Sobota, 27 kwietnia 202427/04/2024
690 680 960
690 680 960

Jutro Międzynarodowy Dzień Grilla. W trakcie pikników należy pamiętać o przyrodzie

Długi majowy weekend nieodłącznie kojarzy się z grillowaniem. Część osób rozpala go w domu lub na działce, jednak szereg kolejnych w trakcie wyjazdów w plener. Dlatego też warto pamiętać i kilku podstawowych zasadach, jak podczas pikniku nie zaszkodzić przyrodzie.

Nie bez powodu Międzynarodowy Dzień Grilla przypada w majowy weekend. Jest to bowiem ulubiona rozrywka Polaków, a właśnie początek maja i związane z tym dni wolne uznawane są za początek grillowego sezonu. Ten czas sprzyja spotkaniom z bliskimi jest też okazją do bliższego kontaktu z budzącą się do życia naturą. Szereg osób bowiem udaje się na spacer do lasu, spływ kajakowy czy też inne miejsce na świeżym powietrzu. Wyjazdom w plener bardzo często towarzyszy grillowanie.

W organizacji pikniku należy kierować się kilkoma zasadami, które ograniczą jego potencjalnie negatywny wpływ na przyrodę. Priorytetem jest bezpieczeństwo, dlatego też podstawą jest wybór odpowiedniego miejsca. Dobrze jest zwrócić uwagę czy okolica, którą bierzemy pod uwagę jest pod ochroną, czy wolno w niej rozpalać grilla lub ognisko i czy znajdują się tam specjalnie do tego wyznaczone strefy. Należy pamiętać, że zgodnie z prawem, rozpalenie ognia lub grillowanie jest zabronione na terenach leśnych, śródleśnych i w odległości 100 metrów od granicy lasu, chyba że odbywa się w miejscu przeznaczonym do tego celu. Za naruszenie tych przepisów grozi kara finansowa do nawet 5 tysięcy złotych.

– Warto zadbać o to, aby pobyt na łonie przyrody był bezpieczny zarówno dla środowiska, jak i ludzi. Przestrzegając kilku zasad możemy uniknąć jego negatywnego wpływu na naturę, a także nasze zdrowie. Przede wszystkim nie należy palić ognisk oraz tytoniu w miejscach do tego nieprzystosowanych. Większość pożarów lasów spowodowana jest właśnie działalnością człowieka. Do najczęstszych przyczyn należą m.in. rozpalanie ognisk w lesie lub jego bezpośrednim sąsiedztwie oraz rozrzucanie niedopałków przy drogach – wskazuje Felice Scoccimarro, prezes Amest Polska.

Przede wszystkim należy jednak pamiętać o tym, co od dawna zaznacza szereg instytucji oraz organizacji ekologicznych. Chodzi o pozostawienie miejsca w takim stanie, w jakim się je zastało. To jedna z najważniejszych zasad dotyczących nie tylko grillowania, ale też aktywności wśród przyrody. Śmieci pozostawione na terenach zielonych mogą wyrządzić środowisku wiele szkód. Jako przykład wskazywana jest np. szklana butelka. Stanowi ona pułapkę dla owadów takich jak pszczoły, które zwabione słodką wonią wchodzą do środka, a następnie nie mogą się z niej wydostać. Może też doprowadzić do pożaru lasu. Śmieci są także w stanie skazić okoliczną glebę i wody gruntowe.

Jak wskazują dane Głównego Urzędu Statystycznego, w 2021 r. w Polsce działało niemal 13 tysięcy dzikich wysypisk, z czego ponad 10 tysięcy zostało zlikwidowanych. Jednak na ich miejsce wciąż powstają nowe. Każdy powinien pamiętać, że pozostawione po nas śmieci przyczyniają się do powstawania nielegalnych składowisk. Dlatego tak ważne jest to, by odpady trafiały we właściwe miejsca.

(fot. lublin112)

3 komentarze

  1. Zwykły zamordyzm jak zwykle kary ,kary…..

    • Pomiziaj mnie kotkiem (wiosennym)

      A jak przetłumaczyć inaczej potomkom pańszczyźnianych i kacapów? To nie Szwecja, że można biwakować nawet na czyjejś prywatnej działce, byle z zachowaniem odległości od budynku, i nikt nic nie ma do tego, bo jest oczywiste, że po turystach zostanie co najwyżej zdeptana trawa. Tu tylko karać, nie pouczać, nic innego jak mandat nie ogarnie tego towarzystwa.

  2. Redakcja napisąła że to ulubiona rozrywka Polaków. Zapomniała dodać że to ulubiona rozrywka tej pustej części Polaków.

Z kraju