kuchni staropolskiej, kresowej i żydowskiej.

Choć część restauracji oferuje dania nawiązujące do lubelskich tradycji kulinarnych a także regionalnych produktów, to jednak wciąż są one mało znane. Dlatego ideą Festiwalu jest ich promowanie. Bohaterką pierwszej edycji była cebula – na pozór zwykłe warzywo, a w rzeczy samej determinujące prawdziwe doznania smakowe. W ubiegłym roku królował znany z niezwykłych walorów smakowych burak. Pojawił się on w restauracyjnych menu pod postacią kremów, sałatek, soków oraz nie do końca kojarzących się z burakiem, przepysznych deserów.

Tym razem organizatorzy postawili na miód. Wydaje się, że trudno go powiązać z Lublinem, a jednak w wielu miejscach miasta można napotkać pasieki. Tylko w miejskiej pasiece artystycznej, jaka zlokalizowana jest na dachu Centrum Spotkania Kultur, zebrano w tym roku aż 700 kg miodu. To jednak nie wszystko. Miód nazywany jest również pysznym, złotym i naturalnym skarbem Lublina i ziemi lubelskiej, gdyż nasz region od zawsze sprzyjał pszczelarstwu, a miód już od średniowiecza był składnikiem wielu napojów i potraw. Historię tego produktu pisały też różne kultury zamieszkujące nasze tereny.

Podczas trwania Festiwalu „Kuchnia Inspiracji” w 6 lubelskich restauracjach, uhonorowanych tytułem „Miejsce Inspiracji” będzie można spróbować 17 niezwykłych dań z miodem w roli głównej. Mowa tu o: Perłowej Pijalnia Piwa, Mandragorze, Perliczce, Legendach Miasta, Ansaldo i Kulturalnej. Wiadomo już, że do ich menu trafią autorskie i tradycyjne potrawy m.in. wątróbka na miodzie, tatar wędzony sianem z miodem pitnym czy cykoria w miodzie regionalnym z grejpfrutem. Ponadto w każdy piątek listopada w lodziarni Bosko przy Krakowskim Przedmieściu odbywać się będzie premiera nieoczywistych miodowych smaków lodów.

Organizatorzy przygotowali również wydarzenia towarzyszące nawiązujące do dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. W harmonogramie znalazło się 7 różnych warsztatów zarówno o tematyce kulinarnej, jak i nawiązujących do kosmetycznych zastosowań miodu. Odbędą się również spacery z Przewodniczkami Inspiracji wiodące śladem lubelskich tradycji kulinarnych. W sobotnie przedpołudnia wiedzę na temat kuchni regionu, a także lokalnych produktów i wyrobów przekażą podczas tematycznych targów pracownicy lokalu Lubartowska 77. Na czas trwania „Kuchni Inspiracji” Gospodarstwo Ogrodnicze Szczepanówka” zaproponuje ofertę rabatową na produkty pszczele. Wydarzenie potrwa do końca listopada.

4 komentarze

  1. Bardzo ładna pani że zdjęcia nr. 1

    • Ocena: 0

      Wszędzie wsadzi gębę darmozjad żeby tylko nikt jej nie zapomniał. Już człowieka na wymioty zbiera patrząc na to jak z poważnego zajęcia jakim jest wydaje się polityka urządzili sobie taniec z gwiazdami. Tfuu… Patocelebryci.

  2. Nigdy więcej na wybory
    Ocena: 0

    Pani prezydent od niczego. Gratuluję pracy marzeń.

  3. Brawo . Mamy się czym pochwalić.

Dodaj komentarz

Z kraju

Polityka i społeczeństwo

Nauka i technologia