Jak odchudzić święta?
10:40 06-12-2021
Podstawową zasadą, która pozwoli Ci nie przytyć w święta, jest zachowanie umiaru, zarówno w jedzeniu, jak i w „niejedzeniu”, dlatego staraj się nie omijać posiłków w ciągu dnia, żeby móc się najeść podczas kolacji. Dzień standardowo zacznij od śniadania, pamiętaj przekąskach i obiedzie- posiłki te mogą być lżejsze niż zazwyczaj, ale powinny być. Takie postępowanie ograniczy zarówno wieczorny głód, jak i magazynowanie energii przez organizm.
Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Woda zmniejszy apetyt i usprawni trawienie.
Ruszaj się! Tak wiem, że często słyszysz jak ważna jest aktywność fizyczna, ale akurat w święta chcesz odpuścić sobie trening … w porządku, ale nie siedź cały dzień w domu, przy stole, nie daj się obsługiwać (odnieś talerz, zrób herbatę, chodzenie to też ruch). Może w tym roku wreszcie się uda i święta będą białe, a wtedy śnieżki! Doskonała dawka endorfin i od razu mniejszy apetyt.
Jeśli masz wpływ na świąteczne menu, staraj się przemycać potrawy w lżejszej wersji, pozwól najbliższym spróbować nowych smaków, ale pokaż też, że te tradycyjne można przygotować w mniej kalorycznej wersji.
I najważniejsze! Ciesz się czasem spędzonym z najbliższymi! Nawet jeśli przeholujesz z ilością jedzenia, słodkości i kalorii to pamiętaj, że święta nie trwają cały rok, więc nie zrujnujesz zupełnie Twojej diety! Wróć do zdrowych nawyków zaraz po świętach.
Muffinki piernikowe
Składniki na 12 porcji:
– ½ szkl mleka kwaśnego lub jogurtu
– ½ szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
– 1 jajko
– ½ szklanki oleju
– 1 jabłko
– 1 marchewka
– 230g mąki
– 1 łyżka przyprawy korzennej
– 1 łyżeczka kakao
– 100g cukru lub ksylitol do smaku
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce, dodać pozostałe mokre składni, do mokrych składników dodać wymieszane suche składniki, wymieszać rózgą (niezbyt długo). Napełnić papilotki, piec w nagrzanym piekarniku prze 20-25 minut. Można udekorować serkiem naturalnym wymieszanym z sokiem z pomarańczy i cynamonem (masa musi być dość gęsta).
Wigilijny bigos z jabłkiem i marchewką
Składniki na 6 porcji:
– 600g kapusty kiszonej
– 3 marchewki
– czosnek
– 2 cebule
– 1 jabłko
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– 2 liście laurowe
– 3 ziarna ziela angielskiego
– garść suszonych grzybów
– 3 śliwki suszone
Wykonanie:
Kapustę lekko przepłukać w zimnej wodzie, odcisnąć, drobno posiekać. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę pokroić w kostkę. Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Jabłko obrać, pokroić w ósemki, a następnie cienkie plasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej i zeszyć na im cebulę i czosnek, następnie stopniowo dodawać marchewkę i kapustę cały czas mieszając. Na koniec dodać pokrojone jabłko, ziele angielskie i liść laurowy, wymieszać, podlać ok. 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem przez 15 minut. W tym czasie odcisnąć namoczone grzyby, pokroić je w paski i tak samo suszone śliwki. Dodać wszystko do gotującej się potrawy i wymieszać. Zmniejszyć ogień i dusić potrawę od przykryciem około godziny, miesząc co jakiś czas, żeby nie przywarło. Na koniec doprawić do smaku. Po tym czasie bigos można wystudzić i następnego dnia znów podgrzać i dusić przez 30 minut.
Atrakcyjne promocje
Gabinet Projekt Zdrowie w grudniu oferuje:
– darmową pierwszą konsultację dietetyczną zarówno w gabinecie, jak i online,
– dla pierwszych 15 osób, które rozpoczną kurację jeszcze w tym roku upominek gratis.
Odwiedź nas na naszej stronie internetowej https://lublin.projektzdrowie.info/lub zadzwoń pod numer tel. 512 575 156 umów się na konsultację z naszym dietetykiem Magdaleną Augustyniak.
PROJEKT ZDROWIE
POLSKIE CENTRA DIETETYCZNE
Ametystowa 16, 20-577 Lublin
tel. 512 575 156
e-mail: [email protected]
https://lublin.projektzdrowie.info/
Dietetyk Magdalena Augustyniak