Poniedziałek, 02 grudnia 202402/12/2024
690 680 960
690 680 960

Po co mierzyć stężenie azotanów w żywności?

Azotany są powszechnie obecne w wodzie, żywności przetworzonej, ale też tej naturalnej, jak warzywa i owoce. Od lat prowadzone badania wskazują na różne efekty nadmiernego przyswajania nadmiernej ilości azotanów, dlatego dobrze wiedzieć, po co i jak mierzyć stężenie azotanów w żywności.

Czym są azotany w żywności?

Skąd biorą się azotany w żywności? Powodów może być wiele, ale dzisiaj najczęściej źródłem ich występowania w na pozór zdrowej żywności jest niskiej jakości nawóz, który znacząco zwiększa ilość azotanów zarejestrowanych w uprawach. Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że wszelkiego rodzaju uprawy są poddawane regularnym opryskom, co również ma ogromny wpływ na obecność pestycydów, a dalej również i azotanów w żywności.

Nawet uprawy całkowicie niepryskane mogą zawierać duże stężenie azotanów związanych z kwaśnymi deszczami, które przedostając się do gleby, mają istotny wpływ ich jakość i stężenie azotanów. Jedno jest pewne – zbyt duża ilość przyswajanych przez organizm azotanów może wpłynąć negatywnie na nasze zdrowie i przyczynić się do rozwoju licznych chorób. Niestety nie jesteśmy w stanie całkowicie zredukować azotanów w żywności, jednak świadomość stężenia w poszczególnych produktach pozwoli nam na podejmowanie świadomych decyzji żywieniowych. 

Dlaczego znajomość stężenia azotanów jest istotna?

Regularne weryfikowanie stężenia azotanów w żywności pozwoli nam na utrzymywanie zbilansowanej diety, wolnej od nadmiaru niebezpiecznych dla zdrowia związków chemicznych. Z jednej strony wiadomo, że azotany mają swoje zalety – obniżają ciśnienie krwi, a także chronią przed próchnicą zębów, jednak kluczowa jest tutaj ilość

Zbyt wiele azotanów może być niebezpieczne dla naszego organizmu i przyczynić się do wielu problemów zdrowotnych. I choć pomiar stężenia azotanów nie jest działaniem powszechnym, już dzisiaj każdy z nas może zadbać o optymalną ich dawkę w jedzeniu. To nie tylko kwestia bezpieczeństwa całej rodziny, ale utrzymywania zdrowej diety w całym zakresie. 

Po co mierzyć stężenie azotanów w żywności?

W jaki sposób mierzyć stężenie azotanów w żywności?

Sprawdzony sposób na zmierzenie stężenia azotanów w żywności? Tester żywności dostępny na stronie https://www.ecovisor.pl/. Urządzenie Soeks Ecovisor to nowoczesne urządzenie, które zostało zaprojektowane z myślą o świadomym i zdrowym odżywianiu. Urządzenie posiada funkcję badania produktów surowych, takich jak warzywa, owoce, ale również ryby czy mięso pod kątem pomiaru stężenia azotanów. Dzięki wbudowanym dla każdego produktu normom, urządzenie z łatwością identyfikuje, czy dany produkt i jego stężenie jest bezpieczne dla naszego organizmu.

Łatwy w obsłudze tester posiada czytelny ekran, na którym już po kilku sekundach od rozpoczęcia pomiaru otrzymamy wynik. Ten będzie bardzo łatwy w identyfikacji – zbyt duże stężenie zostanie zasygnalizowane czerwonym kolorem, który w kilka sekund pozwoli nam zinterpretować wynik testu. Soeks Ecovisor to urządzenie małe i poręczne, które z powodzeniem weźmiemy w każdą podróż. Oprócz zastosowania domowego tester żywności może być niezwykle przydatnym wsparciem również w restauracji, która dba o jakość produktów. Z Soeks Ecovisor każde danie – przygotowywane dla gości, ale także dla rodziny będzie zdrowe, pyszne i zbilansowane pod kątem stężenia azotanów.