Gala Produktów Tradycyjnych Województwa Lubelskiego. Nasz region jest tu zdecydowanym liderem (zdjęcia)
17:05 10-12-2024 | Autor: redakcja
We wtorek w siedzibie Urzędu Marszałkowskiego odbyła się Gala Produktów Tradycyjnych Województwa Lubelskiego. Wydarzenie zostało zorganizowane z okazji wpisania kolejnych wyrobów na Listę Produktów Tradycyjnych. A tu warto zaznaczyć, iż nasz region jest liderem w kraju pod względem produktów umieszczanych na ministerialnej liście. Obecnie może się poszczycić 273 wyrobami na Liście Produktów Tradycyjnych.
W wydarzeniu wzięli udział m.in. Wicemarszałek Województwa Lubelskiego Marek Wojciechowski, wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Lubelskiego Krzysztof Gałaszkiewicz, wicedyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Waldemar Banach a także przedstawiciele Kół Gospodyń Wiejskich oraz osoby, dzięki którym Lista Produktów Tradycyjnych znów się powiększyła.
– Dzięki Wam jesteśmy najlepsi, nasze województwo jest odmieniane przez wszystkie przypadki, mamy też świetną promocję regionu. Jednak oczywiście bez Was byśmy tego nie mogli dokonać. To Wy jesteście tymi, którzy pracują, poświęcają się dla dobra ogółu i dzięki Wam rzeczywiście możemy szczycić się tym pierwszym miejscem w kraju. A to niebagatelna rzecz, gdyż każde województwo stara się promować to co ma najlepsze, czyli te produkty najwyższej jakości i z minimum 25-letnią tradycją – mówił Marek Wojciechowski.
Jak podkreślano, województwo lubelskie stoi rolnictwem, przetwórstwem i zdrową żywnością najwyższej jakości. A to, że Lubelszczyzna jest regionem typowo rolniczym należy promować, pokazywać i wspierać. Podczas Gali wręczonych zostało 11 laurów promocyjnych, wyróżniono też producentów, którzy mają najwięcej zgłoszonych produktów tradycyjnych. To zaznaczono, że osoby te są chlubą i dumą Lubelskiego, a także ambasadorami naszego regionu nie tylko w kraju ale i za granicą.
Nowe pozycje na Liście Produktów Tradycyjnych z naszego regionu to:
1. Bandzwoły z fasolą – Koło Gospodyń Wiejskich w Zagrodach
2. Gulasz barani ze słomianymi plackami z ziemniaków – Łukasz Skowyra Janowiec
3. Karp marynowany w zalewie octowo-pomidorowej z Bełżca – Gospodarstwo Rybackie Bełżec
4. Kluski z makiem z Leonina – Koło Gospodyń Wiejskich „Leonianki” w Leoninie
5. Nadwiślańska zupa z suma – Łukasz Skowyra Janowiec
6. Pasztet z karpia z żurawiną z Bełżca – Gospodarstwo Rybackie Bełżec.
7. Piróg z cebulą, ziemniakami i białym serem – Koło Gospodyń Wiejskich „Wszyscy Razem”, Równianki.
8. Placek drożdżowy z kruszonką – Restauracja Stary Młyn w Bełżycach.
9. Placki z blachy zwane także podpłomykami lub fajerczakami – Koło Gospodyń Wiejskich „Wszyscy Razem”, Równianki.
10. Szczodroki karczmiskie – Koło Gospodyń Wiejskich w Karczmiskach Pierwszych.
11. Trawnicka lemieszka – Maria Kornecka, Trawniki.
Byłoby miło gdyby pod zdjęciami pojawiły się informacje, jakie to produkty. Nie każdy je zna.
Nie wiesz jak wygląda placek drożdżowy z kruszonką? W całej Polsce to pieką.
Wiele tych produktów jest znanych w innych regionach. Tu raczej jest festiwal i konkurs nazw regionalnych
Przaśny Marek już niedługo z lodówki będzie nam wyskakiwał
Promujmy dalej wsiowe klimaty!!! Niech wszyscy zobaczą jaki wspaniały skansen z tej Lubelszczyzny jeszcze trochę, a będziemy chodzić w łapciach ze słomy.
Smakowite produkty i prawdziwe kobiety; grube, władcze i umieją gotować.
Ni ma bimbru z Podlasia.Tam na wodociągach robiłem,piłem i bardzo sobie lokalny produkt chwaliłem.