Dziś Dzień Budyniu i Backupu
08:30 31-03-2021
Środa 31 marca to Światowy Dzień Budyniu. Ten popularny deser uwielbiają zarówno dzieci jak też dorośli. Dawniej przygotowywano go z mleka, żółtek, cukru, masła i mąki, aby wzbogacić smak, dodawano też wanilii. Obecnie najczęściej stosuje się gotową już mieszankę składników w torebce, którą można kupić w każdym sklepie i wystarczy jedynie zalać wodą.
Ciężko ustalić kto i kiedy wymyślił budyń. Wiadomo jednak, że w dawnych czasach było to… danie mięsne. Do jego przygotowania używano zwierzęcych podrobów. Jak wskazują producenci tego deseru, Polacy najczęściej wybierają budyń waniliowy oraz czekoladowy.
Z kolei Światowy Dzień Backupu został ustanowiony w celu uświadomienia użytkownikom komputerów, aby regularnie wykonywali kopię zapasową plików. Dzięki temu można uchronić się przed niemiłymi niespodziankami jak również wieloma negatywnymi konsekwencjami w postaci utraty ważnych danych czy też np. zgromadzonych zdjęć.
(fot. pixabay)
„Dawniej przygotowywano go z mleka, żółtek, cukru, masła i mąki, aby wzbogacić smak, dodawano też wanilii. Obecnie najczęściej stosuje się gotową już mieszankę składników w torebce, którą można kupić w każdym sklepie i wystarczy jedynie zalać wodą.” – w którym sklepie sprzedają mieszanki, które po zalaniu wodą dają budyń?
Pierwszy lepszy budyń, który jest w sklepie w formie „do kubka”. Wystarczy go zalać wodą.
Można zalać nie tylko wodą, ale także Colą, tonikiem czy sokiem burakowym. Desperat może nawet olejem silnikowym. W każdym wypadku poza mlekiem wyjdzie *** a nie budyń.
Swoje uwagi można przekazać producentom.
ha ha świeto dudy