Niedziela, 21 lipca 202421/07/2024
690 680 960
690 680 960

Czy dieta pudełkowa jest zdrowa?

Fenomen diety pudełkowej widać już nie tylko w dużych miastach. Bycie fit stało się modne i sprawiło, że chętnie sięgamy po zbilansowane jedzenie. Dbanie o kondycję organizmu, szczupłą sylwetkę i większą ilość energii do działania – to 3 najczęstsze przyczyny, dlaczego chcemy jeść zdrowo. Pytanie brzmi, czy dieta pudełkowa jest zdrowa? Sprawdźmy to!

Czym jest dieta pudełkowa?

Dieta pudełkowa to popularna usługa cateringowa, która polega na dostarczaniu jedzenia na cały dzień prosto do domu lub pracy. Dostawa jedzenia odbywa się zazwyczaj od samego rana, kiedy to kurier dostarcza wybraną dietę pudełkową podzieloną na 3 lub 5 posiłków. Zestaw na cały dzień zostaje zapakowany w specjalne pojemniki, które można nawet podgrzewać w mikrofali, aby móc jeść zdrowo i pysznie gdziekolwiek akurat jesteś.

Dieta pudełkowa to sposób na zdrowe jedzenie, nawet gdy nie masz czasu na gotowanie i planowanie posiłków.

5 dowodów na to, że dieta pudełkowa jest zdrowa

Nauczysz się jeść więcej warzyw

Przyznaj szczerze, codzienne jedzenie większej ilości warzyw to nie taka prosta sprawa, prawda? Zaletą diety pudełkowej jest to, że opiera się właśnie w dużej mierze na warzywach, które są doprawione i podane w takiej formie, żeby ich jedzenie było przyjemnością, a nie przymusem. 

Zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania 50% każdego posiłku powinny stanowić właśnie warzywa. Zatem dieta pudełkowa np. dostępna na tej stronie zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/lublin/ pomaga w zachowaniu tych proporcji.

Pomoc w utracie zbędnych kilogramów

Zaletą diety pudełkowe jest to, że pomaga w lepszej organizacji posiłków i jedzeniu odpowiedniej ilości kalorii. To szczególnie ważna cecha dla osób, które chcą schudnąć. Wybierając 3 lub 5 posiłków i zastosowanie deficytu kalorycznego sprawia, że możesz bezpiecznie schudnąć. Sekretem diety pudełkowej jest też to, że posiłki są odpowiednio sycące i znacznie zmniejszają ryzyko podjadania między posiłkami, które jest głównym winowajcą przybierania na wadze. 

Jedząc codziennie tę sama ilość kalorii, nie ryzykujemy również wystąpieniem efektu jojo.

Zdrowa dieta przy chorobach przewlekłych

Lekarz zdiagnozował u Ciebie cukrzycę, Hashimoto czy anemię? Podstawą leczenia wielu chorób przewlekłych powinny być nie tylko środki farmakologiczne, ale też odpowiednia dieta. Jeśli musisz nagle diametralnie zmienić swój dotychczasowy sposób żywienia, to dieta pudełkowa może być sporym ułatwieniem. Dzięki temu nie musisz wprowadzać zmian na zasadzie prób i błędów, bo od razu zaczniesz jeść to, czego potrzebuje Twój organizm. Zbilansowana dieta to ważny aspekt, ale jeszcze lepiej sprawdzają się konkretne rodzaje diet pudełkowych dopasowane do danych dolegliwości czy chorób. Dziś cateringi zapewniają na przykład dietę bez laktozy i glutenu, z niskim IG dla cukrzyków czy detoks sokowy idealny dla osób, które chcą oczyścić organizm z toksyn i poprawić pracę jelit. Dieta pudełkowa może zatem okazać się świetnym wyborem, gdy lekarz zaleca stosowanie diety eliminacyjnej. Jeśli nie masz wiedzy na temat tego, czym warto zastąpić produkty, których Twój organizm nie toleruje, to usługi cateringowe będą sporym ułatwieniem.

Różnorodna dieta pudełkowa

Dlaczego dieta pudełkowa jest zdrowa? Ważnym argumentem za jest różnorodność. Możliwość wyboru nie tylko rodzaju diety, ale też menu sprawia, że codziennie będziesz jeść coś zupełnie innego. Dzięki temu spożywanie posiłków staje się przyjemniejsze, a nawet bardziej ekscytujące. 

Wiele osób, które samodzielnie przyrządza jedzenie, ma właśnie problem ze zbyt dużą rutyną podczas planowania, przygotowywania i spożywania posiłków – szczególnie obiadów. Dieta pudełkowa uwalnia od trudnego i męczącego pytania – co zjeść na obiad. Zamiast tego umożliwia poznawanie nowych smaków, połączeń i potraw z różnych zakątków świata.

Jedzenie skomponowane przez dietetyka

Renomowany catering dietetyczny zapewnia dietę pudełkową, która została prawidłowo zbilansowana. I nie powinny to być jedynie puste slogany reklamowe. Najważniejsze jest to, aby jeszcze przed złożeniem zamówienia upewnić się, że firma cateringowa współpracuje z dietetykiem podczas komponowania menu. Specjalista powinien zbilansować posiłki, dopasować skład posiłków, a także dostosować kaloryczność do różnych potrzeb klientów. Duże znacznie ma także wyliczenie i dopasowanie mikro- i makroskładników w każdym posiłku.

Artykuł sponsorowany