Środa, 01 maja 202401/05/2024
690 680 960
690 680 960

Burak w roli głównej. Zbliża się miejski festiwal kulinarny „Kuchnia Inspiracji”

W listopadzie w lubelskich restauracjach będzie można skosztować dań opartych na buraku. Wszystko w ramach miejskiego festiwalu kulinarnego. Zaplanowano także wydarzenia towarzyszące.

W piątek przedstawione zostały szczegóły II edycji miejskiego festiwalu kulinarnego „Kuchnia Inspiracji”. Wydarzenie to, którego celem jest promowanie tradycyjnej kuchni Lublina i regionu, rozpocznie się za dwa tygodnie, a dokładnie w piątek 3 listopada. Tematem przewodnim, jak też głównym składnikiem przygotowywanych potraw będzie burak.

Przez cały miesiąc w 15 lubelskich restauracjach będzie można skosztować festiwalowych dań. Oczywiście będą się one różnić w zależności od miejsca. Każdy z lokali opracował własne, specjalne menu, które opera się oczywiście na buraku.

Wśród propozycji są m.in.: gnocchi buraczane, buraczane risotto, burger z kotletem na bazie buraka, krem z pieczonego buraka i papryki, buraczello, podpłomyk z burakiem, carpaccio z buraka, cebularz z burakiem, sandacz z pieca z korzennymi buraczkami, tatar z buraka a także różne sałatki z buraka i oczywiście barszcze czerwone. Nie zapominajmy jednak o deserach. Tu wybrać można m.in. pink latte czyli kawę z sokiem z buraka, pralinę buraczaną, gofra z burakiem, brownie z burakiem, buraczany creme carmelle czy też piernik buraczany ze śliwką.

W ramach Festiwalu zaplanowano również wydarzenia towarzyszące nawiązujące do dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. Mowa o obiadach degustacyjnych, warsztatach kulinarnych oraz spacerach z Przewodnikami Inspiracji wiodących śladem lubelskich smaków. Każdy ze spacerów zakończy się miłą, kulinarną niespodzianką. Ponadto w listopadowe soboty, w przestrzeni Lubartowska 77, odbędą się tematyczne targi, podczas których uczestnicy będą mogli poszerzyć wiedzę na temat kuchni regionu oraz nabyć lokalne
produkty i wyroby.

Nowością w programie jest współorganizowany z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie konkurs kulinarny dla studentów gastronomii. W ramach wydarzenia młodzi kucharze będą przygotowywali w określonych ramach czasowych smaczne i atrakcyjnie wyglądające dania z burakiem w roli głównej. W jury, które oceni efekty ich zmagań, zasiądą wykładowcy uniwersyteccy i doświadczeni lubelscy szefowie kuchni.

9 komentarzy

  1. Tylko dlaczego wszyscy tacy smutni?

  2. Ale to czarnek przyjedzie czy jak ?

  3. no to PIS ma święto

  4. Ryży przyjedzie to jego święto.

  5. Buraki z PO mają Potańcówkę ?

  6. Burak w roli głównej… Pierwszy raz tak pomyślałem jak pana towarzysza”Bolka” na prezydenta wybrali. A potem jeszcze kilka razy… 😆

  7. sądząc po wyborach w woj. lubelskim i liczbie głosujących na bandę oprychów w białych kołnierzykach z jedynie słusznej kompanii Jarozbawa Kaczenki to buraków i to czerwonych nie brakuje.

  8. Pożegnanie Czarnka, takie miałem pierwsze skojarzenie.

Dodaj komentarz

Z kraju